Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 22. aprill 2020

Energiatootmise tõhustamine andmetega

Kuidas on võimalik käitada elektrijaama tippvõimsusel kõigis olukordades, suurendades selle kasutatavust ja kasumlikkust? See on võimalik tõhusa andmete ja analüüside kasutamise korral koos elektrijaama protsesside põhjaliku tundmisega.
Foto: Valmet Automation

Tööstuslikul Internetil põhinevad rakendused ja teenused kasutavad protsesside ja elektrijaama erinevate süsteemide andmeid rohkem kui kunagi varem. Kuid selleks, et oleks võimalik asjakohastele leidudele keskenduda, nõuab andmete kasutamine elektrijaama protsesside ja seadmetega seotud oskusteabe põhjalikku mõistmist. Ekspertide ja andmete vaheline dialoog mängib nende andmete väljaselgitamisel ja kasutamisel väga olulist rolli.

„Valmet on integreerinud oma protsessi, automaatika ja teenustega seotud oskusteabe ning oma ulatusliku tööstusliku Interneti rakendusportfelli väärtust lisava lahenduse pakkumisse. Eesmärk on toetada energiatootjaid üleminekul autonoomsetele elektrijaamadele, mis tagab oluliselt tõhusamad tootmisprotsessid ning tegevused,” ütleb Jari Almi, Valmeti asepresident tööstusliku Interneti alal.

Valmet Industrial Internet (VII) pakkumine hõlmab hulgaliselt energiatootjatele mõeldud lahendusi ja rakendusi. Kaugühenduste, tööriistade ja intelligentse automatiseerimistehnoloogia kaudu saavad Valmeti eksperdid pakkuda tehniliste väljakutsete korral tuge alati, kui seda vaja on. Protsesse saab jälgida ja veaotsing ning parandamine on võimalik kaugühenduse kaudu. Tööstusliku Interneti võimaluste kaudu saab suurele hulgale jälgitavatele andmetele tuginedes protsesse ja tegevusi optimeerida, suurendades toodangut, vähendades seisuaega, suurendades energiasäästlikkust ja vähendades tegevuskulusid.

Alustatakse andmete väljaselgitamisest

Meie klient võib olla märganud ühte või mitut probleemi, millest leiame koos kõige olulisemad valdkonnad, millele keskenduda. Teenus sisaldab kohapealset andmete väljaselgitamise nädalat, mille käigus meie protsessieksperdid uurivad konkreetset probleemi ja küsitlevad elektrijaama operaatoreid. Seejärel analüüsivad meie andmeteadlased asjakohast varasemate andmete kogumit. Andmeallikad võivad hõlmata näiteks protsessiandmeid automaatikasüsteemist ning hoolduse või tootmise prognoosid,” selgitab Tuomas Petänen, Valmeti tööstusliku Interneti energiasegmendi juht.

Andmete analüüsimisel kasutab Valmet kõrgetasemelist analüüsi, näiteks tehisintellekti (AI) või masinõpet, et koostada prognoosivad mudelid. Klient saab konkreetse arendusettepaneku ja esialgsed rakendused probleemi lahendamiseks kahe kuni kolme kuu jooksul projekti käivitamisest. Tulemused annavad kliendile selge ülevaate ja probleemi lahendamise kontseptsiooni tõendusmaterjali, mis põhineb kliendi enda elektrijaama andmetel.

Foto: Valmet Automation

Optimeerides jõudlust 24/7 ja tõhustades võimsust

„VII lahenduste eesmärk on tagada elektrijaama toimimine kõigis olukordades 24/7. Nagu teame, on elektrijaamas tähtis iga minut. Ja kuna elektrijaamad toimivad erinevates keskkondades, on neil erinevad vajadused. On oluline mõista, millist optimeerimist iga elektrijaam vajab, ja valida selle põhjal õiged töövahendid,” märgib Petänen.

Energiatootjatele, kus soovitakse toodangut suurendada, on Valmet töötanud välja lahenduse VII for Production Capacity. See on mõeldud klientidele, kellel on üks või mitu põletamistehnoloogial põhinevat elektrijaama, kus põletatakse mitmesuguseid tahkeid kütuseid ja mis on ühendatud elektrivõrgu või küttevõrguga.

