• 17.04.25, 08:08

Eesti keemikud kasutavad mehhanokeemiat, mis võimaldab molekule valmistada ilma mürgiste lahustiteta

Eve Schults ja Elina Suut-Tuule lahusesünteesi töövahenditega
  • Eve Schults ja Elina Suut-Tuule lahusesünteesi töövahenditega
  • Foto: Dzmitry Kananovich
Kui küsida, mis on ühist küpsetamisel, smuuti valmistamisel ja tippteadusel, siis vastus on: mehhanokeemia. Tallinna Tehnikaülikooli keemiateadlased on avastanud viisi, kuidas valmistada molekule ilma mürgiste lahustiteta, lihtsalt tahkeid koostisosi jahvatades.
Kui köögis midagi maitsvat valmistada, siis valatakse smuuti tegemiseks vajalikud koostisained blenderisse, koogi valmistamiseks segatakse jahu ja munad või sõtkutakse tainast, et saavutada täiuslik tekstuur. Ei ole vaja peeneid aineid ega ekstreemseid tingimusi — natuke mehaanilist jõudu teeb kogu töö ära.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 02.10.25, 14:07
Baltikumi energiatulevik vajab enamat kui vaid suuri eesmärke
Kiiresti muutuval energiamaastikul ei piisa üksnes ambitsioonist, sest üleminek peab olema ka tasakaalus ning realistlik. “Ühendada tuleb ambitsioon ja pragmaatilisus. Üleminek rohemajandusele on võimalik ainult siis, kui rohelised eesmärgid käivad käsikäes majandusliku loogikaga,“ ütleb FILTER Grupi tegevjuht Egert Killing ning kutsub kõiki, keda energiasektori tulevik puudutab, konverentsile.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele