Autor: Logistikauudised.ee • 18. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on Sinu ettevõtte töötajate õnneindeks?

„Ajal, mil ettevõtete juhid istuvad tunde Exceli tabelis ja nuputavad, kust hoida kokku veel kasvõi üks protsent kuludest, jäetakse sageli tähelepanuta tõsiasi, et õnnelik töötaja on tervelt 20% efektiivsem, kui oma tööga mitte rahuolev. Just sinna tuleks panustada,“ lausub AS Laomaailm juhataja Tarmo Tuisk.

Vaevalt leidub kedagi, kes seaks kahtluse alla vastuse küsimusele, kumb inimene on õhtuks rohkem väsinud, kas see, kes on maha kõndinud 10 km või see, kes jätnud selja taha kaks kilomeetrit vähem? Ilmselgelt esimene, sest ta on teinud oluliselt rohkem samme, iga liigutus nõuab kindla annuse energiat ja mida rohkem liigutusi, seda rohkem inimene väsib. Elementaarne.

Sellele pealtnäha endastmõistetavale tõsiasjale ei osata pahatihti mõelda aga inimese töökeskkonda kujundades. Mida rohkem liigutusi inimene tööpäeva jooksul teeb, seda kiiremini ta väsib, mida suurem on väsimus, seda tõenäolisem on, et ta hakkab tegema vigu. Mõne töö puhul ei pruugi vea hind olla väga suur, kui neid tekib aga palju, on kuri karjas igal juhul.

Kuni selleni välja, et töötaja kas vallandatakse, või lahkub ta ise teadmisega, et ta ei saanud oma tööga hakkama. Uut töötajat leida on tänapäeval aga väga keeruline. Lisaks jääb päeva lõpuks alati õhku küsimus: kas lahkumises oli süüdi „kehv“ töötaja või hoopis tööandja, kes nõudis liiga palju? Või ei suudetud hoopis töötajale pakkuda keskkonda, kus optimaalse arvu liigutustega olnuks võimalik saavutada eeldatud tulemus?

„Tänases kroonilises tööjõupuuduses kerkivad taolised küsimused aina teravamalt esile. Piltlikult öeldes ei saa tööandja lubada endale täna enam seda, et valida omale töötajat vastavalt töökohale, vaid ta peab hakkama kujundama töökohta vastavalt töötajale,“ tunnistab Trestoni ergonoomiliste töökeskkonnalahenduste esindaja Eestis, AS Laomaailm tegevjuht Tarmo Tuisk.

Tema sõnul aitavad inimese pikkusele, tööasendile ja tööprotsesside iseloomule kohandatavad lahendused hoida kokku liigutuste arvu päevas, vähendada vigade tekke võimalusi, säästa inimeste tervist ning teha töötajad oma töökohaga rahuolevamaks. Kokkuvõttes tõuseb töötajate tööviljakus ning see mõjutab ettevõtte kasuminumbrit. „Ajal, mil ettevõtete juhid istuvad tunde Exceli tabelis ja nuputavad, kust hoida veel kokku kasvõi üks protsent kuludest, jäetakse tähelepanuta tõsiasi, et teadlaste kinnitusel on õnnelik töötaja tervelt 20% efektiivsem. Just sinna tuleks panustada,“ lausub Tuisk.

Kohandatavad töökohad igas mõõdus inimestele

Nii nagu iga inimene vajab riideid vastavalt oma kehalistele iseärasustele, vajab ta ka endale sobivat töökohta. Töökohtade moodullahendused võimaldavad kiiresti reageerida uutele olukordadele ja nendest tulenevatele vajadustele ilma tootmist pikemaks ajaks katkestamata.

Laia valiku erinevate tarvikute ja reguleeritavate põhielementide abil saab luua igale töötajale kohandatavaid lahedusi. Kui töökoht on hästi planeeritud ja korralikult varustatud, muutub töö oluliselt lihtsamaks ja tõhusamaks, töötamine meeldivamaks ning iga asi püsib omal kohal. Õigesti seadistatud töökohad vähendavad lihaste pinget ning tulemuslik töö on tagatud kogu vahetuse jooksul. Kui töökoht on varustatud ja seadistatud individuaalsete vajaduste järgi, saab viia kogu tootmisprotsessi iga etapi läbi ilma viivitusteta, täpselt ja maksimaalse mugavusega.

Arusaadavalt on igal töökohal oma kindel funktsioon, mis määrab ära selle sisustuse ja tarvikud. Näiteks pakendamise ja transpordiga tegelevate üksuste logistilist tõhusust saab hõlpsasti parandada just töökoha mõistliku disaini abil. Pakendamisetapp sisaldab tavaliselt rohkesti käsitsitööd ja kvaliteedi kontrollimist, seda nii üksiktöökohtade kui ka liinilahenduste korral. Efektiivseim lahendus selliste töökohtade sisustamisel tugineb sageli põhimõttele „mida vähem, seda parem“.

Kui kõik tarvikud on paigutatud käepäraselt ja tööprotsessi loogikat järgides, võimaldab see märkimisväärselt kiirendada läbilaset ja vähendada tööpinget. Lõikurid, pastakad, noad, prügikastid ja kuvarid saab paigutada just nii, et see pakub kasutajale parimat võimalikku ergonoomikat, kindlustades samas vaba ja täiskuhjamata töötsooni.

Väga oluline on ka silmade fookuspunkti määramine, mille puhul tasub silmas pidada seda, et pilgu pidev liikumine peaks toimuma 30-kraadises sektoris, pidev vaatenurk peaks hoidma pea mugavas asendis (vaatejoon peaks olema 10 kuni 40 kraadi horisontaaljoonest allpool) ning kuvarid tuleks asetada horisontaaljoonest maksimaalselt 20 kraadi allapoole.

Kas istuv või seisev asend?

Sageli tekib töö laadist ja tööoperatsioonidest sõltuv küsimus, kas mõttekam on istuv või seisev asend? Tööpinna kõrguse määravad käsitsetavate detailide suurus ja kaal, täpsusnõuded, koosteprotsess, korduvus jne. Töötasapinna kõrguse reguleeritavus on vajalik eelkõige siis, kui käsitsetavate toodete suurus varieerub või kui sama töökohta kasutab mitu inimest.

Istuvas asendis töötaja töökoha disainimisel tuleb arvestada jalaruumile esitatavaid nõudeid. Soovituslikult peaks see ruum olema põranda tasandil vähemalt 80 cm lai ja 90 cm sügav. Püstises asendis töö puhul on nõutav jalaruum väiksem. Töötades istuvas asendis on lihtne sattuda mugavustsooni ning tekitada ülekoormust teatud lihastele ja sellest tulenevaid vaegusi, samuti soodustab istuv asend südame-veresoonkonna haigusi. Seetõttu on oluline päeva jooksul oma tööasendeid muuta. Probleemi lahendusena on reguleeritava kõrgusega laud, millega on võimalik töötada nii istudes kui ka seistes ja mille kõrgus on elektriliselt või vända abil reguleeritav.

Komplekteerimistöödel peaks parima tööasendi saavutamiseks paigutama kõige enam kasutatavad osad optimaalsele horisontaalsele tööalale töötaja vaateulatusse. Vältida tasub liiga suuri või sügavaid töötasapindu, mis võivad põhjustada liigset küünitamist ja sellega kaasnevat koormust seljalihastele. Komplekteerimistöö on kõige ergonoomilisem siis, kui kõik vajalikud osad on nägemis- ja haardeulatuses.

Trestoni lahendused maailma tipptase

Vertikaalset tööala ja haaramisulatust saab täpsemalt reguleerida lisatarvikutega. Reguleeritava kõrgusega hoidikud optimeerivad tööliigutusi ja hoiavad detailid või tööriistad mugavalt käeulatuses. Inimene saab töötada nii, et randmed ja õlavarred on optimaalses asendis ning õlad on pingevabad. Kallutatud asendis ja diagonaalse avaga konteinerid ja riiulid hoiavad randmed osade võtmisel mugavas ja pingevabas asendis. Kaldenurk tagab tänu õigele vaatenurgale ka osade lihtsa äratundmise.

Tööstusliku mööbli ja töökohtade sisustuse alal kuulub maailma juhtivate tootjate hulka Treston, mille toodete ametlik edasimüüja Eestis on Laomaailm. Trestoni töökohtade disainimis- ja teostusprotsess algab alati konkreetset tööd tegevast inimesest. Nii saab keskenduda ergonoomikale, funktsionaalsusele ja efektiivsusele.

Tutvu erinevate lahendustega Laomaailmas!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077