Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 22. mai 2020

SSAB alustab esimesena maailmas süsinikemissioonivaba terasetootmist

Rootsi terasetootja SSAB koostöös kaevadusettevõtte LKAB ning energiatootjaga Vattenfall teevad terasetootmise tehnoloogias revolutsiooni, käivitades projekti HYBRIT, mille eesmärgiks on muuta esimesena maailmas terasetootmine CO₂ emissioonivabaks. Piloottehas avatakse veel sel aastal Põhja-Rootsis.

„Meie planeet vajab seoses elanikkonna kiire kasvu, linnastumise, kliimasoojenemine ning ressursside nappusega abi ja tegusid kliimamuutuste vallas. Kui aastaks 2050 ennustatakse senise ligi 7 miljardi asemel elanikkonna arvuks ligi 9 miljardit, tekitab see suure tarbimise kasvu ning nõudluse uue infrastruktuuri järele,” selgitab Põhjamaade suurima profiil- ja lehtterase tootja SSAB Europe Baltimaade müügijuht Anti Metsamaa.

Teras on maailma kõige taaskasutatavam materjal

Võrreldes teiste taaskasutatavate materjalide ümbertöötlemisega on terase maht oluliselt suurem. 2010. aastal töödeldi Worldsteeli uuringu järgi maailmas ümber umbes 600 miljonit tonni terast, võrrelduna 200 miljoni tonni paberi, ligi 140 miljoni tonni klaasi ja 125 miljoni tonni puiduga.

Seejuures ei ole metalli taaskasutamine kahjuks ikkagi piisav, kuna prognooside järgi on aastaks 2050 täiendavalt vajalik töödelda veel umbes 50% maagist toodetavat terast. Tulenevalt sellest vajab maailm kiiremas korras meetodit, kuidas muuta maagipõhine terastootmine jätkusuutlikumaks.

Juba täna on SSAB maailmas esiplaanil

Tänasel päeval on SSAB terasetehased kõige efektiivsemad, emiteerides vähem CO₂ kui konkureerivad tehased. See muutus sai alguse aastal 1980, kui Rootsi kaevandusfirma LKAB alustas feriitpelletite arendust. Koostöös SSAB Luule tehasega alustati keskkonnasõbralike pelletite kasutamist kõrgahjudes ning tänasel päeval on kõik SSAB viis kõrgahju toimivad ainulaadsel feriitpelletite lahendusel. Teiste tootjate kõrgahjud on projekteeritud ja ehitatud pidades enamasti silmas traditsioonilist koksisüsi ja fossilkütuste põhist tootmismudelit.

Olenemata sellest, et SSAB on tänasel päeval maailma üks kõige vähem CO₂ emiteeriv terasetootja, moodustab SSAB heide siiski 10% Rootsi ning 7% Soome CO₂ emissioonist.

Mida kujutab endast HYBRIT-projekt?

HYBRIT projekti eesmärk on arendada välja uus tehnoloogia, kasutades protsessis ainult vesinikku (H₂) ja rohelist elektrit, mis asendavad tänasel päeval kasutatavaid süsinikku ja fossiilkütust. Kui projekt õnnestub läbi viia tööstuslike mahtudega, on see revolutsioon kogu maailma terasetootmises.

Piloottehas avatakse Rootsis 2020. aastal ning esimesed tooted jõuavad turule aastal 2026.

Sammud vähendamaks CO₂ emissiooni:

* SSAB tehased vähendavad CO₂ heidet, võttes kasutusele elektroodipõhise kõrgahju tehnoloogia alates 2025.

* Kaevandusettevõte LKAB suurendab efektiivsust, vähendab oma CO₂ heidet ning muudab tootmisprotsessi nii, et aastaks 2045 jõuavad nad positiivse CO₂ tasakaaluni.

* Elektrienergiatootja VATTENFALL eesmärgiks on, et kogu ettevõte ja kõik selle kliendid on täielikult fossiilkütustest sõltumatud ühe sugupõlve jooksul.

„Juba praegu eraldavad SSAB-i kõrgahjud 7% vähem süsinikdioksiidi kui Euroopa Liidus keskmiselt,” ütleb Metsamaa. „Meie ühise tehnoloogiaalgatuse HYBRIT kaudu on meie eesmärk praktiliselt kõrvaldada kõik süsinikdioksiidi heitkogused terase tootmisel. Terasetootmise pidev täiustamine ja tehnoloogiate muutmine võimaldavad meil juba 2025. aastaks vähendada praegust süsinikdioksiidiheidet 25% võrra. Parem jätkusuutlikkus tuleneb ka klientide julgustamisest kasutama kvaliteetset ülitugevat terast.”

SSAB on Põhjamaades ja USAs asuv teraseettevõte. SSAB pakub lisandväärtusega tooteid ja teenuseid, mis on välja töötatud tihedas koostöös klientidega, et luua tugevam, kergem ja jätkusuutlikum maailm. SSAB-l on töötajaid enam kui 50 riigis. SSABil on tootmishooned Rootsis, Soomes ja USA-s. SSAB on noteeritud NASDAQ OMX Põhjamaade börsil Stockholmis ja tal on teisene noteerimine NASDAQ OMX Helsingis.

www.ssab.com

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077