Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. juuni 2019

Harju KEK: tööstuspargi edu alus on ettevõtete vahel sünergia loomine

Pika kogemusepagasiga Eesti üks suuremaid ärikinnisvaraarendajaid Harju KEK AS peab tööstusparkide loomisel oluliseks seal tegutsevate ettevõtete vahel tekkivat sünergiat, millest tõuseks üürnikele reaalset kasu, mis paneks ettevõtjad nii omavahel kui ka arendajaga julgemalt koostööd tegema ning annaks hoogu Eesti majandusele.
Valdmäe Tööstuspark
Foto: Harju KEK

Lisaks parkidele Keilas ja Tänassilmas on Harju KEKil arendamisel uus tööstuslinnak Suur-Sõjamäe piirkonnas.

Täna Eesti mõistes nelja unikaalse tööstuspargi arendamisega tegeleva Harju KEKi müügi- ja turundusjuhi Lauri Viilebergi sõnul on ettevõte võtnud endale eesmärgiks luua tööstustele keskkond, mis poleks niisama uhke sõnakõlks ega majade hulk põllul, vaid terviklik linnak tööstusettevõtetele. Teatud paralleele võib tõmmata ärilinnakuga Ülemiste City, kuid Harju KEK keskendub linnaku loomisel tootmis- ja logistikaettevõtetele.

„Tulevik on see, et üksteise lähedal asuvad tööstusettevõtted teevad omavahel koostööd, mis aitab neil efektiivsemalt oma tegevust hallata, jagada protsesse ja seadmeid, organiseerida lihtsamalt logistikat ning täiendada nii enda kui ka üksteise äri,” ütleb Viileberg.

Ta lisab, et täna on Harju KEK-il juba olemas suurepärase näitena Keila Tööstuslinnak, mis on terviklikult väljaarendatud keskkond tööstusettevõtetele. Linnak kuulub Harju KEKile juba 1960ndatest aastatest, mil kerkisid sinna esimesed hooned. Tänaseks on tööstuslinnakut järk-järgult uuendatud ja arendatud ning 48 hektari suurusel alal on 120 000 m2 hoonestust. Seal tegutsevad üle 100 üksteist toetavat ja täiendavat ettevõtet. Näiteks ehitusmaterjalide ning aiatarvete kauplus Bauhof, tööriistalaenutus Ramirent, kinnitusvahendite müüja Würth, ohutustoodete müügiga tegelev Tamrex ja paljud teised. Loomulikult on igal ettevõtjal võimalus arendajale teada anda, millise suunitlusega ettevõtted kogukonda on oodatud.

Koostöö tööstuspargis tegutsevate ettevõtetega on võtmetähtsusega, selle edendamine on Harju KEKi meeskonnale loomulik osa igapäevasest tööst. Kvaliteedimärgina ilmestavad tööstusparke rahvusvaheliselt edukad ettevõtted, kes on siin tegutsenud juba aastakümneid. Näitena võib tuua ettevõtteid, kes on oma valdkonna absoluutsed tipud: Glamox AS, Ensto Ensek AS, Prysmian Group Baltics AS, Onninen AS, Beijer Ref Eesti OÜ.

Keila Tööstuslinnak
Foto: Harju KEK

„Meie tehas on olnud Keila Tööstuslinnakus üle 25 aasta ja enamik meie töötajaid on Keilast ning Keila ümbrusest. Tööstuslinnak on logistiliselt heas asukohas, mis võimaldab tõrgeteta transporti nii tootmiseks vajalikele komponentidele kui ka valmistoodangu transporti klientidele,“ ütleb Glamox AS tegevjuht Virve Jõgeva.

A11 Äripark – tuleviku tööstuspark lennujaama taga 18 hektaril

Lisaks Keila Tööstuslinnakule on Harju KEKi omanduses veel kolm tööstusparki: Tööstuse Äripark, värskema projektina Tänassilma piirkonnas asuv Valdmäe Tööstuspark ning täiesti uus arendus on A11 Äripark Suur-Sõjamäe tänava läheduses, Tallinna ringtee ääres. Kui Valdmäel on hetkel juba kolm hoonet valminud, siis A11 Äripargis käib hetkel ankurüürniku otsimine.

„Oleme ise ärilinnakute omanikud ja arendajad, me ei müü oma maad ega hooneid. See annab üürnikele kindluse, et tegu on kvaliteetse ehitusega ning kõik mured lahendab kinnistu omanik ehk Harju KEK. Lähtuvalt meie pikaajalisest kogemusest, korraldame oma arendustegevuse nii, et see kataks üürniku vajadusi täna ja ka mitme aasta pärast,” selgitab Viileberg. „Me ei taha ehitada üksikuid maju põllule, vaid luua keskkonda, kus tegutsevatel ettevõtetel tekiks omavahel sünergia.”

Tegemist on ainulaadsete projektidega, sest terviklikke tööstuslinnakuid ei rajata meie regioonis kuigi palju. Tavalisem on üksikute tootmishoonete ükshaaval ehitamine, kuhu võivad sattuda kõrvuti täiesti erineva äri omanikud. Lähiriikidest võib terviklikke tööstusparke leida Soomest, kuid seal on arendajaks enamasti kohalik omavalitsus, kes soovib kohalikku elu edendada.

A11 Äripark kerkib 18 hektari suurusele alale
Foto: Harju KEK

„A11 on uue ajastu äripark. Äripargi asukoha teeb eriliseks vahetu lähedus ja väga head ühendused nii Tallinna Ringteega kui ka Ida-Tallinnaga. Võimalikud ligipääsud on lisaks maanteele ka Suur-Sõjamäe tänavalt ja Betooni tänavalt. Arvestades tööjõu olulisust, on kinnistute piirile rajamisel bussipeatus, mis käib regulaarselt Tallinnast läbi Lasnamäe A11 Äriparki,” kirjeldab Viileberg.

18 hektari suurusele alale on planeeritud 80 000 m2 hoonestust, mis arvestab kaasaja ettevõtluse nõudmistega ärikeskkonnale. Äripargi arendusel järgitakse tulevikku vaatavaid ehituspraktikaid, uue ajastu tehnoloogiaid ning arusaama, et energiasääst, kvaliteetsed hooneelemendid, paindlikud ehituslahendused, hästi läbimõeldud planeeringud ja keskkonnasäästlikkus peaksid olema iseenesest mõistetavalt standardiks.

Harju KEK

Harju KEK AS on Eesti erakapitalil põhinev äriühing, mis tegeleb kinnisvara arendamise, halduse, investeeringute juhtimisega ja rahvusvahelise transpordiga. Ettevõte on asutatud aastal 1956, omades pikaajalisi kogemusi kinnisvara valdkonnas ja keskendudes tööstus- ja ärikinnisvarale. Ettevõtte missioon on luua klientidele väärtusi, pakkudes terviklikku keskkonda, mis loob kõik eeldused edukaks pikaajaliseks äritegevuseks.

Harju KEKi halduses on ligi 100 hektarit äri- ja tööstusmaad. Ettevõttes töötab ligi 100 inimest. Strateegilistest finantsinvesteeringutest omab ettevõte 32% osalust börsiettevõttes Harju Elekter AS ning 27% ettevõttest EKE AS. Harju KEKi tütarettevõte KMV AS tegeleb rahvusvahelise transporditeenuse pakkumisega.

Loe lähemalt Harju KEK-ist: harjukek.ee, A11 Äripargist: a11aripark.ee ja Valdmäe Tööstuspargist: valdmae.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077