Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 24. mai 2019

Kogemus: valgusküllane vineeritehas

Aasta tagasi uuendas UPM-Kymmene Otepää AS-i vineeritehas poole oma kontorivalgustusest. Lisaks uutele valgustitele paigaldati ka andurid, mis annab lisakokkuhoiu.

UPM-i vineeritehas oli teatud mõttes Ledvance’i poolt väljatöötatud kalkulaatori lakmuspaber: mudelisse sisestati parameetrid ja pakuti välja lahendus, klient tegi oma kontrollarvutused ja andis sellele oma heakskiidu. „Saime kindlust, et meie mudel töötab. Mudelit on lihtsustatud nii palju, et saavutatakse see, mida vaja: hea valgus,“ selgitab Ledvance Oy Eesti esinduse juhataja Leino Sigijane, et liiga suuri üldistusi teha ei saanud.

„UPM-vineeritehase kontorivalgustus oli piisavalt vana, et võis eeldada vajadust mingil hetkel valgusteid ükshaaval vahetama hakata. Seepärast otsustati vahetus teha kohe, et nii ootamatuid kulusid vältida. Samuti on ka ettevõtte üldine kulubaas täna madalam ja iga-aastased jooksvad kulud paremini kontrolli all,“ selgitab Sigijane tagamaid.

UPM-vineeritehase kontorivalgustuse uuendamisel võeti eesmärgiks vahetada valgustid 1:1, et ei peaks minema kaabelduse juurde. „Ette võeti asendiplaan, teatud ruumides tehti kontrollvalgusarvutused ja laiendati see kogu hoonele. Valgustitüübi paikapanemisele järgnes omaniku kogukulu arvutus võrdluses olemasoleva süsteemiga,“ kirjeldab Sigijane protsessi.

Kui investeeringu kaalumine võttis oma aja, siis ehitamisele kulus vaid nädal. Täna on uuendatud valgustuslahendus olnud töös ühe aasta ning tehtuga ollakse rahul.

Silver Rõõmussaar, UPM-Kymmene Otepää AS tegevjuht
Kui tootmises oli meie energiakulu juba viidud miinimumini, siis kontoripooles oli valguslahendus vananenud. Nii võetigi investeering ette, et luua ühelt poolt töötajatele mugavust, teisalt vähendada igapäevast valgustuse käigushoidmiskulu. Lisaks uutele valgustitele paigaldasime ka andurid. Nii on tagatud, et tuli põleb siis, kui inimene tõesti kontoris viibib. Samuti arvestavad andurid välisvalgusega: kui aknast paistab sisse loomulikku valgust, siis valgustid põlevad kas poolel võimsusel või on hoopiski kustunud. Hetkel on olemasolevast kontoripinnast, mida on kokku ca 360 m2, uuendatud pool. Meie jaoks oli tegemist pilootprojektiga, tahtsime veenduda, kas ja kuidas selline lahendus töötab. Tänaseks on selge, et SLO ja Ledvance’i poolt väljapakutud lahendus töötab hästi ning oleme valmis edasi mõtlema.
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077