Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 16. detsember 2020

Mööblitootjatele: Väljakutsed on väga sarnased pea kõikides ettevõtetes

Foto: Columbus Eesti
Mööblitootjad on selgelt eristuv kogukond Eesti tootmismaastikul. Nad panustavad oluliselt tööhõivesse ja näitavad eeskujulikku ekspordivõimekust, kuid selle juures on neil kõigil oma väljakutsed. Huvitavad kombel on need väljakutsed üsna tugevate sarnasustega. Millised need väljakutsed on ja kuidas neid lahendada, kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier.

Enne mööblitööstuse väljakutsetest rääkimist vaatame natukene andmeid.

Statistikaameti 2017. aasta andmetel tegutseb Eestis 735 ettevõtet, mis tegelevad pehme- , puit- ja metallmööbli tootmisega. Sektoris on hõivatud ca 7600 inimest, millele lisanduvad tihedalt seotud partnerid nagu tarnijad ja transpordifirmad teadmata hulga töötajatega. 2017. aastal oli mööblitööstuse ettevõtete kogukäive 563 miljonit eurot, millest enam kui pool tuli ekspordist. 13% mööblitööstuse ettevõtetest on müügitulu kalendriaastas suurem kui 1 miljon eurot (96 ettevõtet) ja 16 ettevõttes töötab enam kui 100 töötajat. Mööblitööstuse käibed on viimase viie aasta lõikes kasvanud keskmiselt aastas ca 2%, kuid tööjõukulud samas ca 3% aastas.

Seega on tegemist Eestis olulise töötusharuga, mis panustab oluliselt regionaalsesse tööhõivesse ja eksporti, kuid kulude tõusmine sunnib pidevalt otsima tõhustamise kohti.

Millised on mööblitootjate väljakutsed praegu Eestis?

Columbus Eesti AS on läbi viinud mitmeid digidiagnostika ja ärinõuete analüüse Eesti mööblitööstustes. Meie kliendid on olnud erinevad nii oma tootmismahtude kui käibe ka tegutsemisvaldkonnaga.

Mis on peamised tuvastatud väljakutsed Eesti mööblitootjate seas?

•Kohaldavate toodete variatsioonide konfigureerimine toimub käsitsi ja on keeruline (täpse tooteretsepti määramine, hinna arvutamine, laos vastava valmistoote laovaru nägemine, modulaarsusega sidumine, tarnetähtaja prognoosimine);

•Omahinna kalkuleerimine on keeruline, kuna toodetest on palju variatsioone;

•Hinnakirjade haldamine on keeruline (peamiselt toote variatsioonide tõttu);

•Tooteinfo sh tootmisjooniste haldamine ei ole täisdigitaalne ja need ei ole lihtsasti kättesaadavad ning seostatud tootemuudatustega;

•Laos olevaid kaupu ei broneerita õigesti vastavalt retseptile;

•Kangaste arvestus tootmisretseptides on rulli ja meetripõhiselt keeruline;

•Tootepartiide jälgimine on keerukas;

•Tootmistellimusi on sarnase tunnuse nt kanga põhjal keeruline koondada;

•Pretensioonide sidumine kindla müügiarve ja tootega ning põhjuste märkimine on käsitöö;

•Laos on värvide, mõõtude ja suuruste kaudu kauba eristamine keeruline.

On tõenäoline, et iga mööblitootja kohtas nimekirjas mõnda teda vaevavat probleemi. Mitmeid kitsaskohti aitab leevendada protsessimuudatus, kuid parim tulemus saadakse tavaliselt digitaliseerimise ja protsessimuudatuse koosmõjus. Kui protsessimuudatustega saadakse mõnigi kord ise hakkama, siis nende kitsaskohtade ühise nimetaja ehk mööblitootmisele sobiva tarkvaralahendusega ilmselt mitte.

Nt kui toodetakse diivanimudelit X, millel on üks karkass, aga erinevad 20 erinevat tüüpi jalga ja 20 erinevat kangast, siis läheb variatsioonide arv suureks. See omakorda tekitab kaupade tellimises raskusi ja sealt omakorda läheb tarneaja ennustamine keeruliseks. Ja sellega ongi igapäevane probleemide pall veerema pandud ehk algab tulekustutamine.

Kuidas lahendada väljakutseid, mida protsessimuudatused ei lahenda?

Siin aitabki mööblitööstuse spetsiifiline tarkvaralahendus, millega saab toote variatsioone lihtsamini hallata. Üks selline lahendus on Microsoft Dynamics 365 Business Central majandustarkvaral põhinev TRIMIT tarkvara.

TRIMIT on Taani tarkvaraettevõte, mis keskendub toote konfigureerimise ja mööbli- ning moetööstuse jaoks vajaliku tarkvara loomise ja arendamisega. Nad on pikaajalise kogemuse toel loonud tarkvara, mis vastab mööblisektori spetsiifilistele vajadustele. Tarkvara aitab äri juhtida ja kasvatada alates toote konfiguratsioonist koos mitmekülgse materjalide ja mõõtude variatsioonidega kuni tootmise ning müügini.

Kuidas lahendada väljakutsed toodete konfigureerimises, tootmises, laos, logistikas jne, sellega saad lähemalt tutvuda siin.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077