4. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma tööstussektoris paistavad positiivsed märgid

Kolmandat kuud järjest annab maailma tööstussektor lootust, et peagi pöördutakse uuele kasvule. Kui eelneva kuu alguses küsisime: kas tööstuse negatiivne trend on pöördumas, siis tänaseks on esimesed märgid positiivseks pöördeks ilmnenud.

Globaalne üldindeks, mis võtab arvesse hinnanguliselt 86% maailma tööstusest, paranes 0,2 protsendi võrra, jõudes taas paigalseisu märkiva 50% tasemele. Tööstustoodangu maht jäi varasemale tasemele. Uued tellimused vähenesid kolmandat kuud järjest, kuid seda varasemast aeglasemas tempos. Globaalne tööhõive jätkas samuti kasvu ning sisendhinnad langesid esimest korda alates 2009. aasta juulist.

 

Euroala võib pidada hetkel maailma mustaks lambaks. Tööstussektor oli kolmandat kuud järjest languses (s.o allpool 50 protsendi positiivsete vastuste piiri), ning langustempo kiirenes taas. Möödunud kuul langes esmakordselt alates 2009. aasta septembris langusesse ka Saksamaa tööstussektor. Euroopa suurematest tööstusriikides on väga sügavas madalseisus Hispaania, Itaalia, ja loomulikult ka Kreeka. Nii tootmismaht, uued tellimused kui ka uued eksporttellimused langesid kahe ja poole aasta kiireimas tempos. Positiivse poole pealt saab esile tõsta sisendhindade muutuse – esimest korda enam kui kahe aasta jooksul toimus sisendhindade langus.

Ameerika Ühendriikides seevastu jätkas tööstussektor kasvu, kuid seda varasemast aeglasemas tempos. Uute tellimuste arv pöördus pärast kolm kuud kestnud langust taas kasvule. Sisendhinnad langesid esimest korda pärast 2009. aasta maikuud. Tootjate varud näitasid samuti langust, lubades eeldada tootmismahtude kasvu ka järgnevatel kuudel. Võrreldes oma suure majanduspartneriga teisele pool Atlandi ookeani (Euroala), olid USA tulemused kokkuvõttes vägagi positiivsed.

 

Lõuna Ameerika suurim tööstusriik, Brasiilia, annab põhjust tagasihoidlikuks positiivsuseks. Tööstussektor jätkas küll langust (allpool 50 protsendi positiivsete vastuste piiri), kuid negatiivsus on vähenenud: nii tootmismaht kui ka uued tellimused langesid varasemast aeglasemas tempos. Samas oli tööhõive langus 27 kuu kiireimal tasemel. Vastupidiselt Euroalale ja USA-le jätkus Brasiilias ka sisendhindade kasv.

Järgnevalt jõuame kaarega Aasiasse, kus India töötlev tööstus näitab jätkuvalt kasvu ja seda kiiremas tempos kui varem. Nii tootmismahu kui ka uute tellimuste arvu kasv kiirenesid. Samas vähenes kolmandat kuud järjest tööstussektori tööhõive. Sisendhinnad jätkasid kasvu septembrikuu tasemel.

 

India suurem naaber Hiina andis samuti põhjust rõõmustamiseks, kui tööstussektor pöördus taas tõusule. Tööstustoodangu maht suurenes kolmandat järjestikust kuud ning seda varasemast kiiremas tempos. Uute tellimuste arv kasvas kiireimas tempos alates maikuust. Uued eksporttellimused kasvasid samuti, lõpetades viis kuud kestnud langustrendi. Tööstuse sisendkaupade hinnad kasvasid jätkuvalt, kuid seda viimase nelja kuu aeglaseimas tempos.

Hiina põhjanaaber Jaapan jõudis tas positiivse kasvu territooriumile, kui tootmismaht kasvas kiireimas tempos alates juulist. Uute tellimuste arv jätkas langust, kuid seda vaid vähesel määral. Sisendhinnad kasvasid jätkuvalt, kuid tegid seda viimase 11. kuu aeglaseimas tempos.

Venemaa tööstussektoris paranes olukord neljandat kuud järjest, kuid seda siiski väga aeglases tempos. Nii tööstustoodangu maht kui ka uute tellimuste arv suurenesid, kuid kasvutempo oli aeglane. Vastupidiselt ülejäänud maailmale kiirenes Venemaa tööstussektoris ka sisendhindade kasv.

 

Oktoobrikuu ülevaate kokkuvõttena võib öelda, et globaalne tööstussektor on näitamas üle pika aja esimesi positiivseid märke. Enamuses suurtes tööstuspiirkondades on kasvanud uute tellimuste arv ja ka tootmismaht. Positiivse muutusena on järele andmas ka sisendhinnad. Kasvu peamiseks piduriks on käesoleval hetkel aga Euroopa probleemid. Eesti tööstussektor on aasta viimastel kuudel traditsiooniliselt tugev, kuid ainult aeg näitab, kuidas saavad asetsema kaalukausid sesoonse tugevuse ja Euroopat mõjutavate negatiivsete mõjude vahel.

 

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077