10. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tooraine hinnad tõusuteel

Tööstussektori börsiülevaate peamised teemad:  vasetööstuse ootamatud sündmused nin plii ja tsingi hinnatõus, kaevandussektori ostu- ja müügitehingute hulk tegi tubli tõusu, Glencore’i ja Rio Tinto ühinemine sattunud küsimärgi alla.

 

Vasetööstust on tabanud ootamatud sündmusedVasetööstust on viimastel nädalatel tabanud ootamatud sündmused, mis on hinna kõikuma löönud.

Tšiili paduvihmad sundisid kaevandusi sulgema, mille tõttu hakkasid hinnad kaks nädalat tagasi tõusma. Enne seda blokeerisid Indoneesia kaevandustöölised palgavaidluse tõttu mitmeid teid ja maailma suuruselt teine vasetootja oli sunnitud oma tootmise 5 päevaks sulgema.

Samuti pidi vasekaevandaja Antofagasta vähendama oma vasetoodangu prognoosi 5000 tonni võrra, sest kohus otsustas, et uue Tšiilis asuva kaevanduse jaoks ehitatud tamm tuleb lammutada.

Vase hind tõusis nädalaga 0,32 protsenti ja ühe naela hind on 2,74 dollarit.

Plii ja Tsingi hinnad tõusuteelPlii hinnad tegid Londoni metallibörsil tugeva tõusu ja kallinesid nädalaga 5,22 protsenti. Hinnatõusule aitasid kaasa teated vähenevatest varudest. Tonn pliid maksis reede hommikuks 1915 dollarit.

Analüütikute sõnul pole plii investoritele viimastel kuudel erilist huvi pakkunud. Viimase nädala jooksul on turud aga uudiste ajendil elavnenud.

Tsingi hind tõusis nädalaga 3,82 protsenti ja tonn maksab 2148 dollarit. Tsingi hinnad jätkavad tõenäoliselt tõusu, sest nõudlus kasvab, seda eelkõige arenevatel turgudel. Viimastel aastatel on tsingi globaalne nõudlus kasvanud keskmiselt 3,9 protsenti aastas. Peamiselt kasutatakse tsinki autotööstuses.

Tina hind tõusis reede varahommikuks 1,98 protsenti 16725 dollarini tonnist. Alumiinium kallines 0,53 protsenti 1775 dollarini tonnist.

Rauamaagi hinnad on suure hinnalanguse järel mõneti taastunud. Vaatamata sellele toimuvad sektoris suured koondamised ning paljud ettevõtted on raskustes. Näiteks eile oli Rio Tinto sunnitud Kanadas asuvas kaevanduses koondama 150 inimest.

Märtsi lõpus ja aprilli alguses kukkusid rauamaagi hinnad vähese ajaga 15 protsenti. Sellel aastal on rauamaak odavnenud üle 30 protsendi.

Nikli hind kukkus eelmisel nädalal 6 aasta madalaima tasemeni. Selle nädala jooksul on hind mõneti taastunud ning tonnihind kallines 3,2 protsenti 12725 dollarini.

Kivisöe hind odavnes 2,97 protsenti ja tonn maksab 56,42 dollarit.

Dollari ja kulla seos on nõrgenenudKuld odavnes nädalaga 0,54 protsenti ja unts kulda maksab 1196 dollarit. Väärismetallide hindade langemisel kukub hõbe tavaliselt kullast enam. Nii ka see nädal – hõbe odavnes kokku 2,98 protsenti 16,25 dollarini untsist.

Väärismetallide hinnale mõjub survestavalt tugevnev USA dollar. Vaatamata sellele on kulla ja hõbeda hind püsinud viimasel ajal samal tasemel, mis tähendab, et seos USA dollariga on nõrgenenud.

Kaevandussektori ostu- ja müügitehingute hulk tegi tubli tõusu

Vaatamata toorainete hinnalangusele tõusis kaevandussektoris tehtavate ostu- ja müügitehingute hulk ja taoline trend tõenäoliselt ka jätkub, selgub kolmapäeval avaldatud uuringust.

Uuringufirma SNL Metals & Miningu raporti kohaselt toimus 2014. aastal 73 tehingut, mille väärtus ületas 10 miljoni dollari piiri. Terve aasta lõikes tähendab see 22 miljardi dollari ulatuses tehinguid. 2013. aastal oli vastav summa 12 miljardit dollarit.

Uuring viitab aga asjaolule, et viimase 10 aasta jooksul on vähem tehinguid tehtud ainult 2013. ja 2009. aastal. Seega peaks järelduste tegemisega olema kannatlik. Samas prognoosivad analüütikud ka selleks aastaks kõrgemat tehingute arvu.

Samuti selgub, et rohkem kui kolmandik kõigist tehingutest on teinud Kanada ettevõtted. Analüütikute sõnul moodustasid nad tehingute kogusummast 42 protsenti ehk 9 miljardit dollarit. Teisel kohal oli Kanada, kus tehti 7,52 miljardi eest tehinguid ning kolmas Hiina, kus tehingute maht ulatus 1,32 miljardini.

Glencore’i ja Rio Tinto ühinemine küsimärgi allAustraalia rahandusminister ütles, et ta ei laseks Rio Tintol Glencore’iga ühineda, sest selle tõttu väheneksid maksulaekumised, ütles asjaga kursis oleva inimene Reutersile.

Glencore on maailmas suuruselt teine ja Rio Tinto neljas kaevandusettevõte. Rahandusminister Joe Hockey muretseb, et Austraalia üks suurimaid maksumaksjaid hakkab liitumise järel vähem makse tasuma.

Rio Tinto juhatus tegi Glencore’i juhile Ivan Glasenbergile liitumisettepaneku juba juulis. Alates sellest on mõlemad ettevõtted liitumissoovi eitanud. Glasenberg on viidanud ka Suurbritannia regulatsioonidele, mis tema sõnul ühinemise võimatuks teevad.

Ettevõtete liitumine tähendaks seda, et tekib uus firma, mis on suurem ka BHP Billitonist. Ühtlasi saaks sellest maailma suurim kaevandusettevõte.

Analüütikute sõnul säästaks ettevõtted koos tegutsedes ainuüksi Austraalia kaevandustelt 500 miljonit dollarit.

Alcoa kasvatas käivet tänu kosmosetööstusele

USA alumiiniumigigant Alcoa avas uue tulemustehooaja positiivsete uudistega – firma kasvatas käivet ja jõudis kasumisse.

Üldiselt oodatakse, et USA firmade aasta esimese kolme kuu tulemused on nõrgad, sest tegevusele on pitseri vajutanud madal naftahind ja üha tugevnev dollar.

Alcoa on suutnud aga oma tegevust laiendada kiiresti kasvavatele sektoritele tarvikute valmistamisega. Näiteks tehakse tihedat koostööd auto- ja kosmosetööstusega. Samuti jätkab firma liiga kulukate üksuste sulgemise või müümisega.

Firma jätkab ka ülevõtmistega. Hiljuti teatati, et kavatsetakse osta RTI International Metals, mis on üks suurimaid titaanist toodete valmistajaid kosmosetööstuse jaoks.

Alcoa kasum ulatus esimeses kvartalis 195 miljonile dollarile. Aasta eest samal ajal oli firma kahjum 178 miljonit dollarit. Käive kasvas aastaga 6,7%, 5,82 miljardile dollarile.

Thomson Reutersi küsitletud analüütikud ootasid 5,94 miljardi dollari suurust käivet.

 

Mait Kraun

Äripäeva kaasautor

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077