Autor: Tõnu Mertsina • 9. oktoober 2020

Tõnu Mertsina: viiruse uus levik mõjutab lähikuude välisnõudluse väljavaateid

Pärast juulikuist tõusu kukkus Eesti päritolu kaupade eksport augustis taas langusesse. Aastases võrdluses vähenes see 5%. Käesoleva aasta kaheksa kuuga on eksport vähenenud 9%.
Tõnu Mertsina
Foto: Raul Mee

Ligikaudu pool ekspordi langusest augustis tuli õlitoodete väljaveo vähenemisest. Samas vähenes eksport ka siis, kui eraldada õlitooted kaupade väljaveo kogupildist. Tuleks aga arvestada, et ekspordihinnad on tugevas languses. Hinnamõju arvestamata kasvas Eesti päritolu kaupade eksport esialgsete arvestuste järgi ligi protsendi võrra. See on aga oluliselt nõrgem tulemus, kui me nägime juunis ja juulis. Kuigi õlitoodete väljaveo vähenemisel oli tugev mõju ja ekspordilangus oli võrdlemisi laiapõhjaline, oli augustis siiski ka palju kaupu, mille eksport suurenes. Selliste kaubagruppide osakaal oli ligi 30%. Kõige enam suurenes puittoodete ja mõõteriistade, aga ka elektroonika, desinfitseerimisvahendite ja keemiatoodete väljavedu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077