27. september 2019

Tootmisettevõttele: Kuidas teha arenguhüpe üle konkurentide?

Kas tunned, et Sinu ettevõtte tootmises on kõik digitaliseeritud? Aga kuidas edasi? Kuidas teha arenguhüpe üle konkurentide? Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Toomas Olli toob ühe võimalusena välja liitreaalsuse.
Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Toomas Olli
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Tootmises tekib järjest rohkem digitaalseid andmeid. Nende andmete mõtestatud kasutamine on võtmeküsimuseks uute tehnoloogiate kasutusele võtmiseks.

Liitreaalsuse kasutamine

Liitreaalsuse kasutamine ei asenda protsesse, vaid laiendab neid infoga. Info visuaalne esitamine on kõige efektiivsem info esitamise viis üldse. Eesmärgiks on parem sooritus.

Siinkohal toome mõned näited.

Detailide jooniste esitamine tootmises – tootmises on vaja jooniseid ja instruktsioone, mille järgi tootmistöötaja saaks detaili või sõlme valmis teha. Paberilt instruktsioonide lugemine on aeganõudev tegevus. Pealegi, töötajate oskuste tase on ebaühtlane. Võimalik on ka töötaja tähelepanu juhtida tüüpilistele vigadele, mida on varem tehtud – eesmärgiga, et ta neid ei kordaks.

Väljaõpe – uuele töötjale saab liitreaalsuse vahenditega esitada instruktsioone, kuidas tööoperatsiooni kõige paremini läbi viia. Kui tal tekib jooksvaid küsimusi, siis saab ta juhendajaga ühendust võtta üle suhtluskanalite, nii et juhendaja ei pea ka alati füüsiliselt juures olema.

Interjööri või eksterjööri disainimine – liitreaalsus aitab läbi mängida erinevaid disainielementide variante, et oleks võimalik leida parim lahendus.

Kaugtöö – näiteks asuvad spetsialistid erinevates asukohtades ja arutada tuleb toote detailidega seotud küsimusi. Sel juhul lubab virtuaalreaalsus osalejatele kuvada toote detaile ja vajadusel võtta juppideks lahti.

Andmete visualiseerimine ja andmete toomine objekti juurde - näiteks saab liitreaalsusega esitada konkreetse seadme või objekti andmeid – koormatus, millise materjali või tellimusega parajasti töö käib.

Hooldus ja remont – võimalik on kuvada instruktsioonid konkreetse hoolduse või remondi tegemiseks. Samuti saab nõu pidada teiste spetsialistidega ning ka neile vajalikku pilti kuvada.

Liitreaalsuse vahendid

Liitreaalsuse jaoks kasutatakse tootmises spetsiaalseid seadmeid, nagu HoloLens, Magic Leap. Nn. silmaekraanid on näiteks Glass Enterprise, Vuzix, jne.

Nutiseadmetega on küll võimalik kasutada liitreaalsust, kuid ümbruse jälgimine ja virtuaalobjektide seostamine keskkonnaga on viletsam, kui näiteks liitreaalsuse prillidega.

Seadmetele lisaks tuleb soetada ka spetsiaalsed tarkvarad, olenevalt sellest, milliseid funktsioone on vaja täita konkreetses ettevõttes.

Praktika

Siinkohal tuleb tõdeda, et paljud ettevõtted on uute tehnoloogiate rakendamisel äraootaval seisukohal – kõigepealt soovitakse näha, et asi töötab. Vähesed tahavad olla pioneerid.

Kui suur peaks ettevõte olema, et liitreaalsusest tulu saada? Siinjuures tuleks hoolikalt arvutada investeeringu tasuvust konkreetses ettevõttes – ehk seda, kui palju on vaja investeerida ja kui palju selle rakendamisest saab otsest kokkuhoidu. Kuid vähemtähtis pole ka kaudne kasu. Näiteks paberipõhise tootmisinfo haldamise korral on ettevõttel järjest raskem leida töötajaid, sest uus põlvkond tuleb peale – need, kes on sündinud nutiseade käes. Ja täna on tööjõupuudus, mis ei niipea ei lahene.

Liitreaalsus ei ole tulevikuteema, see on aktuaalne juba praegu. Paljud Eesti ettevõtted on hakanud liitreaalsust kasutama ning sellest enamasti ka kasu saanud.

Kuidas alustada liitreaalsusega olukorras, kui töötajad on vastu isegi elementaarsele töö registreerimisele? Iga muudatus võib tekitada vastupanu, sellega peab kohe arvestama. Vajalik on näidata kasu – sest kuidas sa tead, kui pole näinud?

Kui otsid uusi võimalusi oma ettevõte viia digitaalselt järgmisele tasemele, siis Columbuses on tootmisettevõtetele keskendunud ärikonsultantide meeskond, kes on igapäevaselt pühendunud just sellele. Võta julgesti meiega ühendust ja vahetame mõtteid!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077