Autor: Toomas Kelt • 21. detsember 2022

Puidutööstuste esindaja suurt pankrotilainet ei ennusta

Tänases saates "Mets ja majandus" võtame kokku lõppeva aasta puidusektori vaates. Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja märgib saates, et pankrotilainet sektoris oodata ilmselt ei ole.
Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja.
Foto: Raul Mee

Saates on külaliseks Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja, kellega teeme juttu Venemaa puidule kehtestatud sanktsioonide mõjust Eesti puidutööstustele, aga ka majanduskriisist, koondamistest ja lähenevatest valimistest.

Välja kinnitab saates, et suurt pankrottide lainet ta puidusektoris ei karda, kuna kaks viimast aastat olid puidutööstustele majanduslikult head. Siiski – kui nõudlus saematerjali järele kevadel kasvama ei hakka ja nõudluse madalseis kestab pikka aega, ei saa ka pankrotte välistada. Lihtsalt siis saab kogutud puhver ettevõtetel otsa ja juurde raha kusagilt ei tule.

Venemaa puidu impordi keelustamine ei ole aga meie puidutööstustele suurt toorainekriisi põhjustanud. Äralangenud kogused on asendatud peamiselt Skandinaaviast pärit puitmaterjalidega, muidugi on see aga tunduvalt kallim. Välja lisas, et kui nõudlus saematerjali järele ei oleks samal ajal langenud, oleks praegust olukorda hinnata väga keeruline.

Saate teises osas vaatame otsa erametsaomanike muredele. Oktoobris toimunud konverentsil Puidutööstuse Äriplaan 2023 pidas ettekande Eesti Erametsaliidu tegevjuht Jaanus Aun. Saates toome teieni osa tema ettekandest, kus Aun puudutab nii linnurahu kui looduskaitsealade laiendamise teemat ja selle mõju erametsaomanikele.

Saadet juhib Toomas Kelt.

Kuula saadet siit:

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077