Autor: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium • 9. jaanuar 2020

Eesti ühisstend Norra tööstusmessil ONS tuleb taas

Eestist kõigest 2,5 lennutunni kaugusel asuva Norra majanduse mootoriks on naftatööstus, mis on maailmas juhtival kohal nii innovaatilisuse kui ka kvaliteedi poolest. Eesti ettevõtjate sõnul on meil Norraga sarnased töökultuurid ja mentaliteet. Kohalikega on kerge suhelda, nad räägivad hästi inglise keelt ning sealne majandus on eestlastele piisavalt suur ja atraktiivne. Koostöö kõrge standardiga norrakatega on kvaliteedigarantiiks, mis avab uksi ka mujal riikides.
Ühisstendi taotluste tähtaeg on 20. jaanuar.
Foto: EAS

Norra turu ekspert Margit Ihlebakke toob välja, et eestlastel ei pruugi olla pikaajalist kogemust nafta- ja gaasitööstusega, kuid erinevates tootmisetappides vajab ka see sektor kõiki nn tavatööstuslikke tooteid ning pikad tarneahelad pakuvad võimalusi väga erinevatele koostööpartneritele alates tööriiete tootjatest kuni insenerideni. „Võrreldes ehitussektoriga, kus Eesti ettevõtted on pikalt tegevad olnud, kulub tööstuses avaliku sektoriga läbirääkimisteks (ehituslubade taotlemine jms) vähem aega,“ sõnas Ihlebakke ning lisas, et koostöö saab olla oluliselt mitmekülgsem, paindlikum ning kiirem.

Stavangeris koguneb augustis 2020 taas tööstuse koorekiht. Üritusel nimega ONS (Offshore North Sea) osaleb üle 65 000 külastaja rohkem kui 100 riigist. Eesti ettevõtted on sel üritusel osalenud alates 2014. aastast.

„Eelmisel messil käisid meie ettevõtetega kohtumas nii miljardiliste käivetega rahvusvahelised kui ka Norra enda tööstushiiud: Transocean, Schlumberger, Pepperl Fuchs, Vard, NOV jt. Mitu neist tegid kohtumiste järgselt pea miljoni suuruseid tellimusi meie ettevõtetelt. Eesti riikliku stendi ettevõtted osalesid ka mitmetel kohtumistel, kasutades messi ainulaadset mitmekihilisust¬¬ – kõrvuti rahvusvaheliste ettevõtete paviljonidega on sellel messile esindatud ka Norra enda kõikide maakondade tööstusvõrgustikud,“ rääkis Ihlebakke.

Tema sõnul annab see unikaalse võimaluse kasvatada võrgustikku otse erinevate Norra piirkondade edukate ettevõtetega. „Messile tulevad just aktiivsed ettevõtted, kes on väga huvitatud rahvusvahelisest koostööst ning keda ei mõjuta siseturu protektsionism,“ rõhutas Ihlebakke.

Metallitööstusettevõtte Viafin ProForce OÜ tegevjuhi Madis Kollo sõnul võimaldavad naftatööstuse karmid nõuded enda kvaliteetse teenuse eest paremat hinda küsida. 2018. aasta Eesti ühisstend oli nende hüppelauaks Norra turule, juba mõni kuu peale messi registreeriti Norras filiaal ning palgati kohalik müügiinimene.

DECK Engineering OÜ juht Dmitri Jekimov on messil osalenud kolmel korral: „Kui varem oleme tarninud peamiselt allhanke projekteerimisteenuseid, siis hetkel oleme oma mainet Norra turul ümber kujundamas omatoodete ja võtmed-kätte projektide tarnijaks. Oleme selleks loonud uue brändinime DECK Marine Systems ning Stavangeri mess on uue brändi tutvustamiseks väga oluline koht. ONS sobibki peamiselt neile ettevõtetele, kellel on oma toode või pakkumine merendus-, offshore- või nafta-gaasi tööstusele.“

Head tulemused messidel on alati seotud tööga, mida tehakse enne ja pärast üritust. Seda kinnitavad ka Madis Kollo ja Dmitri Jekimov. Messi ettevalmistus algab toote disaini kohandamisest turu vajadustele, osalejate nimekirja läbitöötamisest ja kohtumiste kokkuleppimisest, viimase puhul on varasemalt abiks olnud ka näiteks EASi esindajad Norras.

Kohapeal tuleks kindlasti olla mitme inimesega, et oleks võimalik ka ise aktiivselt ringi liikuda ning kontakte koguda. Mõnikord on vaja ka lihtsalt õnne – DECK Engineering OÜ kohtus tänaseks nende olulisima kliendiga ONSil sellisel hetkel, kui seda ei osatud oodatagi. Ning loomulikult peab messi kohtumistele järgnema teadlik töö väärtuslike kontaktide hoidmisel ning arendamisel, et luua usalduslik kliendisuhe. See võib alata lihtsast tänukirjast vahetult peale messi, järgnevad konverentskõned ning perspektiivikamate klientide puhul tuleb sõita kohtumisele.

2020. aasta ONS messi Eesti ühisstendile on saadaval viimased vabad kohad, kandideerimiseks vajalik info on leitav siit.

Tähtaeg taotluse esitamiseks on 20. jaanuar.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077