Autor: BBT OÜ • 13. oktoober 2022

Kriis on parim aeg valmistuda uueks tõusuks: Lipson Invest laiendas koostöös BBTga tootmist

Tallinna lähistel Laagris metalldetailide pulbervärvimisega tegelev Lipson Invest OÜ kolis aasta alguses suurematesse tööruumidesse ning investeeris uude tehnoloogiasse pool miljonit eurot. Ettevõtte juhatuse liikme Rasmus Lipsoni sõnul on kriis parim aeg valmistuda uueks majandustõusuks.

Ta selgitab, et senised Lipson Invest ruumid olid jäänud selgelt liiga kitsaks ning pärssisid ettevõtte arengut. „Otsustasime, et kuigi on keeruline aeg, tuleb võtta see samm ette: leida uued ruumid, panustada moodsamatesse töövahenditesse ning palgata juurde tööjõudu. Arutasime investeeringuplaane oma pikaajalise partneri, tööstusliku viimistluse ja ventilatsiooniseadmete tarnija BBT OÜ-ga ning saime neilt palju nõu ja toetust.”

Nii sai otsus tehtud ning 2022. aasta alguseks olid sobivad ruumid aadressil Hoiu tänav 14 leitud. Laagrist ära ei tahetud kolida, kuna selle asukoht on piisavalt lähedal nii Tallinnale, Keilale kui ka Paldiski sadamale.

Lipson Invest kolis senistelt, 400ruutmeetriselt tööpinnalt 1700 ruutmeetrile, kust nii endised kui ka uued kliendid on ettevõtte kenasti üles leidnud. Teenust pakutakse enamasti metallitööstusettevõtetele, tehes nende detailidele lõppviimistlust, olgu tegemist ehitusdetailide, raudaedade, liugväravate, autoraamide või masinatööstusseadmetega.

„Meie pulbervärviahjud võimaldavad töödelda kõiki metalle, mis kannatavad kuni 200kraadist kuumust. Samuti on meil võimekus detailide eelnevaks puhastamiseks ja värviettevalmistuseks,” ütleb Lipson. Ettevõtte põhitegevused on pulbervärvimine, pulber-tsinkkruntimine, velgede taastamine, haavel-, liiva- või klaaskuulpritsi teenus ning samuti kuni kahemeetriste detailide happevannis puhastamine.

Lipson Invest on võimeline töötlema ka väga suuri detaile, mõõtmetega 16 000 × 2000 mm, kõrgusega kuni 3200 mm ning raskusega kuni neli tonni. Erandkorras on võimalik ka suuremate mõõtudega detailide töötlemine. „Meie värvivalikus on üle 10 000 variandi, mille seast leiab klient alati selle õige,” ütleb ettevõtte teine juhatuse liige Pille Lipson. „Meie eeliseks on kindlasti ka kiire tarneaeg, sest tänu uutele haaveldusseadmetele ja võimsale värvikambrile on meie ooteajad tõesti lühikesed.”

Kolme kuuga kogu töökojale uus sisustus

Lipson Invest ja BBT on partnerid juba enam kui 14 aastat. Rasmus Lipsoni sõnul oli uue investeeringu alguses väike kartus, kas saab ikka kõik õigel ajal valmis, aga kiidab, et koostöö oli väga kiire ja ladus.

BBT juhatuse liige Raavo Kangur toob projekti ajagraafikus püsimise juures välja ka õige ajaakna – töökoda sai valmis napilt Venemaa-Ukraina sõja alguseks, mil kogu Euroopat tabas metallikriis. Temagi avaldab tunnustust tööde operatiivsusele. „Teeme ju kõigile partneritele värvikambrid ja haaveldusliinid rätsepatööna, sest ettevõtjate soovid ja vajadused on erinevad. Kui muidu võtavad läbirääkimised juba ise sageli 5–6 kuud, siis seekord saime kogu sisustuse kolme kuuga üles pandud. Tempo oli metsik!”

Raavo Kangur, BBT juhatuse liige
Head kriisi tuleb osata ära kasutada.

Kangur lisab, et nende tagasiside partneri laienemisplaanidele oli ja on igati positiivne. „BBT eelmine suurinvesteering sattus muide täpselt koroonakriisi ajale. Korraks ehmatas ära küll, kuna teadmatust oli palju, aga me ei heitunud sellest. Saime aega end rahulikult turul tutvustada ning tõusime kiiresti omal alal kolme edukama ettevõtte sekka. Head kriisi tuleb osata ära kasutada – seda võime nüüd enda kogemusest kinnitada.”

Lipson Invest OÜ juhatuse liige Rasmus Lipson ja BBT juhatuse liige Raavo Kangur.

Eelmisi BBT poolt Lipson Investile tarnitud seadmeid kasutati üle 14 aasta ning teenivad hetkel uut õnnelikku omanikku. „Aja jooksul on tehnoloogia omajagu keerukamaks muutunud, kuid samas on olulisemaks muutunud seadme kasutajasõbralikkus ja eluea pikkus. Meie eesmärk on, et töötajad saaksid seadmete käsitlemise võimalikult kiiresti selgeks ja õppeprotsess võtaks minimaalse aja.”

BBT pakub tooteid ja teenuseid, mis aitavad kliendil tööstusliku viimistluse ja ventilatsiooni vallas efektiivselt ja tõrgeteta igapäevatööd teha. Ettevõte on projekteerinud ja tarninud haaveldus-, vedel- ja pulbervärviliine paljudele Eesti tööstuse lipulaevadele. Iga projekt on olnud unikaalne ning valminud vastavalt klientide soovidele, vajadustele ja eripäradele.

Töötajate arv on poole aastaga kerkinud 10 võrra

Pereettevõte Lipson Invest alustas tegevust 2006. aastal, napilt enne toonast majanduskriisi. „Tegelikult oli seekordset investeeringuotsust tehes kergelt déjà-vu, et kuidas me jälle nii keerulisel ajal sellise suure sammu teeme,” ütleb Pille Lipson. „Aga konkurentsis püsimiseks tuleb investeerida. Oleme poole aastaga kasvatanud oma töötajate arvu seitsmelt 17 inimeseni. Oleme palganud tööjõudu tööjõurendi ettevõtetest, aga pakume ka esmakordselt elus tööd teistest riikidest pärit inimestele, näiteks tublidele ja töökatele ukrainlastele.”

Pille Lipson, Lipson Invest OÜ juhatuse liige
Konkurentsis püsimiseks tuleb investeerida.

Ta ütleb, et seis on küll energiahindade tõttu keerukas, ent ettevõte on teinud kõik enesest oleneva, et olukorda stabiliseerida. Näiteks fikseeriti õigel hetkel elektrihind ning on gaasiseademete puhul mindud üle LPG-le, mis võimaldab konkurentsis püsida. „Meie põhiline edu võti on pikaajaline kogemus pulbervärvimise valdkonnas. Pulbervärvil on vedelvärvi ees palju eeliseid: hind, kiirus, kvaliteet ja keskkonnasõbralikkus. Panustame palju kvaliteedile, oleme kursis erinevate nõuete ja standarditega, mis värvimise kui keemiatööstusega kaasas käivad. Jätkusuutlikkus on tähtis nii meile kui ka meie klientidele.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077