Autor: Prysmian Group • 14. mai 2024

Prysmian aitab muuta ehitajate tegevust jätkusuutlikumaks

Ehitussektoris on sarnaselt teiste valdkondadega aina enam päevakorral jätkusuutlikkuse teemad ning ehitusmaterjalide tootjad on arendamas uusi, senisest keskkonnasõbralikumaid ja pikema elukaarega tooteid. Kaablitootja Prysmian algatus ECO CABLE aitab ehitajatel teha samuti senisest keskkonnateadlikuma valiku – valida vastupidavad, aga ka väiksema keskkonnamõjuga kaablid.

„Kaablid paigaldatakse aastakümneteks ja sellepärast peavad olema need loodud kestma. ECO CABLE on meie uus läbipaistev kaablite keskkonnamõju mõõtmise ja hindamise kontseptsioon – see on meie lubadus pakkuda kaableid, millel on väiksem keskkonnamõju,” selgitab Prysmian Baltikumi turundusjuht Kadri Armas.

Ta lisab, et ettevõte on seadnud eesmärgiks tagada oma protsesside jätkusuutlikkus ja kaitsta keskkonda. Üheks väljundiks ongi ECO CABLE, mis kasutab kaabli keskkonnamõju hindamiseks mõõdetavaid ja rahvusvaheliselt tunnustatud kriteeriume. Märgis antakse kaablitele, mis saavutavad piisavalt kõrge koondhinde kuues hindamiskriteeriumis alates süsiniku jalajäljest ja materjalide keskkonnasõbralikkusest kuni kaabli tõhususeni.

Esmalt arvutatakse välja kaabli süsiniku jalajälg „hällist väravani“ meetodi alusel ja kombineerituna lisaparameetritega on võimalik saada täielik „hällist hauani“ süsiniku jalajälg. Teiseks ei tohi ECO CABLE tooted sisaldada kantserogeenseid, mutageenseid, reproduktiivtoksiliseid või keskkonnale ohtlikke aineid. Kaablites kasutatud materjale peab olema võimalik ringlusse võtta või neid tooteid täielikult taaskasutada. Neljandaks määratakse kaabli ringlussevõetud materjalide määr, mis tõendab, et kaabel sisaldab ringlussevõetud materjali nii tarnijatelt ostetuna kui ka Prysmiani poolt korduskasutatuna. Oluline on ka keskkonnakasu, mis rakendub vähese CO2 heitega toodetel, CPR-nõuetele vastavatel kaablitel ja roheliste energiaallikate jaoks kasutatavatel kaablitel. Ja viimaseks ehk kuuendana arvutatakse välja kaabli ülekandetõhusus, sest mida tõhusam on kaabel, seda jätkusuutlikum on selle toimimine.

Üheks põnevaks väljakutseks on kaablisoonte mehhaaniliseks kaitseks loodud plastkatete tootmine taaskasutatud materjalidest. „Kasutame taaskasutatud plasti oma toodete juures eelmise aasta keskpaigast ning järk-järgult selle osakaal suureneb. Materjali saame erinevatelt tootjatelt, aga nende heakskiitmine on keeruline ja võtab aega, sest oleme ettevaatlikud, testides väga hoolikalt selle kvaliteeti ja stabiilsust,” selgitab Prysmiani peainsener Erkki Keering. Olulised on tema sõnul ka taaskasutatud plasti allikad ning kus materjal on varem kasutuses olnud.

Prysmian ostab taaskasutatud plasti peamiselt Skandinaavia tootjatelt, kellele antakse pidevalt tagasisidet, et saavutada maksimaalne kvaliteet. Koostööd arendatakse ka Eesti kohalike taaskasutusteenuse pakkujatega. „Meie toodetele esitatud nõuded on oluliselt kõrgemad kehtestatud standarditest, seega on kontroll väga range. Võime tõdeda, et meie poolt valitud tarnijate materjalide testitulemused on väga positiivsed,” tõdeb Keering. Ta lisab, et taaskasutatud plasti ei kasutata Prysmiani toodetes sajaprotsendiliselt, vaid teatud osas, et tagada toote kõrge kvaliteet nii toote omaduste kui ka visuaalsuse osas.

