6. oktoober 2023

Metallitööstur: täna on turuosa kasvatamise aeg

“Parim aeg investeerimiseks ja ettevõtte turuosa kasvatamiseks on siis, kui teised turuosalised on äraootavad ja passiivsed”, teab lehtmetalli lõikusega tegeleva PlasmaPro juhatuse liige Tiit Talvaru, kes eelmise majanduskriisi õppetunde täna oma ettevõtmiste kasvuks käiku võtab.

Ajal, mil majanduseksperdid maalivad tumedates toonides väljavaateid järgnevateks aastateks, on PlasmaPro investeering ja positiivne mõtlemine kui sõõm värsket õhku. Talvaru on kindel, et just täna on õige aeg oma kasvueesmärkide elluviimiseks: „Keerulised ajad loovad uusi võimalusi. Juba näeme, et meie tänased julged otsused ja investeeringud panevad tugeva aluse järgnevaks aastakümneks“.

TASUB TEADA!

PlasmaPro pakub üle Eesti ehitus- ning masinatööstus ettevõtetele lehtmetalli lõikust. Nende suurimad kliendid müüvad oma lõpptoodangut globaalselt üle 30 erineval turul. Tänavu ostis PlasmaPro juurde kaks 20kW laserlõikuspinki ning laiendas tootmist. Tänavu tehtud miljoni euro suuruse investeeringu toel sai PlasmaProst ka lasermasinate tootja HSG ametlik edasimüüja Eestis.

Vaatame lähemalt, miks PlasmaPro investeeris tootmise laiendamisse ja kahe 20kW laserlõikuspingi soetamisse.

Kodumaine partner Eesti eksportööridele

“Nägime, et Eestis on vähe selliseid lehtmetalli lõikusega tegelevaid ettevõtteid, kes suudaksid suuremas mahus ja kvaliteetselt sobivaid komponente lõigata”, räägib Talvaru. “Meie kliendid on tublid Eesti eksportöörid, kes müüvad ligi 30-le erinevale turule. Soomest Lõuna-Aafrika Vabariigini ja Ameerika Ühendriikidest Jaapanini. Rohkem kui 50% nende käibest moodustab eksport. Nad konkureerivad globaalsel turul, kus lõikekvaliteet mängib tähtsat rolli ja samas vajavad nad paindlikku partnerit, kes suudaks nende kasvavaid mahte aja jooksul täita ja kellel on kindel tarneahel”, täpsustab ta.

Just eksportööride vajadustest lähtuv lõiketeenus on aidanud viimasel viiel aastal ettevõtte käivet kolmekordistada.

Esimese 20kW laserlõikuspingi soetas PlasmaPro 2021. aastal. Pärast seda nõudlus kasvas ning peagi otsustati kaks masinat juurde soetada. Tänaseks on masinad edukalt PlasmaPro tehasehoonesse paigaldatud ning valmis kliente teenindama. Talvaru hinnangul võimaldab see tänast tootmist mitmeid kordi efektiivsemaks muuta ning tagada klientidele tarnekindlus.

Jätkub ruumi kasvamiseks

PlasmaPro on oma 8-aastase tegutsemisajaloo jooksul kolinud kolm korda. Alati on jäänud ruumi väheks. Teatud aja tegutses PlasmaPro lausa kahes erinevas asukohas, sest tekkinud ruumipuudus sundis ettevõtet rentima tootmisruume lisaks. Paar aastat tagasi leiti sobiv tootmishoone Pärnumaal Tori vallas asuvas Sindi linnas, kus tänaseks on PlasmaProl juba 5000 ruutmeetrit tootmispinda.

“Tänane pind võimaldab kasvada ja vajadusel uusi ruume koheselt kasutusele võtta pärast renoveerimist”, selgitab ta. Täna käib tootmishoones vilgas kolimine, sest uute seadmete paigaldamine ning rõhuasutuse kandumine laserlõikusele nõuab töökorralduses muudatusi.

Kliendi lojaalsus tuleneb teenindusest

“Paari aasta pärast on lõikekvaliteet muutunud hügieenifaktoriks – seetõttu mõtleme terve klienditeekonna peale ja võtame alates novembrist kasutusele uue ERP-süsteemi, mis võimaldab meil kiirelt ja operatiivselt hinnapäringutele vastata”, räägib edasistest plaanidest Talvaru. Ta lisab, et uus ERP-süsteem võimaldab kliendil reaalajas paremini jälgida tellimuse teostamist aegteljel ning vaadata hiljem arvelt tootekoodi ja joonise abil, mida konkreetselt lõigatud on, millal ja milliste parameetrite alusel.

“Kui sinu tootmises on kindel viis, kuidas sa soovid, et lõigatud detailid sinu tehasesse jõuaksid, siis teeme seda sinu protsessi järgi. See protsess ei ole muidugi ainult ühe inimese peas, vaid see on lisatud ERP-süsteemi. Kui sinu PlasmaPro kontaktisik on puhkusel, siis võid kindel olla, et kõik sujub nagu alati”, kirjeldab Talvaru uue ERP süsteemi kasulikkust.

Tarnekindlus tagab stabiilsuse

Eksportööridele lõiketeenuse pakkumine nõuab Talvaru hinnangul investeeringuid tarneahela tugevdamiseks. “Rasketel aegadel on paljud kliendid, kes varasemalt mõne konkurendi teenuseid kasutasid, jõudnud just meie juurde. Tarneahel mängib siin tähtsat rolli. Kui varasem koostööpartner neid mingil põhjusel teenindada ei saa, siis jõuab see töö lõpuks ikka meie lõikelauale”, räägib Talvaru. “Ega siis naljalt enam vana teenusepakkuja poole tagasi pöörduta”, lisab ta.

Parema tarnekindluse loomiseks on palgatud eraldiseisev tarneahela koordinaator, kelle igapäeva töö ongi leida paremaid võimalusi toormaterjali sisse ostmiseks. See annab kindlustunde eksportöörile, et PlasmaPro laost leiab ka keerulistel aegadel alati lisaks mustale metallile näiteks Hardox ja Strenx metalli.

Hind on tähtis komponent

Kõike eelnevat arvesse võttes võib tunduda, et kõigi nende lisavõimaluste eest tuleb tellijal ka oluliselt kõrgemat hinda maksta. "Kõike eelnevat arvesse võttes võib tunduda, et kõigi nende lisavõimaluste eest tuleb tellijal ka oluliselt kõrgemat hinda maksta. Tegelikkuses muutub hind veelgi konkurentsivõimelisemaks, lihtsalt kõik muud aspektid loovad lisandväärtust kliendile juurde“, räägib Talvaru.

Talvaru hinnangul võivad hinnad isegi ajapikku langeda, sest kaks lisandunud 20kW laserlõikusmasinat võimaldavad tootmisvõimekust tõsta. “See tähendab, et suurema tonnaaži korral tekib võimalus metallihinna läbirääkimistel suuremat jõuõlga omada. Kõik see avaldub lõpuks kliendile madalamas tootehinnas”, selgitab Talvaru. “Meie eesmärk ei ole kliendile võimalikult kallilt üks korra müüa, vaid olla talle pikaajaline partner”, lisab ta.

PlasmaPro juhatuse liikmed (vasakult:) Tiit Talvaru, Risto Arak ja Jaak Sutt

Proovi PlasmaPro laserlõikusteenust! Küsi hinnapakkumist www.plasmapro.ee või kirjuta oma soovist mailiaadressile [email protected]

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077