Autor: Hansab • 14. aprill 2024

Hansabi valdkonnajuht Kristo Kaljuvee: ettevõtte efektiivsus on paljuski seotud sellega, mis toimub tema territooriumil

Hansabi automaatsete lahenduste valdkonnajuht Kristo Kaljuvee ütleb, et tööstusettevõtete, aga ka logistikakeskuste ja sadamate territooriumile ligipääsu ja sealset liiklust juhtiv Entringo Trafficu digitaliseeritud andmed näitavad hoobilt ära, milliseid muudatusi on vaja teha, et pudelikaeltest jagu saada, sest tekib detailne ülevaade, mis ettevõtte õuel tegelikult toimub.
Kristo Kaljuvee, mida Entringo Traffic endast kujutab?

Tööstusettevõtete territooriumil võib olla päris tihe liiklus. Kaubaautod toovad toorainet ja kaupa, lisaks sõidavad seal ringi koostööpartnerid, teenusepakkujad ja töötajad. Kui nüüd Entringo Trafficu olemus ühe lausega kokku võtta, siis on tegemist liikluskorralduse lahendusega, mis reguleerib kõigi nende sõidukite liiklust alates territooriumile ligipääsust kuni sealt lahkumiseni välja. Teisisõnu: loob kaosest korra.

Miks on vaja seda protsessi juhtida, millist probleemi see ettevõttele lahendab?

Tihti näeb näiteks tootmis- või logistikaettevõtetes see protsess välja nii: kui veok saabub väravasse, tuleb juht kabiinist välja ja selgitab turvamehele, kes ta on ning mis kauba ta tõi või millele ta järgi tuli. Seejärel helistab turvamees lattu ja edastab info sinna.

Entringo Traffic muudab kogu protsessi automaatseks ja digitaalseks. Teekond algab sellest, et logistika korraldaja eelregistreerib iseteeninduskeskkonnas sõiduki ja kauba ning valib sobiva aja, millal tulla, seejärel kinnitab ettevõte broneeringu. Nii on ettevõttel juba eelnevalt teada, millised kaubad, millistes kogustes ning kuna saabuvad, võimaldades seeläbi oma ressursse märksa paremini planeerida ja juhtida.

Kuid see lahendus on selgelt kasulik ka koostööpartneritele: nad võivad olla kindlad, et nende autod saavad kauba laadida maha kiiresti ja seda ette määratud ajal, mis tähendab muu hulgas sedagi, et masinatel ei teki seisutunde ning nad ei hiline järgmistele laadimistele.

Kui sõidukil on broneering olemas, mis siis edasi saab?

Sissepääsuväravas tuvastab automaatne numbrituvastuskaamera masina registrinumbri ning kui broneering on olemas lubatakse sõiduk territooriumi ootealale. Seejärel teavitab süsteem ladu, et sõiduk on saabunud, ladu omakorda juhti – seda nii ooteala suure ekraani kui ka SMS-teavituse teel – kus ja kuna toimub laadimine. Teisisõnu: süsteemi on integreeritud ka järjekorra korralduse funktsionaalsus.

Ilmselt tõstab selline automaatselt juhitud ja digitaalselt talletatud protsess ka turvalisust?

Paljud tööstused, eriti just väiksemad, opereerivad tänini nii, et territoorium on suletud vaid öösel, päeval võib igaüks sisse ja välja sõita. Tulemuseks on see, et tegelikult puudub ettevõttel igasugune ülevaade ja kontroll, mis tema õuel toimub.

Turvalisust ja damage control´i silmas pidades oleme paigaldanud ka sissepääsu juurde kaameraid, et teha sõiduki mõlemast küljest fotod, mis seotakse süsteemis selle sõiduki sündmusega. Nii tekib detailne ülevaade, millises seisus masin saabus ja millises lahkus, sest eks intsidente tuleb ikka ette.

Igal tööstusel on oma spetsiifika. Kuivõrd paindlik see süsteem on?

Oleme Entringo Trafficu paigaldanud Läti Orkla tehasesse, Eestis sellistele ettevõtetele, nagu Kohila Vineer, Leibur, Via 3L logistikakeskus, Muuga Sadama PK Terminal ja Thermory. Ja kuigi võib tunduda: mis siin ikka, põhimõte ju sama, kinnitab meie kogemus, et äri spetsiifika mõjutab paljuski seda, millised on tellija ootused.

Kuna tegemist pole mitte välispartnerilt sisse ostetud, vaid meie endi arendatud terviklahendusega, suudame Entringo Trafficut tellija vajaduste ja protsessidega paindlikult kohandada. Trafficut saab liidestada ettevõttesiseste ja -väliste infosüsteemide ja seadmetega, näiteks kaalusüsteemiga, et arvepidamise lihtsustamise nimel veoki täis- ja tühikaalu fikseerida. Oleme paigaldanud ka tehase töötajate läbipääsuväravasse algoritmil põhineva alkokontrolli ning teinud liidestusi valve- ja läbipääsusüsteemidega. Kõike seda eesmärgiga muuta liikluskorraldusega seotud protsessid võimalikult efektiivseks ja automatiseerituks.

Miks see siiski nii oluline on, et olete nii tark- kui ka riistvara ise arendanud?

Sest nii tekib võimekus need kaks – riist- ja tarkvara – omavahel tõrgeteta tööle panna. Tänu sellele oleme tellijale üks partner, mis teeb kliendi vaates süsteemi juurutamise efektiivseks ja lihtsaks. Vähe tähtis pole seegi, et pakume tellijale võtmed-kätte-tüüpi lahendust: projektijuhtimine, arendamine, juurutamine, infrastruktuuri väljaehitamine, süsteemi kasutuselevõtt – kõik see tuleb meilt.

Rohkem infot Entringo Trafficu lahenduse kohta leiab Hansab kodulehelt www.hansab.ee ning kõik küsimused on oodatud minu meilile [email protected] ja telefonile 5918 9198.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077