Autor: Tööstusuudised.ee • 13. veebruar 2020

Karu: Eesti puitmajatootjad väärivad suuremat tunnustust

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu ütles Hollandis Haagis toimunud puitmajatootjate ümarlaual, et üha enam tuleks panustada Eesti puidutööstuse ja puitmajatootjate eduloo tutvustamisele.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu
Foto: Liis Treimann

Minister tõi välja, et Eesti puitmajatootjad eksportisid eelmisel aastal Euroopa riikidesse 412 miljoni euro eest puitmaju, millega on Eesti enim puitmaju eksportiv riik Euroopas. Aastaga kasvas puitmajade eksport 22 miljoni euro võrra ehk 5,6%. “Meie puittooted on hinnatud üle maailma ja meie puidutööstus suudab pakkuda tipptasemel toodangut konkurentsivõimelise hinnaga,” ütles Karu.

Karu lisas, et Eesti puitmajatootjatele on Holland muutumas üha olulisemaks sihtturuks Skandinaavia riikide ja Saksamaa järel. “Holland on pidevalt olnud meie kümne olulisema kaubanduspartneri hulgas ning kahepoolse kaubavahetuse maht on viimase kümnendi jooksul enam kui kahekordistunud. Traditsiooniliselt on Eesti peamised ekspordiartiklid Hollandisse puidugraanulid ning moodul- ja palkmajad,” lisas Karu.

“Kui veel 2015. aastal eksportisid Eesti puitmajatootjad Hollandisse ca 7,8 miljoni euro ulatuses, on see tänaseks tõusnud ca 24 miljoni euroni. See näitab selgelt, et tõusnud on nii huvi kui usaldusväärsus meie toodete vastu, andes meie ettevõtetele ka parema võimaluse suuremate projektide läbiviimiseks näiteks moodulmajade ja ridaelamute ehitamiseks,” lisas Karu.

Lisaks Eesti ekspordi edendamisele on metsa- ja puidutööstus ka märkimisväärne tööandja, andes koos kaudsete mõjudega ca kümnendiku Eesti tööhõivest. „Otse ja kaudselt on sektoriga seotud ligi 60 tuhat inimest. Kuna enamus töökohti luuakse maapiirkondades ja suurtest tõmbekeskustest eemal, on see ka meie regionaalarengu seisukohalt väga vajalik valdkond,“ selgitas Karu.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu viibis 10.-12. veebruarini visiidil Hollandis Haagis, mille jooksul külastas ta Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) uurimiskeskust ESTEC, kohtus seal töötavate Eesti spetsialistide ning ESA peadirektor Jan Wörner’iga, pidas ettekande ning osales aruteluringis Hollandi avaliku sektori digiarengu võrgustiku ICTU esindajatega ning kohtus ka Eesti puitmaju tootvate ettevõtete esindajate ning nende kohalike partneritega.

Ministrit saatvasse äridelegatsiooni kuulusid puitmaju tootvad ettevõtted Harmet, Kodasema, Matek, Q-Haus, Timbeco, KMT Prefab ja Peetri Puit, lisaks Eesti Puitmajaliidu esindajad. „Kutsun ettevõtjaid üles ka edaspidi läbi EAS-i enda ekspordihuvidest ja -mõtetest teada andma, et saaksime omalt poolt korraldada rohkem sellise tasemega äridelegatsioonide visiite,“ ütles Karu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077