Autor: Jaanus Vogelberg • 20. veebruar 2020

Tööõnnetused vähenesid statistilise võttega

HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere.
Foto: Liis Treimann
Eesti ühe suurima tööõnnetuste arvuga ettevõte HKScan püüdleb selle poole, et neid üldse ei juhtuks. Kergemate tööõnnetuste arv mullu Eestis vähenes märkimisväärselt, mille taga oli aga vaid statistiline nüke.

Kõige rohkem registreeritud tööõnnetusi juhtus Eestis mullu kaitseväes, samas on nende arv aasta varasemaga võrreldes kolm korda väiksem – tunamulluselt 376-lt on arv vähenenud 121-le. Järgnesid politsei- ja piirivalveamet, kus registreeritud õnnetuste arv on kahanenud 177-lt 98-le, Eesti Post 43 ja päästeamet 42 õnnetusega.

"Edetabeli" viiendale kohale platseerus aga 1069 töötajaga lihatootja HKScan Estonia 38 õnnetusega (tunamullu 62). See tähendab, et iga 28 töötaja kohta toimus üks õnnetus. Äripäev uuris, mida HKScanis olukorra parandamiseks ette on võetud.

Vaja visa tööd

Firma juhatuse esimees Anne Mere tunnistas, et ligi neljandik nende ettevõttes juhtuvatest õnnetustest on rasked. Töötervishoid ja -ohutus, eriti tööõnnetuste temaatika, on seetõttu erilise tähelepanu alla võetud ning juhtkonna jaoks üks tähtsamaid valdkondi. "Kõige olulisem on, et töötajad jõuaksid tervena tööpäeva lõpus koju," rääkis Mere.

Tema sõnul on HKScani eripära väga pikk väärtusahel. "Kontrollime kogu ahelat alates sea- ja broilerikasvatusest kuni lihatoodete tootmise ning komplekteerimiseni laos. Lihatööstuses on käsitöö osakaal jätkuvalt väga suur, mis omakorda suurendab tööõnnetuse riski," rääkis Mere.

Mõnda teistest selgelt ohtlikumat ametit aga Mere sõnul otseselt välja tuua ei saa. "Kindlasti on suurem oht seal, kus on töövahend näiteks nuga või mõni muu terariist, aga ka töötamine loomadega. Lisaks võivad lihatööstuse põrandad olla kohati libedad ja ette võib tulla kukkumisi," rääkis ta. Libedust tõrjutakse näiteks põrandate karastamisega.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077