Autor: Teknos OÜ • 23. veebruar 2024

Pinnakattetehnoloogia TEKNOPUR 300 muudab iga pinna väga tugevaks ja veekindlaks

Militaarvaldkonnast alguse saanud ülimalt vastupidava pinnakattetehnoloogia TEKNOPUR 300 kasutusvaldkonna piiriks on vaid taevas, kuna materjal edestab teisi pinnakatteid nii oma omadustelt kui eluealt. Teknos OÜ metallitööstusvärvide tehnilise toe Vaido Vaheri sõnul sobib polükarbamiid-tehnoloogia kõikjale, kus on vaja tekitada ekstreemset pinnatugevust või paigaldada 100% usaldusväärset hüdroisolatsiooni.

Polükarbamiid-tehnoloogia on pärit USAst, kus algselt kasutati seda põhiliselt koos teiste kaitsematerjalidena ballastilise tõkkematerjalina kuulivestides. 1970. aastatel hakati tehnoloogiat militaarvaldkonna kõrval kasutama ka tsiviilotstarbel. Seega on tegemist aastakümneid vana materjaliga, mis Euroopa ehitussektoris sai tuntuks rohkem kui 10 aastat tagasi. Esimesena võeti polükarbamiid-tehnoloogia kasutusele Hollandis ja Taanis, kus selle abil hakati lahendama vee ning niiskusega seonduvaid probleeme madalates piirkondades asuvates hoonetes.

Tänu materjali ekstreemsele tugevusele, koormustaluvusele, kulumiskindlusele ja elastsusele saab seda edukalt kasutada näiteks sillaehituses, kaevanduses, torude ja konteinerite paigalduses, masinatööstuses, katustel ja betoonehitistes. Eestis on polükarbamiidi kasutatud enamasti teedeehituses: materjali paigaldatakse näiteks sildade hüdroisolatsioonitöödel asfaldi või kruusakatte alla.

Tegemist on unikaalse hüdroisolatsioonimaterjaliga, mis ei eralda kahjulikke aineid ja seisab vähemalt 50–60 aastat muutumatuna. Teised loodusesse paigaldatud materjalid ei kipu paraku kahjuks tihti nii pikalt kestma ega oma otstarvet täitma. „Erinevate teiste hüdroisolatsioonimaterjalide puhul on teada-tuntud fakt, et omadused muutuvad ajas üsna suurel määral ning see tekitabki probleeme, sest materjali elastsed omadused kaovad ning see toob kaasa murenemise ja läbijooksud,” selgitab Vaher. Polükarbamiidi puhul seda ei ole teada ega ka veel täheldatud. Ega muidu ei oleks olemas ka sertifikaate, mis tõestavad materjali kestvust ainuüksi pinnases ja selle koormuse juures juba 50+ aastat.

„Näiteks ökoduktide puhul on tulnud jutuks, et on olemas oht, et mõne teise materjaliga hüdroisolatsioon võib pinnase all hakata ajapikku ikkagi nii-öelda lekkima. Paraku tuleb sel juhul alusmaterjali vahetamiseks eemaldada enneaegselt kogu pinnas ja taimestik, mis aga ei mõju hästi loodusele ega seal elavatele loomadele, kelle jaoks ökoduktid on loodud,” kirjeldab Vaher. „Seetõttu oleks sellistes kriitilistes kohtades kindlasti mõistlik kasutada just pika kestvusega polükarbamiidi lahendusi.”

Ta lisab, et materjali kestvusele, kulumiskindlusele ja tugevusele lisaks on väga oluline ka selle elastsus – polükarbamiid nii-öelda mängib aluspinnaga kaasa, mille tõttu püsivad ehitised pragunemata ja murdumata aastakümneid. Eriti hea tulemuse annab TEKNOPUR 300 kohtades, kus on vaja hüdroisolatsiooni eesmärgil katta omavahel pinnase, tuule või vibratsiooni mõjul liikuvaid betoonmooduleid. Materjalil on minimaalselt 380% venivus.

Polükarbamiidi võib kasutada ka osaliselt või täielikult värvi asemel põrandatel, seintel, katustel ja platvormidel, kus on suured mehaanilised, keemilised või keskkonnapõhised erikoormused. Kuna materjali saab edukalt viimistleda, kasutatakse seda näiteks teemaparkides kujude ja skulptuuride tegemisel, mis tänu oma tugevusele on sisuliselt vandalismikindlad.

Kaarepere viadukti renoveerimisel kasutati sillaplaadi hüdroisolatsiooniks asfaltkatte alla Teknose pihustatavat polükarbamiid-süsteemi.

Materjal on vastupidav nii kemikaalidele, veele, kulumisele kui ka löökidele

„Polükarbamiid on polümeerne mass, mis tekib reaktiivsete aminovaikude segu ja isotsüanaat eelpolümeeri reaktsiooni tulemusel. Tulemuseks on mass, mille struktuur on väga tihe, kuid samas erakordselt veniv ning kasutatav umbes kahe tunni möödudes pärast jahtumist ja kivistumist,” selgitab Vaher. Saadud pind talub juba järgmisel päeval ekstreemseid koormusi, olles temperatuurivahemikus –40 kuni +150 °C vastupidav kõikidele keemilistele ühenditele, vee- ja uputuskoormustele ning taludes lööke ja intensiivset kulutamist. Kuna polükarbamiidis ei ole lahusteid ega muid sarnaseid keemilisi ühendeid, ei eraldu sellest orgaanilisi lenduvaid osakesi (VOC).

Materjali pealekandmiseks ja seadmepargi haldamiseks on vaja aga professionaalseid teadmisi ning kogemust. Töö selle materjaliga ei ole lihtne ja kätkeb endas palju ohte ja nüansse ning selle paigaldamiseks on vaja teadmisi materjali hingeelust, hoolsust ja tähelepanu. Vaher lisab, et kindlasti ei saa TEKNOPUR 300 paigaldust õppida Youtube’i videote abil, vaid õnnestunud paigaldus vajab korralikult koolitatud meeskonda. Teknos korraldab selleks koolitusi ning atesteerib spetsialiste.

Tekkis huvi? Uuri lisainfot Teknosest: Vaido Vaher, [email protected] ja vaata ka www.teknos.ee

TEKNOPUR 300 – väärt lahendus igale pinnale!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077