10. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti e-riigi võimalusi kasutatakse ettevõtete hulgas vähe

Suhtlus riigiga on keskmistele ja suurtele ettevõtetele muutumas igapäevaseks, mille tõttu tasub üle vaadata, milliseid kanaleid selleks kasutatakse. Riigiasutused vahetavad omavahel infot ühtse kanali kaudu ning sellega on võimalik liituda ka äriettevõtetel, kirjutab Columbus Eesti palga- ja personalimooduli juht Eva Meinson.

Alates 1. juulist hakkab tööle töötamise register, mis paneb tööandjale kohustuse teavitada Maksuametit uuest töötajast hiljemalt tööle asumise hetkeks. Iseenesest ei ole  selles midagi uut, kuna varasemalt kehtis kohustus teavitada töötaja palkamisest 7 päeva jooksul Haigekassat. Nüüd on aga teavitamise kohustust laiendatud - kui varasemalt kehtis kohustus vaid ühest kuust pikematele sotsiaalmaksu kohustusega töösuhetele, siis nüüd tuleb teada anda kõigist töösuhetest, sealhulgas ka näiteks vabatahtlik töö, mille puhul maksukohustust ei pruugi tekkidagi.

Õnneks saab uus register olema ühendatud Haigekassa süsteemiga ning topelt teavitamise kohustust ei teki. Töösuhte peatamise ja lõpetamise info edastatakse samuti Maksuametile, kust see liigub Haigekassasse automaatselt. Keskset registrit hakkavad kasutama ka teised riigiasutused – näiteks Töötukassa, mis peaks vähendama tööandja muid aruandekohustusi.

Lisaks on meid 2015. aasta 1. jaanuarist ootamas muudatus, kus töövõimetuslehtede edastamine muutub ainult elektrooniliseks. Seega ei anna perearst enam töötajale paberil lehte tööandjale edastamiseks, vaid info liigub vaid elektroonilistes kanalites. Tööandja peab ise leidma tema sisendi ootel töövõimetuslehed ning lisama neile vajaliku info Haigekassa e-kanalis.

Keskmistele ja suurematele ettevõtetele tähendavad need muudatused seda, et suhtlus riigiga on muutumas igapäevaseks, kuna teavitada tuleb pidevalt nii töösuhete muudatustest kui kontrollida üle töötajate haiguslehed. Ära ei saa unustada ka igakuiseid aruandeid.

Elektrooniline edastus on muutunud normiks ning enamik äriettevõtteid kasutab aktiivselt riigiportaale, kus andmeedastus käib failide abil ning pendeldada tuleb mitmete portaalide vahel (e-maksuamet, riik.ee, eStat). Kindlasti on see paber-aruandlusest efektiivsem ja teatud andmemahuni ka kõige mõistlikum lahendus.

Tegelikult on võimalik astuda veel samm edasi ning ühendada oma infosüsteem otse riigi andmevahetuskanaliga X-tee, mille taga asuvad kõik riigiasutused. See tähendaks ainult ühte kanalit ning võimalust edastada andmeid riigile oma infosüsteemist lahkumata. Infosüsteemi saab näiteks automaatselt sisse lugeda Haigekassas avatud töövõimetuslehti või edastada uue töösuhte sõlmimisel infot Maksuametile kohe töötaja infosüsteemis registreerimise käigus. Teenused, mida kasutada, on riigi poolt loodud ning neid tekib pidevalt juurde.

Columbus Eesti kogemus ütleb, et neid võimalusi täna äriettevõtted praktiliselt ei kasuta. Miks? Arvame, et põhjuseks on nii see, et tegu on üsna uue võimalusega, kui ka X-teega liitumisele kehtivad ranged nõuded ja kogu protsessi keerukus. Ka keskmisele ettevõttele võib üle jõu käia nõutud turvaserveri paigaldus ja halduskulu ning kogu liitumise bürokraatia. Siin saab appi tulla ettevõtte tarkvarapartner, et pakkuda valmislahendust, mis sisaldaks nii tarkvara teenuste poolt kui liidest riigiga andmevahetuseks. Samuti saab partner pakkuda tuge ettevõttele vajalike teenuste riigi poolt avamise taotlemisel.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077