Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. jaanuar 2023

Päikesepaneelide paigaldamiseks tõhusaim ja soodsaim lahendus on alumiiniumprofiilid

Kõrged elektrihinnad on kasvatanud plahvatuslikult päikeseenergiasüsteemide müüki ning mõistagi on nende paigaldajatel soov leida võimalus paneelide kiireks, lihtsaks ja soodsaks ning kvaliteetseks paigalduseks. Parim lahendus on pressitud alumiiniumprofiilid, mis sobivad fotogalvaaniliste süsteemide kokkupanemiseks nii maapinnal, katusel, fassaadidel kui ka avamerel.

„Ühelt poolt on päikeseenergiasüsteemide müüjatele oluline nende hõlbus transport ja kiire montaaž, teisalt loomulikult korrosioonikindlus, mis tagab komponentide pikema tööea ning väiksema hoolduse. Alumiiniumprofiilid on suurepärane lahendus, sest nende hind on tänu innovatsioonile ja ülikiirele paigaldusele turu taskukohasem,” selgitab alumiiniumprofiilide valmistaja Hydro Extrusion Baltics AS tegevjuht Raigo Rätsep.

Rätsepa sõnul on aastaga elektri hind mitmekordistunud, millega käsikäes väheneb ka päikesepaneelide tasuvusaeg. See omakorda tagab päikeseenergia populaarsuse ka järgnevatel aastatel. „Vähetähtis pole tarbijatele ka taastuvenergia keskkonnasõbralikkus ning selles osas on alumiiniumprofiilidel oma osa, sest alumiiniumist paigaldusdetailid on keskkonnasäästlikud ning kauakestvad.”

Alumiiniumprofiilid on lõputult taaskasutatavad ja neid saab Hydro ringlussevõtujaamades uuteks alumiiniumisulamiteks ümber sulatada. Kindlustamaks projekti vähese süsinikdioksiidiheite ja taaskasutatud alumiiniumi kasutuse, toetatakse partnerite püüdlusi ülemaailmsete heitkoguste vähendamisel ja ringmajanduse loomisel. Lisaks transpordib Hydro Extrusion profiile keskkonda säästvates pakendilahendustes.

Optimeeritud lahendused sünnivad koostöös kliendi vajaduste ja soovidega

„Meie meeskond toetab oma kliente ja partnereid kogu protsessi vältel ühisloome, teostatavusuuringute, ökodisaini ja tehnilise abiga. Näiteks saame profiilikuju optimeerimise abil kujundada teie alumiiniumprofiilid nii, et nende puhul oleks kasutatud minimaalselt materjali,” räägib Rätsep.

Alumiiniumprofiile saab fotogalvaanilistes süsteemides kasutada mitmel viisil. Näiteks katusesüsteemides kinnitatakse päikesemoodulid katusekonstruktsiooni külge alumiiniumist tugisiinide või katusekonksude abil. Maapinnale rajatavas päikesepargis fikseeritakse postid tavaliselt maasse ning seejärel kinnitatakse nende külge alumiiniumprofiilidest tugisiinid, mille külge omakorda kinnitatakse klambrite abil päikesemoodulid. Alumiiniumsiinidega konstruktsioon on vastavalt projektile ühe- või kahekihiline.

Salvestussüsteemide ehitamiseks kasutatakse stabiilseid alumiiniumprofiilidest korpuseid, mis tagavad akumoodulite kõrge stabiilsuse ning lisaks juhib laadimis- ja tühjendusprotsessides tekkiva soojuse ohutult laiali. Tänu sellele ei kuumene akuelemendid ja nende elektroonika üle. Veel on alumiiniumprofiilid asendamatud jahutusradiaatorite puhul – inverterid toodavad alalisvoolu vahelduvvooluks muutmise kaudu suhteliselt palju soojust, aga alumiiniummass suudab ohutult neelata elektroonika tekitatud kõrge heitsoojuse ja hajutada selle jahutusribide kaudu.

Alumiiniumi ideaalsed omadused fotogalvaanilistes süsteemides kasutamiseks:

* Vastupidav, samas kerge, mistõttu väheneb katustele ja teistele pindadele langev koormus.

* Pakub niinimetatud klõps- ja pistikühendusi, tänu millele on üksikute osade ja komponentide arv väiksem, hõlbustades nii kokkupanekut kui ka lahtimonteerimist paneelide tööea lõpus. Vähem on tööetappe ning väiksem tööjõuvajadus.

* Korrosioonikindlus tagab komponentide pikema tööea ning väiksema hooldusvajaduse.

* Alumiiniumi silmapaistvaid omadusi saab parandada erinevate pinnatöötlustega, nagu anodeerimine või pulbervärvimine. Hydro Extrusion pakub neid teenuseid ühe katuse all globaalse võrgustikuga kohaliku partnerina, tagades lühikesed ja usaldusväärsed tarneajad.

Võtke kohe ühendust meie ekspertide meeskonnaga, et arutada oma projekti!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077