Autor: Mait Kraun • 1. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: USA majanduskasv toetas metalle; vasehinnad tõusevad

Metallitööstus
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: kaua vasehinnad veel tõusevad?; USA majanduskasvu number toetas metalle; pallaadiumi tohutu hinnatõus jätkub; toornaftal nii positiivseid kui negatiivseid mõjutajaid.

• Vasehinnad jätkavad tõusu, sest dollar nõrgenes ning investorid ootavad USA-Hiina kaubanduskõnelustelt positiivset tulemust.

• Metallihindu aitas kergitada ka oodatust suurem USA majanduskasvu number. Suurimate tõusjate seas olid tsink ja tina.

• Pallaadiumi tohutu hinnatõus jätkub, untsihind ületas juba 1550 dollari taseme. Mitmed eksperdid ütlevad, et turg on mullistumas.

• Naftat toetavad mitmed lühiajalised faktorid, aga pikaajaliselt on turg ülepakkumise hirmus küllaltki tugeva surve all.

Kaua vase hinnatõus jätkub?

Vasehinnad tõusid ka sellel nädalal, millele aitas kaasa nõrgem dollar ja kaubandusleppega seotud optimism, vahendab Wall Street Journal.

Vase tonnihind tõusis Londoni metallibörsil 0,74 protsenti, 6513 dollarini tonnist. Tegemist on kõrgeima tasemega alates eelmise aasta suvest. Vasele on tuge pakkunud vähenev pakkumine ja USA-Hiina kaubanduskõnelustega seotud optimism.

Tänavu on vasehinnad tõusnud 12 protsenti ning suuresti on põhjuseks ka Hiina valitsuse püüdlused riigi majandust stimuleerida. Hiina on maailma suurim toorainete tarbija ja riik moodustab ülemaailmsest vasenõudlusest rohkem kui poole.

Sellel nädalal ilmusid siiski ka andmed, et Hiina majandusel ei lähe nii hästi. Veebruari tööstussektori ostujuhtide indeks langes madalaima tasemeni alates 2016. Aasta märtsist. See muutis paljud turuosalised pessimistlikumaks. Samas on riik võtnud tarvitusele stimuleerimismeetmed.

“Massiivne stimuleerimine valitsuse ja keskpanga poolt peaks järgmistel kuudel hindu toetama,” ütlesid Commerzbanki analüütikud klientidele saadetud kirjas.

USA majanduskasvu number toetas metalle

Toorainete hindadel on aidanud stabiliseeruda ka USA majanduse stabiilne kasv. Neljapäeval selgus, et USA majandus kasvas neljandas kvartalis 2,6 protsenti ja terve 2018. aasta lõikes 2,9 protsenti. Kasvunumbrid ületasid analüütikute ootusi.

Näiteks tsingi hind tõusis 3,8 protsenti ja tina lisas 1,1 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 2790 ja 21 675 dollarit.

Alumiinium odavnes aga 0,3 protsenti ning tonn maksab 1908 dollarit. Nikkel jäi sisuliselt samale tasemel ja tonni eest tuleb välja käia 13 044 dollarit.

Pallaadiumi tohutu hinnatõus jätkub

Pallaadiumi tohutu hinnatõus on aga jätkumas ja untsihind ületas 1550 dollari taseme, kirjutab Financial Times.

Pallaadium kallines nädalaga 3,7 protsenti, 1543 dollarini untsist. Vahepeal jõudis untsihind ka 1552 dollarini, mis on kõigi aegade rekord.

Nimelt teatas Platinum Group Metals, et nende hinnangul ületab nõudlus 2019. Aastal pakkumist miljoni untsi võrra. Nõudluse kasvu põhjuseks võib pidada saastenõuete karmistamist, mille tõttu on autotootjatel vaja metalli rohkem kasutada.

Teistest väärismetallidest odavnes kuld 0,7 protsenti ja hõbe taandus 1,5 protsenti. Kummagi unts maksis nädala lõpuks vastavalt 1314 ja 15,6 dollarit.

Toornaftal nii negatiivseid kui positiivseid mõjutajaid

Toornafta hinnad hakkasid nädala lõpus tõusma, aga turg püsib surve all, sest USA pakkumine kasvab ning investorid muretsevad globaalse majanduse aeglustumise pärast.

Brenti toornafta odavnes nädala lõikes 0,8 protsenti, 66,85 dollarini barrelist. WTI hoopis tõusis 0,8 protsenti ja kaupleb 57,66 dollaril barrelist.

Kauplejad ütlesid, et praegu on naftaturg pigem kitsenemas. Venezuelas on alates 28. Jaanuarist, mil USA riigile sanktsioonid kehtestas, langenud toornafta eksport 40 protsenti, 920 000 barrelini päevas.

Ekspordi langus tuleb ajal, mil OPECi riigid, kus Venezuela on asutajaliige, on tootmispiiranguid rakendamas.

“Globaalsed naftaturud on kitsamas olukorras kui paljud arvasid. Samas võivad müümata naftavarud kiiresti koguneda ja teatud regioonides ülepakkumise tekitada,” ütles RBC Capital Markets oma raportis.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 2 protsenti ja tonn maksab 560 dollarit. Diislikütus kallines 0,3 protsenti, 632 dollarini tonnist. Kerge kütteõli tõusis 0,1 protsenti, 621 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077