Autor: Baltic Industrial OÜ • 10. aprill 2024

Kuidas tarbida soodsat elektrienergiat ja tagada ettevõtte varustuskindlus?

Päikeseenergiapargist ning sellega integreeritud aku- ja generaatorilahendustest on saanud ettevõtete eduka toimimise lahutamatu osa, jättes minevikku elektrikatkestustest tingitud tööseisakud ja ülikõrged elektriarved. Baltic Industrial OÜ aitab klientidel tagada energiavarustuse igas olukorras, pakkudes päikesepargi terviklahendust koos erinevate liidestustega. Lähemalt räägivad ettevõtte taastuvenergia projektijuht Margus Tiirusson ja CPG Baltikumi projektijuht Ivar Lilander.

Millised ettevõtted peaksid kindlasti mõtlema päikesepargi rajamisele, kelle jaoks on see tasuv projekt?

Kõige tasuvam on investeering siis, kui elektrienergia tarbimine toimub samal ajal kui päikesest energia tootmine ehk päeval, nagu tööstuste, tootmiste, põllumajandusettevõtete ja kontorihoonete puhul. Ülejääva energia müümine ja ostmine toimub küll börsihinna alusel, kuid ostu puhul lisandub aktsiis ning võrgu- ja taastuvenergiatasu. Seega on mõistlik tarbida oma toodetud päikeseenergiast ära maksimaalne osa ning alles siis müüa ülejääk võrku.

Elektrihinna kõrval on teine oluline põhjus, miks ettevõtjad suure huviga taastuvenergialahenduste poole vaatavad – see on vastutustundliku ettevõtja vaade ehk kliimastandardid ja -aruandlus. Kes täna oma jätkusuutlikkusse ei investeeri, sellel on tõenäoliselt juba lähitulevikus keeruline osaleda hangetel ja laieneda välisturgudele. Meil on olnud mitu kokkupuudet firmadega, keda on pannud päikeseparki investeerima just koostööpartnerid, kes ostavad allhanget ainult nii-öelda rohelistelt tootjatelt.

Kuidas on mõistlik alustada päikesepargi projektiga?

Kui klient pöördub meie poolepäikesepargi hinnapäringu saamiseks, vajame sisendinfoks vaid elektritarbimise numbreid aasta lõikes suviti ja talviti, hoone asukohta ja selle jooniseid. Arvutame katuse võimekuse, simuleerime arvuti abil katusele kuni 10 varianti päikeseparke ning arutame koos kliendiga, milline versioon on nii rahaliselt kui ka visuaalselt sobivaim. Läbi saab mängida nii erinevad tooted, pargi võimsuse kui ka muud situatsioonid, näiteks teha tasuvusarvutusi erinevate elektrihindade puhul. Kui katus ei ole päikesepargiks sobiv, pakume muid võimalusi, näiteks paigaldada päikesepaneelid maapinnale.

Mida tähendab päikesepargi terviklahendus, mida see täpselt sisaldab?

Terviklahendus algab kliendi nõustamisest, vajaduste ja võimaluste väljaselgitamisest. Seejärel koostatakse kohaliku omavalitsuse nõuetega kooskõlas elektriprojekt ja taotletakse ehitusluba. Tehniline täislahendus sisaldab vajalikke seadmeid, nagu päikesepaneelid, inverter ja paigaldustarvikud, ning paigaldustöid, mille käigus installeeritakse päikesepaneelid, inverterid, lisatakse vajadusel akulahendus ja tehakse elektriühendused.

Terviklahenduse alla kuulub ka täitedokumentatsioon ja elektriaudit tehtud töödele. Samuti on meie töö aidata koostada tehniliste tingimuste taotlus võrguteenuse pakkujale. Meie installeeritud päikesepargid on ühendatud montooringusüsteemidega, mis annab lisaks kliendile võimaluse ka meil neid kaugelt reaalajas jälgida. Nii saame hoida kliendi päikesepargil silma peal, et see töötaks efektiivselt ja nii inverter kui ka akulahendused oleksid seadistatud vastavalt vajadustele.

Oluline osa täislahendusest on garantii: paigaldusele kehtib kaheaastane garantii, päikesepaneelidele ja inverteritele aga tootjapoolne, kohati koguni 25-aastane garantii. Enamik inverteritootjaid pakuvad eraldi tasu ka garantiiaja pikendamist.

Kui sagedast hoolt päikesepark vajab?

