Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 6. aprill 2020

Kiilto lubadused keskkonnale

Ehitustoodete ja tööstusliimide tootja Kiilto on oma tööstusharu juhtiv ringmajanduse ettevõte, kes austab loodust ja suhtub keskkonnahoidu tõsiselt. Kaks aastat tagasi algatas Kiilto projektiga „Meie keskkonnalubadus”, seades endale konkreetsed, edasipüüdlikud ja mõõdetavad keskkonnasihid, et mõjutada tugevalt positiivse keskkonnamõjuga asjaolusid. Üheks sihiks on olla aastaks 2028 süsinikuneutraalne.
Kaks aastat tagasi algatas Kiilto projekti „Meie keskkonnalubadus”
Foto: Kiilto Eesti

Kui 2028. aastaks kasutab ettevõte üksnes täies ulatuses taastuvat energiat, siis 2025. aastaks on plaanis vähendada energiatarvet toodetud tonni kohta 2010. aastaga võrreldes 20% võrra. Keskkonnaalaste lubaduste hulka kuuluvad ka eesmärgid püüelda võimalikult roheliste materjalide ning pakendamislahenduste poole. Kiilto lubab aastaks 2022 vähendada oma jäätmekogust poole võrra ning kahekordistada samal ajal taastuvate ja ringlus-toormaterjalide osakaalu.

Kiilto üheks sihiks on olla aastaks 2028 süsinikuneutraalne ning kasutada üksnes täies ulatuses taastuvat enerigat.
Foto: Kiilto Eesti

Pakendi mõju keskkonnale ei tohi olla suurem sellesse pakitud tootest

Tänapäevane ühiskond sõltub pakendamisest, sest lisaks toote kaitsmisele äratab hea pakend huvi ning suurendab müüki. Aga kuidas siis jätta endast loodusesse maha võimalikult väike jalajälg? Tänu pakendimuutustele on Kiilto paremini võimeline täitma keskkonnaalaseid eesmärke, mis on seotud mitte ainult jäätmetekkega, vaid ka transpordiheitmete, pakendite taaskasutatavuse, tootmises esineva raiskamise ja ettevõtte toodete nõuetekohase kasutamisega.

Kiilto pakendilahenduste alus on positiivne keskkonnamõju ning eesmärgiks 2025. aastaks jõuda 70% osas pakkematerjalidest korduskasutatavate, taastuvate või ringlusse võetud pakkematerjalideni. Pakendijäätmete kogumise programmi alustati juba eelmisel aastal.

Kiilto kasutab uusi taaskasutatavaid, hermeetilisi ja ilmastikukindlaid tootepakendeid, mis lisaks keskkonnasõbralikkusele tagab toodetele ka parema kaitse ning erinevalt vanast paberkattega laminaatkotist on uued kotid ka täielikult taaskasutatavad. Jäätmete vähendamisega tahab Kiilto aidata teistel tööstuses tegutsevatel ettevõtetel vähendada oma keskkonnamõju ja ka nende jäätmetega seotud kulusid.

Rohkem Kiilto taaskasutatavate pakendite kohta saab lugeda siit.

2025. aastaks soovitakse jõuda 70% ulatuses korduskasutatavate, taastuvate või ringlusse võetud pakkematerjalideni
Foto: Kiilto Eesti

Üliedukas näide – biolagunev kuumsulaliim Biomelt

Kiilto poolt kasutusele võetavad biotooted on kas täielikult või osaliselt valmistatud orgaanilisest toormaterjalist, nendeks võivad olla põllumajanduse või metsatööstuse jäätmed, aga ka uusmaterjalid. Teisene toormaterjal saadakse tagasi kasutuskõlblikest jäätmetest, näiteks ringlussevõetud kiud saab valmistada vanapaberist. Kasutades taastuvaid toormaterjale ja võttes toormaterjali korduvalt ringlusse, ei satu atmosfääri fossiilset päritolu toormaterjalidesse talletunud süsinikku.

Üheks suurepäraseks näiteks Kiilto keskkonnasõbralikkuses on kaasaostetava toidu pakendite ja hügieenitööstuse toodete jaoks või mittekootud kangaste lamineerimiseks loodud biolagunev kuumsulaliim Biomelt. Soomes eelmise aasta alguses tootmisse võetud liim saavutas kiirelt ülemaailmse tähelepanu ning seda müüakse kõigis maailmajagudes. Tegemist on piimhappepõhise kuumsulamliimiga, mille põhiomadus on ISO standarditele vastav biolagunevus.

Kiilto on ohutute ja keskkonnasõbralike lahenduste saavutamise nimel pikalt ning kõvasti tööd teinud. Tegemist on esimese tootjaga, kes on saanud Soome M1 klassifikatsiooni ehitusmaterjalidele, mida kasutatakse ettevõtte kõigis niiskete ruumide süsteemides. Kiilto puhtuse ja hügieeniga seotud lahendused kannavad reeglina keskkonnamärgist Põhjamaine Luik. Tootearendus ja tootmine roheliste põhimõtete järgi on Kiilto tegevuse lahutamatu osa.

Olulisel kohal on inimeste keskkonnaalane väljaõpe

Kui Kiilto 2018. aastal oma keskkonnalubadused sõnastas, oli seal lisaks rohelisele tootmisele ja biotoodetele olulisel kohal ka nii töötajate kui ka klientide koolitamine. Nii hõlmavad tänaseks kõik Kiilto koolitused säästvat arengut ja keskkonda käsitlevat sisu, kusjuures ettevõte koolitab Soomes 20 000 inimest ning Eestis umbes 600 inimest aastas. Keskkonnaküsimused on lõimitud kõikidesse kliendikohtumistesse ning ettevõtte kõik töötajad on saanud keskkonnaalase väljaõppe.

www.kiilto.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077