Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 24. september 2020

ABB robotilahendused toiduainetööstuses – kindlad ja paindlikud

ABB klient toiduaine- ja joogitööstusest (toimetusele nimi teada – enamik kliente otsustab tootmispotsessi kirjeldamisel jääda anonüümseks) otsustas tootmise automatiseerimise kasuks toodangumahu kiire kasvu tõttu. Et sooviti olla ka innovatiivne, keskkonnasäästlik ja inimressurssi optimaalselt kasutav ettevõte, ehitati tootmise laiendamiseks täiesti uus pakkemaja, kuhu projekteeriti kõige kaasaegsemad tootmislahendused.

Kui enne robotiseerimist tõstis tööline vahetuse jooksul käsitsi ligi viis tonni materjali, siis nüüdsest võttis selle ebameeldiva töö üle robot.

„Robotitel on kindlasti positiivne mõju töötajate tervisele ja heaolule, lisaks tagab see meie personalile laiema silmaringi ning kogemuse püüelda täisautomaatsete lahenduste poole,“ kinnitab ettevõtte tehnikajuht. „Nüüdseks on enamik töötajaid robotitega harjunud ja ma ei usu, et keegi veel vabatahtlikult soovib käsitsi raskusi tõsta. Töötajate tervis on meile kõige tähtsam ja kui leiame viisi, kuidas seda paremini hoida, loome parema töökeskkonna kõigile.“

Mõtesta vajadus ja vali sõlmed!

Robotiseerimisele peaksid mõtlema kõik, kelle soovivad oma tootmiseprotsessist eemaldada rutiinseid, igavaid, ohtlikke ja ebameeldivaid tööülesandeid. Selliste tööülesannete eemaldamine tõstab ka töötajate motivatsiooni ja vähendab personaliosakonna koormust, mis kulub tihtipeale kõrge kaadrivoolavusega töökohtade täitmisele. Kui on tuvastatud robotiseerimist vajav töölõik, tuleb selle funktsionaalsus lahti kirjutada. Selgesti lahtimõtestatud funktsiooni robotiseeritavust on lihtne hinnata nii teostatavuselt kui ka tasuvuselt.

Robotiseerimisest võib kindlasti olla kasu, kui ettevõtja märkab, et märkimisväärselt palju aega kulub abitegevustega seotud tööde. Hea näide on tööjõu leidmine pakkimisüksustesse või raskete pakendite ladustamisjaamadesse. Probleeme tekib ka muutuva koormusega tootmisliinidel, sest sellisel juhul on raske leida tööülesandeid, mida täita tootmisseisaku ajal.

Robotiseerimise alustamiseks tuleks kõigepealt valida välja sõlmed, mille robotiseerimiseks on potentsiaali. Seejärel tuleks kirjeldada nende hetkefunktsionaalsust kui ka seda, milleni tahetakse tulevikus jõuda. Seejärel on hea robotiseerijatega läbi arutada iga sõlme teostatavus ja hinnanguline maksumus.

Tootmisesse keerukate lahenduste toomisel peljatakse peamiselt majasisese kompetentsi puudumist. Just sellepärast on ideaalsed ABB kaugtoega (ABB AbilityTM Connected Services) robotisüsteemid, mida saab jälgida distantsilt ja süsteemi töökindluse tagamine jääb ABB õlule. Tootmises, kus on muutuv tootevalik või sõltuvus kliendi erinõudmistest, saab ABB robotsüsteemide juhtimiseks kasutada eelseadistatud programme, mida on võimalik valida lihtsasti arusaadavast kasutajaliidesest. Populaarsed on olnud ka halduslepingud, kus kliendile tagatakse soovitud koguses inseneritunde, et programme vajaduspõhiselt kohandada. Selle tulemusena ei pea klient omama majasisest kompetentsi, vaid saab keskenduda oma põhitegevustele.

ABB paindlikud lahendused

Roboteid on võimalik kombineerida toiduainetööstusele vastavate konveieritega ning muuta pakkelahendus nii töökeskkonna kui ka rahalises mõttes paremaks.

Kindel investeering on pakke- ja ladustamisrakendused, kus lisaks rahalisele tasuvusele saavutatakse suured võidud töökeskkonnas. Järjest rohkem tehakse nii-öelda pimetehaseid ehk tootmishooneid, kus masinad töötavad ilma kohapealse inimjärelevalveta. Pimetehaseks ei pea muutma kohe kogu tootmist, küll aga saab näiteks pakkeala muuta autonoomselt opereeritavaks, nii et seal tuleb käia ainult hooldustegevusi tegemas või aluseid ja vahelehti lisamas. Infot pakkealal toimuvast saab lisaks kaameratele ka väljavõttena integreeritud tootmisjälgimistarkvarast.

Paindlikke ABB robotsüsteeme on võimalik ühendada nii kliendi juba kasutuses olevasse tootmistarkvarasse kui ka teha vastavalt vajadusele just neile sobiv ABB AbilityTM lahendus OPICS (Online Process Information Collection System) rakendus. Lisaks tootmisele on võimalik jälgida konkreetsete robotite tegevust läbi lahenduse ABB AbilityTM Connected Services.

Kasutajaliides on võimalik teha kliendile sobivaks nii, et majasisene suhtlus robotitega oleks lihtne ja kiiresti õpitav. Selleks on olemas juba eelvalmistatud rakendusi nagu ABB RobotStudio Palletizing PowerPac, mis teeb alusele pandavate toodete mustri muutmise imelihtsaks. Lisaks saab valida ka ladustavate toodete kihtide arvu, vahelehe lisamise jne. Eelvalmistatud programme on ka teistele rakendusaladele, kuid alati saab koos välja töötada just kliendile konkreetseks juhuks sobiva.

Kliendiga koostöös saavutatakse ühine arusaam ka kogu teostatavast projektist ning enne lepingu tegemist tehakse simulatsioon tulevasest robotsüsteemist. Simulatsiooniga saab leida kitsaskohad nii ruumilises paiknemises kui ka tsükliaegades. Klient saab terviklikult läbimõeldud ja toimiva süsteemi koos kõigi vajaminevate seadmetega. RobotStudio keskkonnas on hiljem ka võimalik teha muudatusi distantsilt, et ümberkorraldused tootmises ei põhjustaks pikka seisakut.

Eesti ABB avas eelmisel aastal robotliinide tootmisüksuse, et vastata järjest suurenevale klientide nõudlusele valmislahenduste järele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077