Autor: Kaupo Reede • 2. mai 2022

Kaupo Reede: kuidas väikeettevõte jõudis seitsme sammuga esimese teadusarendusprojektini

EASi rakendusuuringute programmi arendusjuht Kaupo Reede kirjeldab, kuidas varasema rakendusuuringute ja raha taotlemise kogemuseta väikeettevõtja oma esimese projektini jõudis.
Kaupo Reede.
Foto: Rene Riisalu / Erakogu

Väikeettevõtted, mis on esmakordselt ette võtmas teadmusmahukat arendustööd, seisavad tihti silmitsi väljakutsetega, mis tunduvad esmapilgul ületamatud. Siin tuleb appi EASi rakendusuuringute programm ehk RUP, mis on loodud abistama Eesti ettevõtteid teadmusmahukate tootearenduste puhul. Abi koosneb kahest osast: nõustamine ja rahastamine.

Esimene etapp: idee valideerimine

Ettevõtjal oli idee hakata tootma taimsest valgust lihaalternatiive ning töötada selleks välja oma originaalretseptuur ja tehnoloogia. Eesmärk oli saavutada võimalikult lihasarnane toode. Thormi kaubamärgi all tegutsev ettevõte Vegestar OÜ pöördus ideega RUPi meeskonna poole ning vaatasime koos ideele peale ja kõrvutasime seda turuolukorraga.

Vaatasime pikaajalisi prognoose toiduvaldkonnas ja ka seda, milliseid tehnoloogiaid seni kasutatud on. Jõudsime järeldusele et toote- ja tehnoloogiaarendus on ajakohane ja õnnestumisel on nii toote kui ka tehnoloogia jaoks olemas konkreetne turunišš. Samuti jõudsime järeldusele, et olemasolevad tehnoloogiad ei paku piisavalt head tootelahendust.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077