Autor: Mariliis Pinn • 17. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mažeikiu nafta jätab börsiga hüvasti

Esmaspäeval lõppes PK Orleni poolt Leedu Mažeikiu Nafta väikeaktsionäridele tehtud pakkumise tähtaeg, 39,87 miljonist aktsiast müüdi maha 35,88 miljonit, mis võimaldab firma börsilt minema viia, kirjutas Äripäev.

Ostu järel kasvas PKN Orleni osalus Mažeikiu Naftas 89,26 protsendile. Et optsiooniga on Poola firmal õigus saada viie aasta jooksul ka Leedu valitsusele kuuluv 10protsendiline Mažeikiu Nafta aktsiapakk, on tal sisuliselt puudu alla protsendi aktsiatest.

SEB Vilniaus Bankase peaökonomisti asetäitja Alge Budryte ütles, et pakkumise tähtaeg on küll möödas, kuid PKN Orlenil on õigus nüüd 90 päeva jooksul nõuda ülejäänud 3,97 miljoni aktsia loovutamist. Kui nende omanikud ka selle aja jooksul keelduvad seda tegemast, lähevad aktsiad tähtaja möödudes kokkulepitud hinnaga - 10,25 litti aktsia eest - automaatselt PKN Orleni valdusse. Ning PKN Orlen viib Mažeikiu Nafta börsilt minema, nagu ta on lubanud.

Et nii palju väikeaktsionäre pakkumisega nõustus, näitab, et PKN Orlen oli pakkunud head hinda, ütles Leedu Hansabankase analüütik Donatas Uskurelis. Pakutud hind oli üle kümne liti, viimastel aastatel oli aktsia liikunud sellest tasemest allpool.

Mažeikiu Nafta aktsia on olnud õige populaarne nii Leedu kui ka Eesti väikeaktsionäride seas. Head majandustulemused on aktsiat kergitanud, kuid Vene nafta tarnete katkestamine torujuhtme kaudu juuli lõpus ning tehases toimunud tulekahju oktoobris on aktsiat taas kukutanud ning ühtlasi äratanud spekuleerimishuvi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077