Autor: Äripäev • 13. november 2019

Sisserände piirarvu jaotus läks lukku

Siseminister Mart Helme.
Foto: LIIS TREIMANN
Siseminister Mart Helme allkirjaga on nüüd kindel, et uuel aastal on sisserände piirarv 1314 inimest, kellest osa võivad töötada ainult loomingulistel erialadel või spordi valdkonnas.

Alguses pakkus ministeerium, et jagatavad 1314 luba jagunevad laias laastus kaheks: 664 elamisluba antakse välja Eestis töötamiseks ja 650 elamisluba jagatakse välja vaid kaaluka avaliku huvi korral - näiteks loomeinimestele või sportlastele. Täna selgus, et see jaotus on muutunud.

Järgmisel aastal on võimalik anda 28 tähtajalist elamisluba töötamiseks etendusasutuses loomingulise töötajana etendusasutuse seaduse tähenduses, 18 tähtajalist elamisluba töötamiseks erialaseks tegevuseks sportlasena, treenerina, spordikohtunikuna või sporditöötajana vastava spordialaliidu kutsel ning 10 tähtajalist elamisluba välislepingu alusel. Eraldi piirarv nähakse ette ka välismaalastele, kes asuvad Eestisse elama välislepingu alusel, ülejäänud osa piirarvust jääb vabalt jagamiseks. Ülejäänud osa 2020. aasta sisserände piirarvust ehk 1258 jäetakse vabalt jagamiseks.

Sügise hakul, kui ministeeriumi plaan avalikuks tuli, olid ettevõtjad kriitilised, näiteks Ülemiste Keskuse juht Guido Pärnits ütles, et kvoodi tükeldamise põhimõtted peaks igal juhul hoolikalt läbi mõtlema, et plaanist rohkem kahju kui kasu ei tõuseks.

Mart Helme ütles tänases pressiteates, et valitsus seadis piirarvu kehtestamise ja jaotuse määramisega eesmärgiks kaitsta Eesti tööturgu ning tuua Eestisse kõrgelt kvalifitseeritud tööjõudu. "Arvestasime järgmise aasta piirarvu jaotuse loomisel siseministri määruse kooskõlastusringilt ning valitsuse kabinetinõupidamisel saadud tagasisidega, et Eestisse saaksid elamisloa alusel elama asuda need välismaalased, kes loovad lisandväärtust ning kelle siia elama asumine on kooskõlas meie riigi ja ühiskonna huvidega," ütles Helme pressiteate vahendusel.

Piirarvu alla ei kuulu pereränne, õpiränne, teadlase ja õppejõuna tööle asumine, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia erialal tööle asumine, iduettevõtetes tööle asumine, iduettevõtte asutamine, suurinvestorina tegutsemine ja elamislubade pikendamine ja tippspetsialistid, kellele tööandja maksab vähemalt Eesti kahekordset keskmist töötasu. Samuti ei kuulu piirarvu arvestusse Euroopa Liidu kodanikud ja nende perekonnaliikmed, Ameerika Ühendriikide ning Jaapani kodanikud ega rahvusvahelise kaitse saajad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077