Autor: Tööstusuudised.ee • 23. detsember 2019

Väikelaevaehituse kompetentsikeskuse uus projekt panustab teadusesse ja koolitusse

Väikelaevaehituse kompetentsikeskus (SCC) taotles veesõidukite meresõiduomaduste uurimiseks ja oskusteabe ettevõtetesse siirdamiseks edukalt Euroopa regionaalarengu fondist 860 000 eurot toetust.
Projekti teadmus- ja teabesiirde tegevuste eesmärk on kompetentsikeskusse koondunud teadmuse kandmine ettevõtetesse.
Foto: Väikelaevaehituse kompetentsikeskus

Uue projekti rahaline maht on kokku 1 075 000 eurot ja selle raames jätkatakse aastail 2016-2019 käivitatud uuringuid ja teabetööd, selgub organisatsiooni kodulehel avaldatud uudisest.

Projekti teadusarenduse osas uuritakse väliseid konstruktsioonielemente, mis veesõidukeid säästlikumaks muudavad. Leiud tõendatakse nii eksperimentaalsete basseini- ja avaveekatsete kui ka arvutuslike simulatsioonidega. Senised teadmised SCC-s uuritavate konstruktsioonielementide mõjust on maailmas napid.

"Projekti edu kinnitab veelkord, et Väikelaevaehituse kompetentsikeskuses alanud uuringud jätkuvad, meie asjatundlikkus hüdrodünaamikas ja meretehnoloogias areneb pidevalt ning SCC küpseb rahvusvaheliselt tuntud teadusarenduskeskuseks. Saaremaal jätkub täiesti uue erialase teadmuse loomine," kommenteeris Tallinna Tehnikaülikooli Eesti Mereakadeemia laevaehituse professor Mihkel Kõrgesaar.

Projekti teadmus- ja teabesiirde tegevuste eesmärk on kompetentsikeskusse koondunud teadmuse kandmine ettevõtetesse. Tegevuste raames luuakse mehitamata veesõidukite, projekteerimise ja tugevusarvutuste teemaliste koolituste läbiviimiseks materjalid, koostatakse uudiskirja ning osaletakse rahvusvaheliste erialavõrgustike töös.

Projekt vältab 1. jaanuarist 2020 kuni 31. augustini 2023. Väikelaevaehituse kompetentsikeskuse partner projektis on Eesti Meretööstuse Liit, mis panustab teabe vahendamisse meretööstuse ettevõtetele ja rahvusvahelistele erialaorganisatsioonidele.

"Tegemist on kahtlemata väga olulise panusega Eesti laevaehitussektori arendamisse. Mul on siiralt hea meel, et saame nii TalTechi kui Eesti Mereakadeemia poolt selles ettevõtmises eestvedajad olla," märkis Tallinna Tehnikaülikooli Eesti Mereakadeemia direktor Roomet Leiger.

"Kompetentsikeskuse idee käivitamisest möödunud 10 aastat on olnud pöörase arengu aeg. Kõik algsed partnerid on endiselt meiega. Olen tehtu üle tõesti siiralt uhke, usun, et ka partnerid. Lähiaastate peamisi märksõnu on rahvusvahelistumine, nii teaduses, ettevõtetele teenuste pakkumisel kui ka laevaehituse õppes," lisas Tallinna Tehnikaülikooli Eesti Mereakadeemia Väikelaevaehituse kompetentsikeskuse juhataja Anni Hartikainen.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077