25. aprill 2019

Digiekspert: kas ainult uus majandustarkvara lahendab kõik mured?

Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi
Isegi kui on selge, et tarkvara on aegunud, tuleb vaadata laiemat pilti ja teha tegevusi nupukalt, kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier.

Puutume Columbuses pidevalt kokku olukorraga, kus meie poole pöördutakse sooviga saada omale uus majandustarkvara (ERP), kuna olemasolev ei vasta enam vajadustele. Praktikas tähendab see, et tarkvara ei võimalda enam kasutajate arvates tööd edukalt teha. Kas kohene tarkvara vahetus on kõige mõistlikum tegu?

Kasutajate rahulolematus ERPiga on tavaliselt tingitud järgmisest:

• protsessid pole tarkvaraga kaetud ja kõrval peetakse oma Excelit;

• tarkvara on aeglane ja jookseb kokku;

• aegunud väljanägemine;

• ebaloogiline ja keeruline kasutajaliides;

• andmeid ei saa hästi kätte;

• keeruline liidestatus teiste rakendustega.

Seda nimekirja saab ilmselt pikalt jätkata, kuid kas tarkvara vahetamine esimese sammuna on alati kõige õigem?

Columbuse kogemus ütleb, et esimese asjana tuleks hoog maha võtta. Isegi kui seda hoogu on aastaid kogunenud. Kuigi on selge, et tarkvara on aegunud, siis tuleb vaadata laiemat pilti ja teha tegevusi nupukalt.

Nupukad tegevused on järgmised:

1. vaata üle oma praegused protsessid ja tuvasta probleemid - nii äriprotsessides kui tarkvaras;

2. kui probleemid on teada, siis tööta välja süsteemsed lahendusmeetmed (tihti ei ole ERPiga seotud probleemides süüdi ERP, vaid protsessid oma probleemidega seal ümber);

3. vii lahendused ellu (nt korrasta andmed ja sõnasta selged reeglid info sisestamisele jm);

4. vaata, kas ka nüüd ja millises funktsionaalsuses pead ERPi vahetama (võib juhtuda, et probleemide lahendamise käigus kahanes ka vahetu ERPi vahetamise vajadus. Seda põhjusel, et lahendasid probleemid ERPi ümber ja mõnigi pakiline probleem muundus, sest valupunkt liikus mujale);

5. sõnasta uue ERPi vajadused tehes seda juba arvestades korrastatud protsesse (muul juhul juurutatakse uus ERP, mis teeb samu vigu uuesti edasi).

ERPi vahetamine on ettevõttele suurt pingutust nõudev tegevus, kus edu ei tule lihtsalt, vaid pika, süsteemse ja üsnagi kalli tööga. Seetõttu ongi eelnevalt väljatoodud nupukad tegevused ühtlasi ka ettevalmistuseks sujuvamaks ERPi vahetamiseks. Siinkohal ei saa ka jätta välja toomata, et uue ERPi juurutamisel avanevad ka mitmed seninägemata võimalused.

Mis on moodsate majandustarkvarade tugevused?

• Kasutajamugavus. Uue põlvkonna rahulolu tööga on väga tugevalt seotud IT-lahenduste kasutusmugavusega. Moodsat rakendused seda pakuvad. Kui töötajad on rahul IT-ga, on ka nende rahulolu tööga kõrgem.

• Kasutaja asukohast sõltumatult igalt poolt kättesaadavus (mobiilis, tahvelarvutis).

• Lihtne liidestatus teiste rakendustega.

• Andmete kuvamise lihtsus.

• Pidevalt uusim versioon pilvetarkvara puhul.

• Tuntud ja tugeva ettevõtte poolt pakutav tugi.

Neid tugevusi on veel, kuid siin on vast põhilisemad.

Kokkuvõtvalt saab öelda, et süsteemne tegevus on murede lahendamise eelduseks. Selleks, et leida enda ettevõttele sobiv lahendus ja teha muudatusi õiges järjekorras, on mõistlik alustada analüüsiga. Loe võimaluste kohta rohkem siit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077