Autor: Merit Pärnpuu • 9. september 2019
Suhete loomise ja hoidmise oskus on äris hindamatu väärtusega. Sten Aani sõnul panevad need aluse mitmetele väga edukatele koostöödele.
Foto: Erik Riikoja

Eesti Energias loeb julgus teha keerukaid otsuseid

5. septembril Äripäeva tellijatele ilmunud erileht Minu karjäär võtab luubi alla Eesti Energia elektrilevi juhtimiskeskuses insenerina alustanud, praegu energiateenuste osakonna juhatajana töötava Sten Aani (27) karjääriteekonna.

Karjääriredelil sujuvalt ülespoole liikunud noormehe sõnul läheb motivatsiooni ja õige suuna hoidmiseks vaja eelkõige oskust näha suurt pilti, luua seoseid valdkondade vahel ning julgust teha keerukaid otsuseid.

Miks tulid tööle/praktikale Eesti Energiasse?

Huvist põneva elektri- ja energeetikamaailma vastu läksin õppima TTÜ-sse elektroenergeetikat. Kuna üks osa õppekavast oli ka praktika, tundus Eesti Energia kontsern loogilise valikuna. Sain lisaks esimestele teoreetilistele teadmistele pildi, kuidas asjad tegelikult Eesti suurimas organisatsioonis käivad. Samuti on Eesti Energia energeetikatudengi jaoks suurimate võimalustega ettevõte, kus on võimalik areneda nii horisontaalselt kui vertikaalselt.

Mis oli sinu esimene töökoht Eesti Energias ja millist rada pidi jõudsid oma praeguse tööni?

Alustasin insenerina Elektrilevi juhtimiskeskuses, kus tegelesin elektritööde ohutuks teostamiseks vajalike elektrivõrgu ümberlülituste plaanide koostamisega. See amet andis suurepärase ülevaate, kuidas elektrivõrk toimib, kui ohtlik on elekter ning kui suur rõhuasetus energeetikas on ohutusel ja asjade läbimõtlemisel enne tegutsemist. Juhtimiskeskuses ei toimunud ükski liigutus ilmaasjata ning enesedistsipliin oli äärmiselt oluline.

Edasi liikusin tootejuhi ametisse, kus lisaks teadmisele, kuidas toimib üks suur organisatsioon, sain võimaluse tegeleda kliendi hüvanguks. Tootejuhina hakkasin arendama uusi teenuseid, et muuta Eesti inimese elu lihtsamaks ja mugavamaks. Selleks oli vaja tuua turule ka uusi tehnoloogilisi lahendusi, mida varem ei ole Eestis ega ka Euroopas kasutatud. Minu peamises fookuses oli off-grid ehk hajajaam, mis on autonoomne taastuvenergialahendus eraldatud maakohtades elektri tootmiseks.

Olles paar aastat tootejuhi rolli täitnud, liikusin edasi Elektrilevis kümneliikmelise teenusvaldkonna üksuse juhiks. Minu vastutada oli teenuste arendus, müük ning meie meeskonna oskuste ja lahenduste eksport välisturgudele.

Sealt edasi liikusin Eesti Energia energiateenuste osakonna juhatajaks, kus vastutan kõikide uute energiateenuste toote- ja müügijuhtimise ning teostuse eest. Uued energiateenused on peamiselt päikeseelektri lahendused, energiasäästu lahendused, valgustuslahendused ja samuti ka elektriautode laadimisvõimalused.

Missugused isikuomadused selles töös asendamatud on? Mida pead oma tugevusteks?

Juhina on kõige olulisem meeskond ning koostöös ühise eesmärgi suunas liikumine. Suhete ja usalduse loomine aga nõuab aega, avatust ja üleüldist usku inimestesse. Oluline on koostöö nii tiimi sees kui teiste üksuste ning koostööpartneritega. Suhete loomise ja hoidmise oskus on äris hindamatu väärtusega, pannes aluse mitmetele väga edukatele koostöödele.

Samuti on ärijuhina oluline tulemuste saavutamine – häid ideid on paljudel, kuid nende elluviimine on sageli keeruline ja teekond punktist A punkti B nagu labürindi läbimine, sest täpne rada on stardis teadmata. Loomult olen väga selgelt lahenduste leidmisele orienteeritud mõtteviisiga ning see on varasemate kogemuste põhjal edu toonud.

Inimeste ja äri juhtimise eeldus on ka hea pingetaluvus, sest reeglina ei saa ükski hea asi tehtud ilma meeskonna pingutuseta, mis nõuab juhilt tugevat enesedistsipliini.

Isiklikus elus olen ühel perioodil omandanud töö kõrvalt läbi pideva enesemotivatsiooni kaks suurepärase tulemusega magistrikraadi ning seda pingutust kasutan enda efektiivsuse ja panuse mõõdupuuks.

Motivatsiooni ja õige suuna hoidmiseks on vaja eelkõige näha suurt pilti, luua seoseid valdkondade vahel ning julgust teha keerukaid otsuseid.

Kuidas kirjeldad töökeskkonda Eesti Energias?

Eesti Energias töötab palju ambitsioonikaid inimesi, kellel on soov suuri asju ära teha, maailma paremaks muuta ning oma klientidele kasu tuua. Kindlasti on siin suurepärased võimalused noortele karjääri tegemiseks ning professionaalseks arenguks. Kontsern tervikuna on väga suur ning ettevõte väärtustab väga ka organisatsioonisisest karjääri. Seega on võimalus areneda spetsialistist juhiks ning kui üks valdkond on ennast ammendanud, on Eesti Energial tegevussuundi palju, kuhu vajadusel ümber spetsialiseeruda.

Millist nõu annad noortele, kes kaaluvad karjääri sinuga samas valdkonnas?

Keskendu kogemuste hankimisele ning inimestelt õppimisele – see aitab mõista, mis pakub endale tegelikult huvi, sest ilma päriselt asju läbi tegemata jääb arusaamine kellegi tõlgendusteks teoorias, mis aga ei ole terviklik. Võimalusel alusta suuremast ettevõttest, kus on võimalus saada kogemus mitmetes erinevates üksustes ja leida just enda jaoks see, mis silmad särama paneb.

Nimeta üks asi, mida oled õppinud Eesti Energias töötamise jooksul alati tegema?

Inimsuhetega arvestamine sõltumata sellest, mis on kellegi roll või amet organisatsioonis. Lõpuks taandub kõik konkreetsete inimeste omavahelisele mõistmisele ja koostööle.

Nimeta üks asi, mille tegemist oled õppinud vältima?

Üritan alati näha suurt pilti ning mitte kinni jääda detailidesse. Oluline on aru saada, kus on mõistlik piir tegevustesse panustamisel, keskendudes Pareto printsiibi kohaselt nendele tegevustele, mis toovad tulemuse ja jättes kõrvale ebaolulise. Katsumus selle juures on aru saada, mis on need olulised tegevused, kuid see tekib enamasti vaid kogemusega.

Miks soovitad teistelgi Eesti Energiaga liituda?

Meil on ja meile tulevad tööle need, kes tahavad oma töös midagi suurt ära teha. Tahame olla energeetika valdkonna liider ja meie juures väljakutseid jagub. Vajame pühendunud ja oma valdkonnas parimaid töötajaid ning seetõttu pöörame töötajaskonna arendamisele suurt tähelepanu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077