Autor: Mariliis Pinn • 23. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estlinki kaablis liikus Soome poole esimene elekter

Täna, 23. novembril alustas Estlinki ehitaja ABB kaabli testimist, millega seoses edastati kaabli kaudu Soome esimene elekter.

"Täna kell 10.10 oli ajalooline hetk, mil aastaid planeeritud ja ettevalmistatud Estlinki projekt jõudis faasi, kus kaabli kaudu liikusid esimesed reaalsed energia kogused,” rääkis Nordic Energy Linki juht Indrek Aarna. “ABB jätkab nüüd koormustestidega ning kui kõik läheb plaanipäraselt oleme detsembri alguseks valmis kaabli ametlikult käiku andma,” täiendas ta.

Selle nädala alguses käivitusid uuesti ajutiselt peatatud seadmete testimised Estlinki merekaabli Soomepoolses otsas, kus kaabli ehitajal ABB-l plaanipärastes katsetustes tõrked tekkisid. Testide jätkamine Eestis ja Soomes on vajalik, et kaabel ja seda elektrivõrguga ühendavad seadmed saaks püsitööks valmis seadistada, teatas Eesti Energia.

Testid Eesti-Soome merekaabli Harku ja Espoo konverterjaamade seadmetega on toimunud alates oktoobri keskpaigast. Baltimaade ja Põhjamaade esimese elektriühenduse pidulik avamine toimub 4. detsembril Harku ja Espoo konverterjaamades.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077