Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 3. detsember 2019

Edukaks automatiseerimiseks ei piisa lihtsalt investeeringutest

Eesti tootjad ja tööstusettevõtted on aina usinamad rakendama oma igapäevategevuses automaatikat, investeerides sadu tuhandeid eurosid. Samal ajal toimub pidev tootearendus tipptasemel juhtimisseadmete vallas, näiteks Energiatehnika OÜ unikaalsed elektriajamid võimaldavad juba täna tootmisseadmete projekteerimisel ja ehitamisel jätta vahele mitu sammu.

„Toote- ja tehnoloogiaarenduses esirinda jõudmiseks on vaja parimaid spetsialiste ja vahendeid. Iga ettevõte ei suuda või näe vajadust endale tippinsenere palgata ning nii on mõttekam osta insenertehnilised lahendused sisse, sest enamikku seadmeid saavad masinatootjad kasutada ilma elektriinseneri käehoidmiseta,” räägib ajami-, automaatika- ja mõõtelahendusi projekteeriva ning valmistava Energiatehnika OÜ juhataja, volitatud elektriinsener Jüri Joller. Näitena võib tuua servoajamite ja nutimootorite kasutamise, mis muudab masinad oluliselt lihtsamaks, töökindlamaks ning täpsemaks.

Energiatehnika põhiklientideks on orginaalmasinaehitajad, kellele pakutakse elektriajamite ja nende juhtimisseadmete tipptasemel projekteerimist, komponente, erilahendusi ja koostet. Enamik tootmisseadmetest vajavad funktsioneerimiseks elektriajameid, mille puhul on olulisemad näitajad kiirus, täpsus ning madal energia- ja materjalikulu. Just siin saabki appi tulla Energiatehnika, eesmärgiga oma elektriinseneride teadmiste ja kogemuste abil muuta masinaehitajate elu lihtsamaks ja nende tootmist senisest efektiivsemaks.

Ettevõtte peamisteks teenusteks on sagedusmuundurite ja servoajamite lahendused, toodete testimine ja riskianalüüs ning volitatud elektriinseneri konsultatsioon ja ekspertiis. Ettevõte projekteerib ja valmistab erinevaid lahendusi seoses elektrimootorite, inverterite, sagedusmuundurite, servosüsteemide, reduktorite, nutimootorite ja kontrolleritega. Samuti lahendatakse kõik nendega seotud probleemid, näiteks kui olemasoleval ajamil ei jagu jõudu või kiirust, toimub liiga kiire kulumine või ülekuumenemine või on rakendusele vaja leida uus muundur, mootor, reduktor või kaabel.

Ligi 30 tegevusaasta jooksul on Energiatehnika projekteerinud ning koostanud sadu elektri- ja automaatikaseadmeid. Üks nende suurem klient on hetkel pakirobotite tootja Cleveron, kelle pakutakse tehnilist tuge ja süsteemiintegraatori teenuseid pakirobotite ajamite ning ohutusahelate arendamisel. Ajalooliselt üks põnevamaid projekte oli Jolleri sõnul 2005.–2013. aastal Helsingi Linnatranspordi (HKL) tellimusel eri tüüpi trammide veoajamite moderniseerimine: vastavalt Euroopa Liidu nõetele pidid trammid saama ratastooli ja lapsevankriga sõitjatele ligipääsetavaks ning nii tuli koostada madalapõhjalise vaheosa lisamise elektriprojektid ning valmistada veoajamitele uued analoog- ja mikroprotsessorjuhtimisega juhtkaardid. Neid juhtkaarte kasutatakse iga päev kuni 52 trammis, kus võib samaaegselt sõita kuni 10 000 Helsingi elanikku.

Huvitavama projektina võib veel välja tuua TTÜ Kuressaare Kolledži väikelaevaehituse kompetentsikeskuse tellimuse koostöös ASiga Baltic Workboats, kus laevamudelite katsebasseini paigaldatud mudelivankri ja lainegeneraatori Lenze servoajamid ning nende toite- ja turvasüsteemid testivad laevamudelite omadusi erinevate lainete ja kiiruse juures. Suure efektiivsuse tõi Linnamäe Lihatööstuse ASi möödunud aastal moderniseeritud kutteri 90 kW elektriajam, vähendades oluliselt koormust ja käivitusvoolu, mis häiris varem teiste seadmete tööd.

Alates kevadest välisturgude jaoks uus kaubamärk ET-EX MACHINA

2018. aasta oli Energiatehnikale erakordselt edukas ning ettevõtte käive ligemale kolmekordistus. Selle põhjuseks oli klientide toodangu hoogustunud tootmine ja eksport. Energiatehnika enda otsene eksport on olnud minimaalne, ulatudes mullu vaid ühe protsendini käibest. „Kuna aga juba 15 aastat oleme vaikselt tegutsenud Soome turul ja seal on meie teenus tegelikult väga hästi vastu võetud, otsustasime tänavu eksporti tõsta ning üritame siseneda ka Rootsi ja Saksamaa turule, seda nii otse kui ka kaudselt läbi klientide,” räägib Joller.

Kuna eksport käib veidi teistmoodi kui koduturule müük, otsustas Energiatehnika alates kevadest tulla välja uue kaubamärgiga välisturgude jaoks – ET-EX Machina, mis viitab Vana-Kreeka teatrist tuntud keerulise olukorra ootamatule lahendusele „Deus ex machina“. Välisklientidele võiks olla üheks oluliseks tooteks muudetava väljundsagedusega siinuspingeallikas, mida on vaja toodete testimiseks, kui Energiatehnika klient müüb toodangut näiteks Jaapanisse või Ameerikasse. Tootevalikus on ka masinate ja seadmete juhtkontrollerid, erilahendusega elektroonika ning testsüsteemid. „Meie mootori-, elektroonika- ja kaablitestrid on automaatsed ning kiired. Seega ei ole nende kasutamiseks enam vaja elektriinseneri,” ütleb Joller. „See aitab meie klientidel, kelleks on peamiselt masinaehitus-, tööstus- ning elektertranspordiettevõtted oma igapäevase tööga lihtsamalt toime tulla ning tegeleda oma põhitegevusega.”

www.energiatehnika.ee

www.etexm.eu

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077