Kord aastas võiks visuaalselt üle vaadata päikesepaneelid ja puhastada tolmust inverterid ning pärast tugevaid torme ja lumetuiske tasub pilk peale visata paneelide kinnitustele. Elektriühenduste kontrollimise sagedus sõltub paigaldise võimsusest. Olenedes päikesepargi suurusest ja paigalduskohast võib kontrolli teostada omanik või kutsuda appi meie meeskonna.

Kuidas olla kindel, et planeeritud päikesepargi jõudlus vastab reaalsusele?

Kasutame projekteerimisel spetsiaalset tasulist tarkvara, mis suudab päikesepargi tootluse tulevase tootluse arvutada välja piisava täpsusega. See sõltub tehnoloogiast, pargi asukohast, paigaldusvõimalustest, ümbritsevast kõrghaljastusest. Niinimetatud kWh-garantii raames pakub lahendus tegelikkusega võrreldes oluliselt väiksemat tootlust, mille alusel on kindlustuse alla kuuluvad väljamaksed klientidele olnud seni pea olematud. Oleme oma töös konservatiivsed ja kahe jalaga maal ega ilusta kunagi projekte kliendi kahjuks.

Aga kui tööstusettevõttena on mu enda energiatarve niigi mahukas?

Kui klient ei ole hetkel huvitatud energia võrku müümisest ega akulahendusest, pakume võimalust dimensioneerida päikesepark vastavalt kliendi elektritarbimisele ning paigaldame süsteemi võimsust piirava seadme. See tähendab, et süsteem toodab elektrit täpselt nii palju, et selle saaks majasiseselt ära tarbida ning võrku ei lähe midagi. Aga kui tekib soov liituda Elektrileviga, saab ühenduse kohe veebi kaudu avada.

Aina enam räägitakse taastuvenergialahenduste puhul akudest. Millised on siin võimalused?

Akulahendused on loodud ettenägematute katkestuste ajaks kindlas kohas kasutamiseks. Kasutusala järgi saab jagada akud kaheks: garanteeritud toitesüsteemide akud ja tsüklilise kasutusega akud. Esimesse kuuluvad erinevad UPSide akud, telekomi akulahendused ja muud garanteeritud toidet vajavad tarbijad. Tsükliliseks kasutuseks on näiteks LiFePo akulahendus, mis sobib eelkõige päikeseparkide hübriidinverteritele. LiFePo akusid saab kasutada ka UPSidel ja muudes kasutusvaldkondades.

Millistel juhtudel on vajalik päikesepargiga liita katkematu toiteallikas?

Katkematu toitepinge allikas ehk UPS on mõeldud vahelduvvoolu tarbijate kaitseks elektrivõrgu häiringute eest. UPS tagab koormusele elektritoite ajaks, mille jooksul saab klient oma seadmed turvaliselt sulgeda või kuni käivitub generaator. UPSide kasutusvaldkond on lai alates infotehnoloogiast ja meditsiinist kuni tööstuse, tootmise ja põllumajanduseni.

Kas generaatoreid saab samuti soetada teie käest?

Jah, meil on valikus nii varu- kui ka põhitoiteks mõeldud statsionaarsed ja teisaldatavad diiselgeneraatorid. Diiselgeneraatorit kombineerides päikesepaneelidega on võimalus luua elektriühendus kohta, kuhu olemasolev elektritaristu ei ulatu. Lahtise ehitusega generaatorid on mõeldud paigaldamiseks selleks kohandatud ruumi. Välitingimustesse mõeldud generaatorid on ilmastikukindlas ja mürasummutavas korpuses, mis on ka vandalismikindlad. Paigaldada saab neid furgoon- või platvormhaagisele.

Mida tuleb generaatori valikul jälgida?

Kindlasti on oluline energiavajadus – meie generaatorid suudavad katta energiavajaduse 12-3750 kVA. Diiselgeneraatorite varustusse kuuluvad ka elektrijaotusseadmed, juhtimis- ja kaitseautomaatika. Väga oluline on, et generaatorid suudaksid suhelda võrguga ja/või teiste generaatoritega. Generaatorite garantii on kolm aastat või 1000 töötundi.

Rohkem infot leiate ettevõtte kodulehelt balticindustrial.com, helistades telefonil 682 9000 või külastades Baltic Industriali boksi VP-127 Maamessil 18.-20. aprillini 2024

Ivar Lilander

CPG Baltikumi projektijuht

diiselgeneraatorite müük ja paigaldus

tel 506 6262

[email protected]

Margus Tiirusson

taastuvenergia projektijuht

tel 5306 6518

[email protected]

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077