Autor: Kristjan Pruul • 6. mai 2019

Rasked ajad hoiavad vineeritööstust kahjumis

Kohila Vineer sai mõne aasta eest 80 miljoni euro abil püsti Euroopa ühe kaasaegsema vineeritehase
Foto: põllumajandus.ee
Kallis tooraine ja probleemid selle varumisega süvendasid äsja uue tehase avanud Kohila Vineeri kahjumit, Läti omanikud pumpavad tänavu ettevõttesse ka uut kapitali.

Ajad pole just kergete killast, Kohilas 260 inimesele tööd pakkuv vineeritööstus on kahjumis juba kolmandat aastat, möödunud aastal ulatus puhaskahjum 4 miljoni euroni. Kümneid miljoneid eurosid uute tehasesse investeerinud ettevõte eeldas kahjumisse jäämist juba möödunud aastal keskel, kuid lõpuks tuli tõdeda, et kahjum tuli planeeritust suurem, rääkis ettevõtte juht Andres Laht.

"Kahjum on osaliselt seotud uue tehase käivitamisega kuid lisaks ka 2018. aasta alguses tekkinud tooraine puudusele ja ligi 30 protsenti kasvanud tooraine hindadele. Lisaks kallines keemia ning sarnaselt paljudele teistele Eesti tööstusettevõtetele oli ka meil raskusi heade töötajate leidmisega," ütles Laht.

Tooraine raskuseid põhjustas 2017. aasta vihmane sügis ja see kergitaski möödunud aasta alguseks hinnad lakke, mis tõttu pidi ka Kohila Vineer oma tegevuse üle vaatama. "Tänaseks on tooraine hinnad natukene langenud kuid me oleme kaugel 2017 aasta tasemest," märkis ta. "Ka sel aastal plaanime lõpetada kahjumiga peamiselt keeruliseks muutunud olukorraga vineeri turul ning jätkuvalt kõrgetele sisendkuludele," lisas Laht.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077