• 17.04.25, 08:08

Eesti keemikud kasutavad mehhanokeemiat, mis võimaldab molekule valmistada ilma mürgiste lahustiteta

Eve Schults ja Elina Suut-Tuule lahusesünteesi töövahenditega
  • Eve Schults ja Elina Suut-Tuule lahusesünteesi töövahenditega
  • Foto: Dzmitry Kananovich
Kui küsida, mis on ühist küpsetamisel, smuuti valmistamisel ja tippteadusel, siis vastus on: mehhanokeemia. Tallinna Tehnikaülikooli keemiateadlased on avastanud viisi, kuidas valmistada molekule ilma mürgiste lahustiteta, lihtsalt tahkeid koostisosi jahvatades.
Kui köögis midagi maitsvat valmistada, siis valatakse smuuti tegemiseks vajalikud koostisained blenderisse, koogi valmistamiseks segatakse jahu ja munad või sõtkutakse tainast, et saavutada täiuslik tekstuur. Ei ole vaja peeneid aineid ega ekstreemseid tingimusi — natuke mehaanilist jõudu teeb kogu töö ära.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 12.12.25, 11:58
Eestis luuakse Euroopa tipptasemele vastavat raudtee liiklusjuhtimissüsteemi
Edelaraudtee, Go Tracki, Instry, Saksa Automaatika ja Siemensi koostöö on toonud Eesti raudteetaristusse märgatava uuenduslaine. Ühiseks eesmärgiks oli vananenud süsteemide väljavahetamine digitaalse vastu, et suurendada tõhusust, paindlikkust ja tulevikukindlust raudteel. Eesti inseneride kogukond lõi ohutustoote, millel on ametlik akrediteering teiste riikide sõltumatute ohutushindajate poolt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele