Autor: Metsamajandusuudised.ee • 7. november 2019

Jaak Nigul: erilist toetust või koostööd valitsussektori poolt näha ei ole

Jaak Nigul: Eesti puitmajad ja puidust mööbel on maailmas tipptegijate seas
Foto: Äripäev AS

Nigul nendib, et 2018. aastat jääb iseloomustama rekordiliselt kõrge ümarpuidu hind, mis tõstis töötleva tööstuse kasumi suures osas metsaomaniku taskusse. „Samas olid turud kuni neljanda kvartalini tugevad ja ettevõtted suutsid siiski üldiselt müügitulu kasvatada ja jätkuvalt investeerida.”

LOE LISAKS:

Puidutööstuse TOP: tipu vallutasid moodulmajade valmistajad ja aknatootja

Suur fotogalerii: Tartus kogunesid puidutööstuse tipptegijad

Puidutööstuse TOPi võitja: edu tõi pikaaegne töö klientidega

Puidutööstuse TOP: aknatootja Fenestra jaoks oli rekordaasta

Ta lisab, et kõikidele pika vaatega ja suurte põhivarainvesteeringutega ettevõtlusvaldkondadele ning nii ka metsa- ning puidusektorile kujutab arvestatavat riski poliitika. „Õnneks ei ole realiseerunud võimalikud poliitilised riskid sektori jaoks, kuid ei ole näha ka erilist toetust või koostööd valitsussektori poolt, mille abiga oleks võimalik saavutada paremaid tulemusi, kui ettevõtetel üksikult pusides.”

Positiivse trendina võib metsa- ja puidutööstuse vaatest välja tuua keskkonnateemade tõstatumise. „Kuna intensiivselt kasvavad puud seovad õhust süsinikku, pikaealised puidust tooted lukustavad süsiniku endasse ja lühiealised tooted pakuvad erinevaid võimalusi fossiilsete materjalide asendamiseks, siis on maailm aina enam pööramas pilku metsade uuendamisele ja laiendamisele,” selgitab ta. „Eesti on väga tugev puidu mehhaanilises väärindamises. Eesti puitmajad ja puidust mööbel on maailmas tipptegijate seas. Samas toimub tulevikus võidujooks üha enam puidu keemilises ja molekulaarses väärindamises, millega Eestis minimaalselt tegeletakse, kuid millesse näiteks Soomes juba aastaid tulemuslikult panustatakse.”

Tänavuseid majandustulemusi mõjutab puidu hind ja kaubandussõda

Tänavune aasta on liidu juhatuse esimehe hinnangul olnud keeruline mitmetele kaubagruppidele ja ka majandustulemused on kannatanud.

Loe täismahus artiklit Äripäeva teemaveebist Metsamajandusuudised.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077