Autor: Metsamajandusuudised.ee • 6. veebruar 2020

Martin Arula: Aasta toob puidufirmadesse koondamisi ja pankrotte

Ilmselt jätkub nii mõnigi negatiivne protsess, mis sai alguse 2019. aastal – maailmamajanduse jahenemine, kaubandussõjad ning ületootmine on puidutoodete turuolukorra muutnud äärmiselt keerukaks, ütleb Toftani juht Martin Arula.
Martin Arula: Aasta toob puidufirmadesse koondmaisi ja pankrotte
Foto: Väinu Rozental

Metsamajandusuudised.ee uuris sektori arvamusliidritelt, kuidas ja millisena nad näevad tänavust metsa-aastat ja palus neil välja tuua oluliseima, mis nende ettevõtmisi mõjutab.

Järgneb Martin Arula kommentaar:

Puittoodete hinnad on langenud üle 20 % võrreldes aastataguse ajaga ja jätkavad langust. Tegemist on neljanda turulangusega viimase 12 aasta jooksul. Eesti puittoodetel ei ole jälle neid konkurentsieeliseid, mille me neile edukatel aastatel külge „brändime”. Peame võistlema odava toorainega "Üraski-Euroopast", valuutakursist võimendust saava Rootsiga, kohalikust riigimetsast hinnatuge saava Lätiga. Hinnatapp liigub vaikselt ja kindalt meie metsaahelat pidi edasi, aastal 2020 tabab see suure tõenäosusega kõiki järeltöötlejaid.

Metsamaterjalide hinnad on olnud kohaliku tööstuse jaoks liiga kõrged. Aastal 2018 olid Eestis kõikides metsamaterjali sortimentides kõige kõrgemad hinnad maakera parasvöötmes. On mõistetav, et metsa- ja raieõiguse omanik sooviks selle olukorra jätkumist, osalt on see arutu konkurentsi tõttu ka nii läinud. Kui 2020. aasta talv ära jääb, ei sobitu toorainehinnad tööstusele kohaseks.

Keerukas öelda, millal puittoodete hinnad jälle tõusma hakkavad. Enne peab katkema ilmne ületootmine maailmas, et nõudlus taastuda saaks.

Aastal 2020 on vähenemas puiduettevõtete (mitte metsaomanike ja metsavarujate) kasum järgmise 60% võrra. Sama toimus 2018-2019, konkurentsivõime on tõsiselt löögi all.

Näeme aastal 2020 esimesi pankrotte ja koondamisi puiduettevõtetes. Rahapuhvrite olemasolu võimaldab enamikel selle aasta üle elada, aga mitte kõigil. Tootmismahus teevad korrektsioone kõik ettevõtted.

Loe pikemalt teemaveebist metsamajandusuudised.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077