Autor: Äripäev • 10. detsember 2019

Eksport kahanes oktoobris

Mei ühe suurema eksporddiartikli puidu ja puittoodete väljavedu kahanes oktoobris aastaga 6 protsenti.
Foto: Raul_Mee, Raul Mee
Oktoobris vähenes kaupade eksport võrreldes 2018. aasta oktoobriga 7% ja import 6%, teatas statistikaamet.

Oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,27 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,45 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 184 miljonit eurot, mis oli eelmise aasta oktoobriga võrreldes 6 miljonit eurot väiksem.

Peamised ekspordi sihtriigid olid Soome (17% kogu kaupade ekspordist), Rootsi (11%) ja Läti (9%). Eksport vähenes enim USAsse (83 miljoni euro võrra) ja Singapuri (37 miljoni euro võrra), suurenes aga Belgiasse (21 miljonit eurot) ja Venemaale (16 miljonit eurot). USAsse veeti vähem elektriseadmeid ja Singapuri mineraalseid tooteid, seevastu suurenes mineraalsete toodete väljavedu Belgiasse ja meditsiiniseadmete väljavedu Venemaale.

Kõige rohkem eksporditi Eestist elektriseadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu (kumbki moodustas 12% kogu kaupade ekspordist) ning puitu ja puittooteid (11%). Ekspordi vähenemist mõjutas enim mineraalsete toodete (108 miljoni euro võrra) ja elektriseadmete (71 miljoni euro võrra) väljaveo vähenemine. Kõige enam ehk 49 miljonit eurot suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas kogu kaupade ekspordist 69%. Möödunud aasta oktoobriga võrreldes vähenes nende väljavedu 10%, kuid reeksport suurenes 2%. Soome jõuab 20% kogu Eesti päritolu kaupade ekspordist, Rootsi 14% ja Saksamaale 7%. Nende kaupade väljavedu vähenes peamiselt mineraalsete toodete (põlevkivikütteõli, töödeldud kütteõli) ja elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ekspordi vähenemise tõttu. Kõige rohkem suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade (nisu, oder) väljavedu.

Kogu kaupade impordist kõige rohkem toodi Eestisse kaupu Soomest (13%), Leedust (12%) ja Saksamaalt (10%). Kõige enam vähenes kaupade sissevedu Venemaalt (45 miljonit eurot) ja Rootsist (17 miljonit eurot). Venemaalt vähenes enim mineraalsete toodete ja Rootsist elektriseadmete sissevedu. Enim suurenes import Prantsusmaalt ja Lätist (vastavalt 14 ja 12 miljoni euro võrra). Prantsusmaalt toodi rohkem sisse transpordivahendeid ja Lätist mineraalseid tooteid.

Eestisse imporditi enim mineraalseid tooteid (14% kogu kaupade impordist), transpordivahendeid (12%) ja elektriseadmeid (11%). Kõige rohkem vähenes mineraalsete toodete (77 miljoni euro võrra) ja elektriseadmete (59 miljoni euro võrra) sissevedu. Enim suurenes transpordivahendite (26 miljoni euro võrra) sissevedu.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077