Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus • 6. mai 2021

Ekspertide näpunäited: kolm kõige levinumat viisi tööstusprotsesside soojuse taastamiseks

Advenis töötame välja kohandatud energia- ja veelahendusi ning otsime vastuseid küsimustele soojuse regenereerimise kohta tööstuses. Meie eksperdid loetlesid soojuse taaskasutamise kõige levinumad võimalused ja nende sobivuse erinevateks rakendusteks: soojuse tagastamine soojusvahetitega, energiasäästlik MVR aurustamine ja soojuspumpade kasutamine.

1) Suurem tõhusus soojusvahetitega

Soojusvahetite energia regenereerimise võime on tavaliselt suurepärane. Näiteks kui põletusseadmest väljuvate suitsugaaside temperatuur on umbes > 180°C, siis saab sellest soojust kulutõhusalt regenereerida. Sõltuvalt kasutatavast kütusest ja muudest katla tööparameetritest võib soojusvaheti suurendada katla soojuse tootmist kuni 20%. Sellised soojuse regenereerimise lahendused on juba üsna pikalt olnud kasutusel, kuid tööstuses leidub neile ikka veel palju võimalikke täiendavaid rakendusi.

Terrafame hakkab tootma tööstuslikku auru, kasutades ära oma vesinikujaamade jäätmevooge.

2) Tõhus aurustamine vähendab energia raiskamist

Paljud tööstusprotsessid vajavad aurustamist. Aurustamine on energiamahukas protsess, mis võib

moodustada koguni poole kogu tehases kasutatavast energiast. Kui energianõudlust saaks vähendada kuni 10% võrra, võiks selle mõju heitkogustele ja energiakuludele olla märkimisväärne. Mehaanilise aurude kokkusurumise ehk MVR (ingl k mechanical vapour recompression) tehnoloogia võimaldab otsese aurustamisega võrreldes kuni 80–98% energiasäästu.

MVR-tehnoloogiat kasutatakse muu hulgas toidu- ja joogitööstuses, metsa-, tselluloosi- ja paberitööstuses ning reoveepuhastuses.

Adven on Kotkamillsi jaoks välja töötanud MVR-i aurustamislahenduse, milles uue aurusti abil vähendati aurutarbimist üle 50%. MVR aurustis surutakse tootest eraldunud aur suurema rõhu alla ja selle soojusenergia taaskasutatakse.

Lugege veel MVR-aurustamise kohta.

3) Majanduslik kokkuhoid soojuspumpadega

Soojuspumpade kasutamine tööstuslikus soojustagastuses on viimastel aastatel plahvatuslikult kasvanud. Paljud soojuspumbalahendused tööstuses on saavutanud märkimisväärse rahalise kokkuhoiu. Mitmetes suurtes tööstusettevõtetes toodetakse protsessisoojust ja protsessiauru kohalikes soojusseadmetes. Sellisel juhul on soojuspumba soojuse tootmisega integreerimine sageli lihtsam.

Soojuspumba tehnoloogiat kasutatakse näiteks Viking Malt Groupi Lahtis (Soome) asuvas uues linnasetehases. Lisaks linnasetehasele rakendab Adven energialahendust, mis ühendab uudsel viisil nii jahutusseadet, soojuse tootmist kui ka soojuspumpasid. Lugege Viking Malti energialahenduse kohta, mis võimaldab heitsoojusega katta enam kui 65% linnasemaja soojusenergia vajadusest.

Uurige võimalusi!

Terviklik ülevaade avab uusi võimalusi energia- ja veekasutuse parandamiseks, võimaldab vähendada heitkoguseid ja säästa kulusid.

Uuri lähemalt tööstuslike lahenduste kohta.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077