Autor: Laura Saks • 28. aprill 2022

Kutsekoolid loevad sente. Direktor: lahenduste puudumisel tuleb minna hariduse kallale

„Ausalt öeldes me täna veel ei tea, kuidas me aasta lõpuks nulli tuleme,“ ütles Võrumaa kutsehariduskeskuse direktor Eveli Kuklane eelarve kohta. Nad pole sugugi ainuke kutsekool, kes energiahindade tõusu tõttu igati kokku hoiab ja suuri kulutusi edasi lükkab.
Võrumaa kutsehariduskeskuse direktor Eveli Kuklane märkis, et loodavad lahendusena lisarahastust haridus- ja teadusministeeriumilt.
Autor: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti Postimees/Scanpix

Kuklane rääkis, et energiahindade tõus ja seadusejärgne palgatõus on oluliselt mõjutanud kooli toimetulekut. Tõusid ju nii miinimumpalgad kui ka õpetajate töötasu. Kuigi palgatõus sai eelarvesse planeeritud, siis ei suurenenud direktori sõnul eelarve number varasema aastaga võrreldes. „Praegu on eelarve defitsiidis. Hoolimata sellest, et me vähendame töötajaskonda ja jätame ära kõikvõimalikud edasilükatavad ja välditavad kulud,“ lausus ta.

Kuklane rääkis, et praegu proovivad nad teha ikka nii, et õppekvaliteedi standardid alla ei läheks – praktilised tööd toimuksid, vahendid ja materjalid oleksid olemas. Ta lisas, et loomulikult peavad olema olemas ka õpetajad, kes on koolitatud. Kuid koondatakse tugistruktuuri ning tühjaks jäävatele kohtadele uusi inimesi ei otsita. „Muidugi tugimeeskonnale paneb see väga suure koormuse,“ lausus ta ja lisas, et inimesed töötavad võimete piiril.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktori asetäitja finants- ja haldusalal Elve Lääts rääkis, et nende enrgiarved on võrreldes eelmise aastaga 30–40% kasvanud. Lisaks elektri- ja küttearvete tõusule kerkisid ka Pärnumaal prügihinnad.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077