Autor: Tööstusuudised.ee • 28. veebruar 2020

Estover hakkab tööks kasutama piima energiat

Estover Piimatööstus OÜ rajab Elva valda Kaarlijärve külla meiereid energiaga varustava biogaasijaama. Samasse tuleb ka 1100 ruutmeetrine juustuvalmitusladu. Mõlemad objektid ehitab aasta lõpuks Mapri Ehitus.
Estover rajab uue biogaasijaama, mis hakkab meiereid energiaga varustama
Foto: Estover

Rajatava biogaasijaama eesmärk on piimatööstusest kogutud reovee ja vadaku anaeroobne kääritamine biogaasi saamiseks, teatas ettevõte. Kavas on biogaas ära kasutada tööstuses vajamineva auru tootmiseks, asendades senist põlevkiviõli. Jaam on valmis vastu võtma kuni 1200 kuupmeetrit reovett ja 250 kuupmeetrit vadakut päevas, arvestuslikult saab nii kaetud enamus Kaarlijärve tootmise soojusenergia vajadusest. Tööde käigus rekonstrueeritakse ka aeroobne reoveepuhasti.

Biogaasijaam läheb maksma üle 6 miljoni euro, millest Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetus on 1,96 miljonit. Kogu investeeringu maksumus koos käibemaksuga ca 10 miljonit eurot.

“Näeme ringmajandust olulise võimalusena ja naljatamisi saame öelda, et me hakkame tööle piima energial. Biogaas on parim püsivat energiat pakkuv taastuvenergia allikas, sest erinevat bioloogilist massi on Eestis suhteliselt palju, samas kui päikest pigem vähe ja ka tuul pole püsiv," ütles Estover Piimatööstuse tegevjuht Hannes Prits.

“Koos meie sidusettevõttega RVT Ehitus, kel on palju kogemusi biogaasijaamadega, ehitame Kaarlijärve jaama valmis selle aasta lõpuks. Tehnoloogia tarnib bioloogiliste jäätmete käitluse asjatundja HydroThane STP. Sama tarnija seadmed on kasutusel ka Estonian Celli ja Salutaguse biogaasijaamas. Mapri Ehituse jaoks on see kolmas Eestisse rajatud biogaasijaam, eelnevalt oleme rajanud Ilmatsalu ja Aravete biogaasijaamad," lisas Mapri Ehituse müügijuht Margus Väärsi.

Hannes Pritsu sõnul on Estover Piimatööstus pidevalt investeerinud ja investeerib ka edaspidi tootmise laiendamisse ja efektiivsemaks muutmisse. “Lõpetasime just toorjuustu ja maitsevõi tootmisseadmete uuendamise. Lähima kuu jooksul kasvab ka meie kodujuustu tootmise võimekus, kui paigaldatakse täiendav kodujuustukatel. Juuliks valmib uus juustuvalmitusladu. Otsime pidevalt võimalusi, et rakendada eri energiasäästu võimalusi,” räägib ta.

United Estover Group OÜ tegeleb piimatoodete müügi ja tootmisega aastast 1992. Gruppi kuuluvatest ettevõtetest on suurim Estover Piimatööstus. Ettevõte tugineb 100% Eesti kapitalil ja pakub täna tööd rohkem kui 200 inimesele. Estover on Eesti juustuturu liider umbes 35% turuosaga. Ettevõtte tuntumad kaubamärgid on Traditsiooniline Eesti Juust, Hollandi Leibjuust Originaal, Piimameister Otto, Vene juust ja Hiirte Juust ning Royal Blue. Lisaks omatoodetele tegeleb ettevõte ka importbrändide turustamisega, esindades Eestis juustubrände Philadelphia, President, Bergader jpt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077