Selle lahenduse abil on võimalik suurendada kütuseenergiat kõige säästlikumas jaamas, tuginedes reaalajas andmetele tootmisvõimsuse ja protsessi pudelikaelade kohta. See hõlmab töövahendeid tootmisvõimsuse plaanimiseks, kütuseenergia suurendamiseks ja vähendamiseks vähese nõudluse korral. See võimaldab kasutada maksimaalselt kõige säästlikumat energiatootmist reaalajas operaatori juhendamise kaudu. Seda saab arenenud protsessijuhtimise abil ka automatiseerida.

Tagage jaamale suur töökindlus ja energiasäästlikkus

„Mida rohkem andmeid on võimalik kasutada, seda parem reaalajas ülevaade teil jaama seisukorrast on. Märkate juba aegsasti ohte, mis võivad takistada jaama kasutamist, ja saate need seega kõrvaldada,” lisab Petänen.

Jaama seadmete seisukorra jälgimiseks reaalajas soovitab Valmet lahendust VII for Reliability. See hõlmab pöörlevate seadmete vibratsiooni ning juhtimisahela jõudluse jälgimist, seadmete diagnostikat ja katla torudes ummistumise ennetamist.

Elektrikatla tõhusus on teine energiatootjate jaoks oluline valdkond, kuna see oleneb muu hulgas kütuse kvaliteedist, katla küttepindade sadestistest ja töökäitumisest. Lahendus VII for Energy Efficiency võimaldab elektrijaamadel katla tõhusust jälgida ja parandamisvõimalused reaalajas välja selgitada. See on oluline elektrijaama puhul, mis töötab energiatootmise nõudlust arvestades muutuva koormusega, püüab soojusülekande pinnad saastest puhtana hoida ja püüab vähendada mittevajaliku auru tarbimist.

Heitmetel silma peal hoidmine

„Kuna keskkonnalubade piirangud muutuvad mitmesuguste heitmeühendite seisukohast pidevalt rangemaks, on oluline suuta emissiooni täpsemalt juhtida ja vähendada kemikaalide (nt ammoniaagi) tarbimist NOx juhtimisel,” ütleb Petänen.

Valmeti lahendus VII for Environment võimaldab reaalajas emissiooni jälgimist ja NOx juhtimist. See suurendab operaatorite ja elektrijaamade juhtide teadlikkust NOx juhtimisest, andes neile andmepõhiseid juhiseid.

Kogu seadmestiku optimeerimine ja energiatootmise potentsiaali ärakasutamine

Energiatootjatele, kes käitavad paljusid elektrijaamu ja soovivad kogu seadmeparki optimeerida, pakub Valmeti lahendus VII for Fleet Management olulisi eeliseid. Süsteem Valmet DNA Energy Management võimaldab neil soojuse ja elektri tootmist optimeerida, kasutades viimaseid prognoose koormuse, elektrihindade ja ilma kohta, samuti toota keskkütet võrgu igas punktis kõige ökonoomsemaid kütuseid kasutades. Valmet DNA Steam Network Optimizer on töövahend auruvõrgu optimeerimiseks elektrijaama tasandil, et tasakaalustada auru tarbimist ja tootmist.

Lisaks pakub Valmet DNA Fuel Chain Management usaldusväärset kütusetarnete juhtimist, tagades läbipaistva koostöö hankijate ja logistikaettevõtetega.

Kiired vastused ja klienditugi Valmet Performance Centerist

Valmeti energiatootjatele mõeldud tööstusliku Interneti teenuste lahutamatu osa on Performance Center for Energy. Sealt saavad kasutajad kiireid vastuseid ning kvaliteetset elektrijaamade ja seadmepargi kasutajatuge.

„Kuna suur hulk protsessiandmeid on pilves ja meie asjatundjad pääsevad neile juurde, saame oma kliente kiiremini ja paremini toetada. Kui elektrijaamal on mõne protsessi osaga probleem, on meie asjatundlik abi kaugühenduse ja töövahendite kaudu hõlpsasti kättesaadav. Meie asjatundjad saavad protsessi ka aktiivselt jälgida ning teavitada klienti võimalikest muudatustest tulevastes probleemides” selgitab Petänen.

Lisateabe saamiseks külastage kodulehte SIIN või võtke ühendust:

Tuomas Petänen

[email protected]

Jüri Ülesoo

[email protected]

Roosikrantsi 2, 10119 Tallinn

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077