Autor: Agnes Ojala • 10. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti piim ja Leedu leib trügivad Eesti värvesse

Eesti tootjad müüvad järjest enam toidukaupu, mis välimuselt on küll kodumaised, kuid tegelikult toodetud piiri taga.

Kaupu, mis eestimaise toodangu nime all on tegelikult valmistatud hoopis Lätis või Leedus, tekib järjest juurde. Lisaks vastastikusele õlle- ja karastusjookide villimisele ja jäätise tootmisele tuleb välja, et ka Eesti tootja nime kandev leib võib olla pärit Leedust ning piimatooted Läti liinidelt, kirjutas Postimees.

Eesti suurima leivatootja Leiburi juhi Ants Promanni sõnul on vale rääkida, justkui müüdaks näiteks Leedus valmistatud leiba siin massiliselt. Sortimendis on see aga olemas ning nii on just Leiburi Taluleiva nime kandvad kaks toodet tegelikult Leedus tehtud.

"Peame inimestele pakkuma võimalikult laia sortimenti, kuid väikeste koguste puhul ei ole majanduslikult mõtet neid investeeringuid teha," ütles Promann.

Eesti piimaturu liider Tere laseb Lätis oma rüüsse panna aga väikseid kohvipiimapakke ja maitsepiimu ning on varem piiri tagant toonud ka kisselle. Tallinna Piimatööstuse juhi Kadi Lamboti sõnul on Lätis toodetud kaup enamasti väikese müügiarvuga ja millegi poolest erilise pakendiga.

Nii Lamboti kui Promanni kinnitusel pole alust karta, et teistest riikidest tellides tehakse kvaliteedile allahindlusi - tiheda kontrolli all on nii tootmistingimused kui ka tooraine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077