Autor: Kristel Härma • 1. juuni 2023

Klaasfassaadide tootja läheb pankrotti: Rootsi turule tuleks müüa kahjumiga

Peamiselt Rootsi, kuid ka Tallinna büroohoonetele ja KUMU-le klaasfassaade valmistanud ja paigaldanud ettevõte Metus-EST esitas kohtule avalduse pankrotti minemiseks.
Klaasfassaadide tootja Metus-EST juht Andres SImuland tõdes, et Rootsi turule tuleks praegusel ajal pakkumisi teha kas nullmarginaaliga või kahjumlikult.
Foto: Liis Treimann

"2022. majandusaasta oli ettevõttele kahjumlik,“ tõdes ettevõtte juht ja üks omanikest Andres Simuland.

Kuna tooraine hinnad järsult tõusid, on ettevõte pidanud täitma pikaajalisi kliendilepinguid kahjumlikult, nentis Simuland.

Ta lisas, et kasumimarginaalid on selles valdkonnas reeglina niigi madalad ja nii oli kahjumlikel lepingutel ettevõtte äritegevusele ja likviidsusele oluline mõju.

Ettevõtte peamine sihtturg on olnud Rootsi, kus on toimunud kinnisvaraturul viimase kahe aasta jooksul tugev korrektsioon. Sellega on Simulandi sõnul kaasas käinud tellimuste langus, konkurentsi hüppeline kasv ja hindade "dumping" ehk alla omahinna lepingute sõlmimine teistest sektoritest tulevate ajutiste sisenejate poolt.

"Selle tõttu on vähenenud oluliselt tellimuste maht ning tööde võitmiseks oleks vaja teha kas null- või isegi miinusmarginaaliga pakkumisi, mis ettevõtte finantsilisest seisukohast täna ei ole võimalik," ütles ta.

Ettevõtte praegune finantsseisund ja käibeprognoos teiseks poolaastaks viitavad juhi sõnul sellele, et ettevõtte maksevõimekus kuust kuusse on vähenev ja peatselt oleks tegemist püsiva maksejõuetusega.

Ettevõtte juhatus, omanikud ja võtmetöötajad on Simulandi sõnul proovinud majanduslikke raskusi ületada, teinud kulukärpeid ja otsinud võimalikke lahendusi jätkamiseks ja ka täiendava kapitali kaasamiseks. "Need jõupingutused aga ei ole toonud piisavalt püsivaid positiivseid muutusi ning üha halvenev majanduskeskkond on raskusi ning ebastabiilsust pigem süvendanud."

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077