Autor: Harro Puusild • 17. aprill 2023

Tehasejuht: tootmises levis positiivne jutt, et robot teeb lihtsa töö ära

Seekord pakume "Tööstusuudised eetris" saates kuulamiseks "Tark tööstus 2023" konverentsil ja messil toimunud aruteluringi "Kuidas arendusprojekt tootmispõrandal ära juhtida?". Aruteluringis vestlevad pakendilahenduste pakkuja Nefab Packaging Eesti tehasejuht Andres Tamm, Orkla Eesti Põltsamaa tehase juht Indrek Grossthal ja trükiteenuseid pakkuva Joon OÜ juht Kristo Kaugija.
Andres Tamm (vasakul), Kristo Kaugija ja Indrek Grossthal.
Foto: Marko Mumm

Grossthal tõdeb vestluses, et nende tehasel on robotite juurutamises positiivne kogemus, sest töötajad nägid, et robot teeb väga lihtsat tööd, mida inimene enam tegema ei pea. Vestlust juhib Aigar Vaigu.

"Meil läks majas laiali positiivne sõnum, et see, mida robot tegelikult teeb, on ju väga lihtne füüsiline töö. Inimene ei pea seda enam tegema ja inimesed saab suunata mõttekamale tööle, kus nad saavad edasi areneda ja ei pea tegema ainult füüsiliselt rasket üksluiset tööd," rääkis Grossthal.

Kristo Kaugija ütleb, et muutuste läbiviimine tootmise juhtimises vajab alati väga head kommunikatsiooni, kuna töötajate seas tekitavad muutused ebakindlust. „Kas mind asendab nüüd masin, kas mul homme enam tööd on,“ tõi ta näite küsimustest, mis vajavad alati vastamist.

Globaalse haardega pakendilahenduste pakkuja Nefab Packaging Eesti tehasejuht Andres Tamm rääkis, et ERP on neil rakendatud ja järgmisel aastal on oodata süsteemi uuendamist. Järjest enam tõuseb aga fookusesse robotiseerimine, mis nõuab töötajate kaasamisel uusi lähenemisi. „Kindlasti peab olema valmis plaan, kuidas sa uuendusi ellu viima hakkad ja kindlasti peab valmis olema ka selleks, et mis juhtub siis, kui see plaan paika ei pea. Oluline on see, et projektimeeskonnas oleks suund inimestele ja lisaks teatud üleressurss, ei saaksid ettetulevaid probleeme lahendada," sõnas ta.

Saadet toetavad Radius Machining ja Hansavest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077