Autor: Adven Eesti • 19. aprill 2023

Jäägid energiaks ehk kuidas tootmise kõrvalsaadusi targalt ära kasutada

Kliimamuutused ja energiakriis panevad ettevõtteid üha enam mõtlema sellele, kuidas ressursside kasutus oleks võimalikult tõhus. Tootmisettevõtetel võib oluline osa lahendusest peituda kõrvalsaadustes ja jäätmetes, mis oskusliku kasutamise korral osutuvad probleemi asemel ressursiks.

Tööstusprotsesside jääksoojuse, heitvee või jääkproduktide ärakasutamine energiaallikana - need on vaid mõned näited, kus energiaettevõttel Adven on õnnestunud koostöös tootmisettevõtetega saavutada energia kokkuhoid ning vähendada keskkonnamõju ja ladestatavate jäätmete hulka.

Teraviljakestad energiaks

Soome põllumajandusettevõte Hankkija, kes toodab tööstuslikku loomasööta, kasutas varem auru tootmiseks kütusena vedelgaasi. Gaasihindade kasvades hakkas ettevõte otsima lahendusi teistsuguste kütuste kasutuselevõtuks, pidades oluliseks ka keskkonnahoiu aspekti. Koostöös Adveniga kaardistati energiatootmise ümberkorraldamise võimalused. Valituks osutus lahendus, kus sai ära kasutada tehase kõrvalsaadusi.

Loomasööda tootmisel tekivad kõrvalsaadusena kaerakestad. Need sai võtta auru tootmisprotsessis kasutusele taastuvkütusena, mille jaoks Adven ehitas bioenergia katla. “Me ei pea enam kaerakesti kuhugi transportima, samuti paranes meie tootmise kuluefektiivsus ja kohaliku taastuva energiaallika näol keskkonnasõbralikkus,“ selgitas lahenduse kasusid Hankkija Turu tehase juht Jarno Erkamaa.

Uus, ringmajandusse panustav energialahendus võimaldas suures osas asendada LPG kütuse. Reserv- ja tipukoormusi hakati katma pelletikütusest ning alles jäetud vedelgaasi katlast.

Adveni Soome müügijuhi Teemu Kivimäki sõnul nõuab kaerakestade põletamise tehnoloogia eriteadmisi, kuid Adveni varasem kogemus võimaldas lahenduse väljaehitamisega sujuvalt hakkama saada. Nimelt on Adven varasemalt rajanud sarnast tüüpi energiakeskuse, kus auru toodetakse odra kestadest.

Kõrvalsaaduste kasutamine energiatootmises viis heitkogused praktiliselt nulli

Raisio grupi Nokia jahuveskis võeti kasutusele uus katlamaja, mis kasutab kütusena kaerakestasid. Kõrvalsaaduste energiaks muutmine võimaldas energiatootmise viia süsinikuneutraalseks. Raisio esindaja Jukka Heinänen tõi välja, et kõrvalsaaduste kasutuselevõtt energiaallikana vähendas energiakulusid ja andis panuse keskkonnasäästule. Lisaks on eeliseks asjaolu, et kütust ei pea enam mujalt transportima ja tööstus ei sõltu kütusehindade muutustest.

Uue katlamaja valmides jäeti varasemad seadmed alles reservi ja tipukoormuste katteks ning sealne kütus asendati biogaasiga. Kui varem paiskas energiatootmine õhku umbes 1000 tonni süsinikdioksiidi aastas, siis muudatuse järgselt langesid heitkogused praktiliselt nullini.

“Katelde ja energiatootmise tehnoloogia on arenenud, seega on nüüd lihtsam toota energiat kütustest, mis varem selleks ei sobinud. Otsime koos klientidega pidevalt lahendusi, et kõrvalproduktid tõhusalt ära kasutada, see on selgelt kasvav trend,” rääkis Adveni kliendihaldur Elli Ikonen.

Raisio grupi Nokia jahuveski

Jahutusvee tarbimine vähenes kaks korda

Soomes asuv Nammo Vihtavuori raketikütuse tehas kasutab tootmisprotsessides jahutamiseks lähedalasuva Siikajärvi järve vett. Ettevõte otsis lahendust järve veetaseme langemisele, samuti võimalusi energiasäästuks.

Adven ehitas tehasele energialahenduse, kus võeti kasutusele varem sisuliselt raiskuläinud energia. Selle asemel, et protsessi käigus soojenev jahutusvesi tagasi järve lasta, pandi nüüd jahutussüsteemis ringlema sama vesi. Soojus kui jahutusel tekkiv “jääkprodukt” võeti kasutusse ja suunati piirkonna soojavõrku. Sellega sai tõhusalt kasutusele võtta varem kaotsiläinud soojuse, mis vastab 250 eramaja energiatarbimisele.

Uus, suletud veeringlusel põhinev energialahendus võimaldas jahutusvee tarbimist kaks korda vähendada ja järve veetaset taastada. “Saavutasime eesmärgiks võetud energiasäästu ja saime jääkenergia kasutusele võtta. Meie jaoks oli energiapartneri valikul oluline asjaolu, et Adven pakub kogu paketti täisteenusena. Me ei pidanud ise investeeringut rahastama, vaid tegime pikaajalise lepingu, samuti hooldab Adven ise seadmeid ja tagab lahenduse toimimise,” kommenteeris spetsialistide hooleks jäetud lahendust Nammo Vihtavuori tegevjuht Ilkka Heikkilä.

Jäätmeid tõhusalt kasutavad energialahendused on töös ka Eestis

Sarnaselt põhjanaabritele otsitakse ka Eestis üha rohkem lahendusi süsinikuneutraalseks tootmiseks ja energiakulude vähendamiseks. Tekkivate jääkide ärakasutamine energiaallikana on hea lahendus, mis täidab mõlemat eesmärki.

Eestis teeb Adven koostööd keemiatööstusettevõttega Eastman, et võtta energiatootmisel kasutusele bensoehappe tootmise kõrvalprodukt. See võimaldaks olulise osa energiavajadusest katta tootmisprotsessis tekkivast jäägist, mida seni on transporditud ja utiliseeritud eritingimustes kaugemal asuval territooriumil.

Mitmed ettevõtted uurivad võimalusi kasutada tootmise reovett energiatootmiseks. Reovee puhastamisel tekib reoveesete, mille kasutusvõimalused on sõltuvalt tööstusest erinevad. Orgaanilist reoveesetet saab kasutada biogaasi tootmiseks, mis on maagaasile üsna sarnane, kuid erinevalt sellest kuulub taastuvate energiaallikate hulka.

Reoveesette ja muude jääkainete ümbertöötlemine võimaldab vähendada jäätmeteket ja luua uut väärtust. Seeläbi saab vähendada energia- ja jäätmekäitluskulusid.

Tööstustel, kes otsivad taastuvenergiale üleminekul, kütuseliikide paindlikkuse tagamisel, jääkide ärakasutamisel ja tõhusal energiakasutusel lahendusi, aitab Adven erinevad variandid läbi kaaluda ja pikaajalises vaates sobivaim lahendus leida.

Kuidas toimib Adveni Energy as a Service™ teenusmudel

Adven väärtustab tugevaid ja pikaajalisi partnerlussuhteid ning meie Energy as a Service® teenusmudel katab kogu väärtusahela.

Energy as a Service ™

1. Analüüs ja planeerimine

Alustame kliendi protsesside, tegevuse ja vajaduste põhjaliku analüüsimisega. Uurime, kuidas toimib energia- ja veekasutus või reoveekäitlus ning millised võimalused on protsessides tekkivaid kõrvalsaadusi ja jääkenergiat ära kasutada. Seejärel töötab meie meeskond välja konkreetse kliendi vajadusi silmas pidades optimaalse energialahenduse ning pärast seda sõlmitakse teenusleping.

2. Projekti elluviimine

Tagame projekti elluviimiseks vajaliku kapitali ja teeme investeeringud, mis võimaldab meie klientidel investeerida selle asemel oma põhitegevusse. Juhime koostööd tarnijatega tõhusalt ning tagame plaanipärase ehituse ja toimimise.

3. Pikaajaline käitamine

Meie kogenud hooldusmeeskond jälgib energiakeskuse toimimist tänapäevase 24/7 juhtimiskeskuse kaudu ning vajadusel reageerib kohe. Ohutu ja tõhusa toimimise tagame ka regulaarse ülevaatusega kohapeal.

4. Edasiarendus

Kliendiga koostöös arendame ja täiustame pidevalt teenust, lähtudes tagasisidest, muutuvatest vajadustest ja uuenevatest tehnoloogilistest võimalustest.

Vaata ka www.adven.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077