Autor: Mait Kraun • 8. veebruar 2020

Börs: metallituru hinnalangus peatus; koroonaviirus levib naftaturul

Nädala börsiuudised: metallituru hinnalangus peatus; vask oli nädala lõpus taastumas; rauamaak odavnes enam kui 10 protsenti; Norsk Hyrdro tulemused üllatuslikult kehvad; koroonaviirus levib ka naftaturul.

Tööstuskaupade ja -toorainete hinnad, olgu selleks raketikütus, rauamaak või väävelhape, on jätkuvalt koroonaviiruse tõttu surve all. Samas toimus nädala lõikes mõningane taastumine.

Hiina rauamaagi futuurid langesid see nädal viimase kuue kuu kiireimas tempos. Ühtlasi jõudsid hinnad madalaima tasemeni alates novembrist. Tokyo kautšuki futuurid on jaanuari keskpaigast odavnenud 15 protsenti.

Koroonaviiruse mõju on tunda üle maailma. Sisuliselt kõigi toorainete eksportijad, kaevandajad ja töötlejad peavad uue olukorraga toime tulema.

“Tundub, et viiruse mõju levib igale poole üle maailma,” teatas Oxford Economics. “Lisaks Hiina nõrgemale impordinõudlusele võib riigi tööstussektori aktiivsuse langus mõjutada ka pakkumise poolt.”

Eelmisel ja üle-eelmisel nädalal langesid tööstustoorainete hinnad viiruse tõttu järsult. Sellel nädalal oli märgata taastumist, millele aitasid kaasa aktsiaturgude tõus ning tehniline taastumine – hinnad olid kukkunud liiga kaua ja liiga kiiresti.

Foto: Äripäev

Vask oli nädala lõpus taastumas

Vasehinnad tõusid nädalaga lõikes 2,3 protsenti, 5712 dollarini tonnist. Eelmise kahe nädala jooksul odavnes vask enam kui 10 protsenti.

Tegemist on pigem tehnilist laadi taastumisega, sest viirus on jätkuvalt levimas ning selle taandumist pole näha. Samas pakkus hindadele tuge ka aktsiaturgude laialdasem taastumine.

Loodetakse siiski, et viirus hakkab mõne aja pärast taanduma, mis aitab ka metallidel kallineda. “Me arvame, et metallihinnad peaks 2020. aastal veidi tõusma,” teatasid Fitch Solutionsi analüütikud, kes usuvad, et viirus saadakse kontrolli alla ning Hiina hakkab majandust stimuleerima. “Samas on hinnalanguse risk siiski suur, sest viiruse pikaajalisem levik võib metallid tähtsatest toetustasemetest madalamale suruda. Siis me muudame ka prognoose,” teatas Fitch.

Rauamaak odavnes üle 10 protsendi

Hiina rauamaagi futuurid olid reedel tõusmas, aga tooraine langes nädala lõikes kuue kuu kiireimas tempos. Daliani börsil kaubeldav rauamaak langes 84,09 dollarini tonnist. 3. veebruarist alates on hind kukkunud lausa 11 protsenti.

“Selleks, et viiruse levikut takistada, on Hiina ametivõimud seadnud takistusi, mis hakkavad lõpuks mõjutama ka tarneahelaid,” teatasid ANZ tooraineturgude strateegid.

Umbes 90 protsenti Hiina suurematest rauamaagi sadamatest on provintsides, kus on juba praegu kehtestatud reisipiirangud.

Nädala lõpus kiire langus peatus, sest Austraaliat ähvardab troopiline tsüklon, mis võib sealset tootmist segama hakata.

Foto: Äripäev

Norsk Hydro tulemused üllatuslikult kehvad

Norra alumiiniumitootja Norsk Hydro teatas reedel oma neljanda kvartali tulemused, mis jäid ootustele alla, sest metallihinnad langevad. Samuti ootab ettevõte, et globaalne alumiiniumi pakkumine saab tänavu olema nõudlusest suurem.

Ettevõtte aktsia langes pärast tulemusi enam kui 9 protsenti. Ettevõtte kulumieelne kasum (EBITDA) tõusis 560 miljoni Norra kroonini (55,6 miljonit eurot). Analüütikud ootasid kasumiks 1,02 miljardit krooni. Dividend jäeti samale tasemele (1,25 krooni aktsia kohta).

Norsk Hydro on maailma üks suurimaid alumiiniumitootjaid. Ettevõte prognoosib, et tänavu tõuseb globaalne alumiiniuminõudlus 0-2 protsenti. Pakkumine ületab nõudlust tõenäoliselt 0,5-1 miljoni tonni võrra ning selle tõttu on ettevõte sunnitud oma kulusid kärpima, teatas Norsk Hydro.

Alumiiniumihinnad langesid nädalaga 0,5 protsenti, 1730 dollarini tonnist. Hiljuti jõudsid hinnad 1685 dollarini, mis on viimase kahe aasta madalaim tase.

Foto: Äripäev

Koroonaviirus levib naftaturul

Mure koroonaviiruse pärast mõjutab jätkuvalt ka naftaturgu. Esmaspäeval langesid hinnad enam kui aasta madalaima tasemeni.

Naftafirma BP finantsjuht Brian Gilvary ütles Reutersile, et viiruse mõju majandusele vähendab tänavu päevast naftanõudlust 300 000-500 000 barreli võrra.

Nädala lõpus hinnad mõnevõrra taastusid, sest väidetavalt kaaluvad OPEC ja Venemaa tootmise täiendavat kärpimist.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 6,1 protsenti ja WTI kaotas 2,9 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 55,2 ja 51,1 dollarit. Langus on mõjutanud ka kütusehindu. Rotterdami 95 bensiini hind langes Euroopas nädalaga 0,2 protsenti, 538 dollarini tonnist. Ühtlasi kaupleb bensiin enam kui kuue kuu madalaimal tasemel.

Foto: Äripäev
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077