Töö käib toodete keskkonnamõju keskkonnadeklaratsiooni väljatöötamisega

Lähiajal on Prysmianil sarnaselt teistele jätkusuutlikele ehitusvaldkonna ettevõtetele hakata klientidele pakkuma keskkonnadeklaratsiooni (EPD) võimalust ehk lisaks sertifitseeritud keskkonnajuhtimissüsteemile hakkab ettevõte arvutama välja ka oma toodete keskkonnamõju. „Eesmärk on anda läbipaistvat infot toote keskkonnamõju kohta kogu toote elutsükli jooksul. Selle olemasolu näitab, et toode vastab tõesti kõigile ettenähtud ISO standarditele ja muudele keskkonnaalastele nõuetele,” selgitab tootejuht Raigo Viltrop.

Keskkonnadeklaratsioon näitab, et nii Prysmian tootjana kui ka nende kliendid tegutsevad keskkonna mõistes ettevaatavalt ja pühendunult. See kasvatab läbi usaldusväärsuse tõusu ettevõtete väärtust nii tarbijate kui ka üldsuse silmis laiemalt. Armas lisab, et keskkonnadeklaratsioonid on muutumas üha olulisemaks ka hangetel osalejatele ning osades projektides ei olegi võimalik hankest osa võtta, kui EPD puudub. Seega on deklaratsioonid ehitussektoris konkurentsivõimelisena püsimiseks väga tähtsad.

Toote keskkonnadeklaratsioon vastab ISO 14025 standardi nõuetele. EPD annab detailset teavet toote keskkonnamõju kohta kogu selle olelusringi jooksul alates tooraine kaevandamisest kuni toote kasutusest kõrvaldamiseni pärast selle eluea lõppu. Deklaratsiooni koostamise käigus on võimalik tuvastada toote olelusringi etapid, kus toode avaldab keskkonnale kõige suuremat mõju ning leida võimalusi mõju vähendamiseks ning toote täiustamiseks. Samuti annab see võimaluse võrrelda turul olevaid tooteid nende keskkonnamõjust lähtuvalt.

EPDst on saanud mitmete riikide turgudele pääsemise eeldus ning need ehitustooted, millel on EPD olemas, aitavad omakorda teenida punkte näiteks BREEAM- ja LEED-sertifikaatide jaoks. Ka Eestis näitavad ehitusettevõtjad üles aina kasvavat eelistust just nende materjalide suhtes, millel on olemas toote keskkonnadeklaratsioon.

Suur roll elektrienergia tootmise puhtaks muutmisel

2015. aastal võeti Ühinenud Rahvaste Organisatsioonis vastu säästva arengu eesmärgid, et saavutada 2030. aastaks parem ja jätkusuutlikum tulevik kõigi jaoks. Esimene ja kõige olulisem eesmärk on muuta elektrienergia tootmine puhtaks ehk minna üle taastuvatest energiaallikatest saadavale energiale. Prysmian omalt poolt ongi pühendunud energia edastamise ja jaotamise ning telekommunikatsiooni infrastruktuuride ajakohastamisele.

„Meie jätkusuutlikkuse poliitika annab suunised kõigile grupi ettevõtetele ja tegevustele. Meie jätkusuutlikkuse tulemuskaart koosneb 11 näitajast, mis on selged ja mõõdetavad ning millega võrreldakse igal aastal ettevõtte edusamme, et tagada pidev paranemine,” räägib Armas. „Grupi tegevusel on kolm olulist mõõdet: majanduslik jätkusuutlikkuse tagamiseks pakume soodsaid energia- ja sideuuendusi ning taristut. Keskkonnaalane jätkusuutlikkus tähendab, et otsime vastutustundlikku ja kestlikku tarneahelat. Sotsiaalse jätkusuutlikkuse osas anname oma panuse nii inimeste kui ka kogukonna arengule.”

2023. aastal sai Prysmian Group Baltics Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi (VEF) indeksi KULDTASE kvaliteedimärgise. Indeksi hindamisel arvestatakse ÜRO Global Compacti põhimõtteid, ESG hindamisraamistikke ning ÜRO kestliku arengu eesmärke.

Loe lähemalt Prysmiani jätkusuutlike sammude kohta

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077