Autor: Tööstusuudised.ee • 5. august 2022

Värske masina- ja metallitööstuse kvartaliraport: kliendid ei julge ebakindluse tõttu tarbida

Värskest Äripäeva Infopanga koostatud masina- ja metallitööstuse teise kvartali raportis märgivad sektori juhid, et turul valitseva hirmu ja ebakindluse tõttu ei julge kliendid ka enam tarbida.
Ettevõtjad kommenteerivad, et Venemaalt pärit toore on asendatud valdavalt Türgist ja Poolast pärit toormega.
Foto: Harro Puusild

Suur osa juhtidest kommenteeris masina- ja metallitööstuse kvartaliraportis kajastatud küsitluses, et inflatsioon, teadmatus, üldine poliitiline olukord, intressimäärade tõus ja palju muud on tekitanud turul hirmu ja ebakindlust ning kliendid ei julge enam tarbida.

Sektori juhid märgivad, et järgmise kuue kuu kolm suurimat mõjutajat on hindade tõus, sõda ja energiakandjad, mille ühine nimetaja ongi sõda. Muud nimetatud mõjurid on paljuski tingitud valitsevast ebakindlusest, kuid ka koroona pole juhtidel meelest läinud, sest sektori tegevusaruannetes märgiti pandeemiast tingitud tootmistõrkeid ja seisakuid mitmel korral. Samuti toodi välja nende seoses müügitulu vähenemisega, selgub raportist.

Veel kirjutatakse raportis, et eelmise kvartaliga võrreldes prognoosivad juhid vaid tööjõukulude kasvu mõningast kiirenemist, samas tegevuskulude ning kaupade-toormete-teenuste kulude kasvuprognoos jääb eelmise kvartali näitajatele alla.

Masina- ja metallitööstuse kvartaliraportit saab soetada Äripäeva e-poest SIIT.

Toostusuudised.ee toetajad:
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077