Autor: Hansavest • 3. märts 2023

Välistööjõud aitab Eesti tööstusel konkurentsis püsida

Eesti ettevõtted püsivad maailmas konkurentsis tänu tegusatele inimestele, kvaliteetsele toodangule ja tarnekindlusele. Välistööjõu panus on eriti tuntav töötlevas tööstuses. Statistikaameti andmetel oli 2022. aastal Eestis tööga hõivatud inimesi 677 400, mis on viimaste aastate suurim. Eesti rahvaarv on veidi alla 1,36 miljoni, seega on meie põhiline tööjõuressurss juba kasutuses. Samas näitas 2023. aasta Töötukassa tööjõuvajaduse baromeeter, et kõige enam vabu töökohti oli töötlevas tööstuses.
Meelis Paavel, Töötukassa juhatuse esimees
Minu arvamus on, et Eesti ilma välistööjõuta hakkama ei saa, kuid kindlasti peab välistööjõu kasutamine olema reguleeritud. Peab ka olema tagatud, et riik saaks oma maksutulu kätte ja et inimeste õigused oleksid kaitstud.

Abi sisseelamise osas tõstab renditöötaja tootlikkust

Tööränne pole uuenduslik oma kontseptsiooni poolest, vaid on aastasadu – kui mitte tuhandeid – toiminud sissetuleku kindlustamise meetod. See on väga dünaamiline ja maailmapilti avardav viis leida endale sobiv amet olenemata riikidevahelistest piiridest. Samas tuleb tõdeda, et omal käel välismaale tööleminek võib osutuda parajaks väljakutseks. Selle võrra võib ka kannatada tulemuslikkus uues töökohas – inimene heitleb üksi võõras keskkonnas eri probleemidega ning tema tööalane panus on selle võrra häiritud.

Siin tuleb mängu värbamis- ja personalihalduse ettevõte Hansavest, kes seisab hea selle eest, et välisriigist tulnule tagada korralikud elutingimused. Teeme enda poolt kõik, et renditöötaja harjuks kiiresti uue keskkonna ja oludega ja ta saab oma töös anda 100% panuse. Sujuv integratsioon võimaldab töötajal saada kiiresti tööstusettevõtte töövoolu sisse ja seeläbi on ka maksimaalne tootlikkus paremini garanteeritud.

Eesti töökultuur meeldib renditöötajatele

Meie uued renditöötajad on tööd alustades olnud positiivselt üllatunud eesti töökultuuris. Nimelt on neile väga motiveeriv siinne aus ja teineteist austav suhtumine ning seepärast on väga lihtne neil oma täit potentsiaali siinsel tööstusmaastikul rakendada.

Eestisse tulevad inimesed kindla plaaniga teha tööd, et parandada enda ja oma koduste lähedaste heaolu. Üldjuhul suunduvad välismaalased tagasi koduriiki või teise riiki tööle, kui nende tööluba on lõppenud.

„Kontrollitud sisseränne ning kõrget lisandväärtust loov majandus on samaaegselt täidetavad eesmärgid,“ sõnastati 24. novembril 2022. aastal Eesti tuleviku tööjõu foorumi pöördumises Eesti erakondade poole. Lühiajalise tööloaga töötajad töötavad senikaua, kui on seadusega ette nähtud ega jää koormaks siinsele sotsiaalsüsteemile.

Miks usaldatakse Hansavesti tööjõuteenust?

Renditööjõu valdkonnas väga täpselt riiklikke regulatsioone järgiv Hansavest võtab renditööjõuga seonduva enda kanda kogu töösuhte vältel: töötajate värbamine, haldamine, transportimine, majutamine, lõimimine. Üle Eesti paiknevates ettevõtetes: metalli-, elektroonika-, puidu- ja toiduainetööstuses ning logistikavaldkonnas töötab Hansavesti kaudu ligi 1300 renditöötajat.

75% meie välisriikide töötajatest tuleb meile tööle tänu soovitajatele, kes juba Hansavestis töötavad. Sellest nähtub, et ollakse niivõrd rahul siinse töö ja eluoluga, et kutsutakse ka oma sõpru-tuttavaid-sugulasi Hansavesti kaudu Eestisse tööle.

Hansavest pakub efektiivset renditööjõudu, mis alati lähtub ärikliendi ettevõtte vajadustest, sealhulgas võttes arvesse vajaminevate töötajate arvu, oskustaset ja tööperioodi pikkust. Meie protsess on mitmeastmeline, ent lihtne. Fookuses on igakülgse toe pakkumine nii ärikliendile kui ka uuele töötajale:

1. Tööotsijate värbamise etapis selgub tööotsija taust ja töökogemus. Selleks viime läbi põhjalikud intervjuud enne tööotsija Eestisse tulekut. Ka korrektne dokumentatsioon on siinjuures kindlalt paigas.

2. Kui värbamises on heaks kiidetud tööotsija oskustase, siis reisib tulevane töötaja Eestisse, kus tema võimekust ja oskuste taset testitakse Hansavesti Koolituskeskuses. Siin toimuvad ka tööohutuskoolitused, täiendatakse oma oskusi ja omandatakse õiged sertifikaadid.

3. Kui koolitused on läbitud, siis suuname uue töötaja tema oskustele vastavalt ärikliendi ettevõttesse. Samaaegselt läbivad tööle valitud inimesed algul sisseelamisprogrammi, sealhulgas toetavad kogenud personalihaldurid renditöötajaid jooksvates küsimustes ja uue eluoluga harjumises. Kui ärikliendil on uue töötaja osas küsimusi, ideid või mõttekohti, siis on meie võtmekliendihaldurid valmis hea meelega kõigele vastama. Selline kiire ja vahetu kommunikatsioon ärikliendi vajaduse osas säilib terve töösuhte jooksul.

Hansavesti juhatuse liige Janek Sirg koos keevitajatega

Hansavest aitab ettevõtetel paindlik olla

Hansavesti eesmärk on, et meie klientide ettevõtted saavad paindliku renditööjõu abiga reageerida kiirelt tootmismahtude muutusele ja sealjuures anname koos panuse tööstusmaastiku arendamisele. Sel viisil meie ärikliendi ettevõte kasvab sujuvalt, tööjõukulud püsivad optimaalsed, investeeringud toovad kavandatu tagasi ja konkurentsieelis tugevneb. Usume, et ka neis regioonides, kus püsielanikkond on vähenenud, saab kindlustada tootmisettevõtete püsimise ja tagada seeläbi Eesti eri paikade jätkusuutlikkuse.

„Tõhus on minna ettevõttesse kohapeale, tutvuda tootmisoludega ja rääkida otse inimestega nii tööpingi kui kontorilaua taga,“ tõdes Hansavesti klienditeenuse arendusjuht Kerli Karpa, kelle eestvedamisel korraldatakse Tööstuspäevi Hansavestiga. Inforohketel kokkusaamistel arutlevad tootmisvaldkonna väljakutsete üle tööstusettevõtete juhid, asjatundjad valdkondade ühendustest ja ministeeriumitasandilt. Tartu, Pärnu ja Ida-Virumaa tootmisettevõtetele lisaks on kavas peagi tutvuda ettevõtetega Saaremaal.

Janek Sirg, Hansavesti juhatuse liige
Me toetume Hansavestis 17 aastaga omandatud värbamiskogemusele ja väärtustame niisuguseid töötajaid, kes tahavad elus edasi liikuda ja soovivad õppida. Inimeste abiga, kellel on tahe teha, on võimalik anda tuge Eesti tootmisettevõtetele ja väärtust kogu meie ühiskonnale. Tööle jõudu!

Kui soovite võtta osa meie Tööstuspäevadest Saaremaal või saada teada, kuidas Hansavesti renditööjõud Teie ettevõttele väärtust looks, siis võtke meiega ühendust ja koostöös leiame lahenduse!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077