Autor: Kristjan Pruul • 7. august 2019

Aktsiisilangus hindu ei lahjendanud

Loodetud hinnasula õllelettides juulikuus ei toimunud
Foto: Raul Mee
Riigi otsus langetada alkoholiaktsiisi veerandi võrra pidurdas inflatsiooni juulikuus, kuid täies ulatuses langus jaehindades ei kajastu.

Analüütikute hinnangul on kesise hinnalanguse taga nii laovarud kui suur nõudlus, viimane tähendab, et aktsiisilangus jääbki vaid müüjate marginaaliks.

"Alkoholi jaehinnad langesid statistikaameti andmetel võrdlemisi tagasihoidlikult. Kange alkohol odavnes kuuga 6,7 aga õlu vaid 2,5 protsenti. Kuna tööpuudus on väike ja palgad kasvavad kiiresti, siis võib ettevõtete juurdehindlus kõrgeks jäädagi. Eesti Panga prognoosi järgi peaks aktsiisilangetus vähendama sel aastal hinnatõusu 0,2 protsendipunkti võrra," ütles Eesti Panga ökonomist Sulev Pert.

Rahandusministeeriumi analüütik Kristjan Pungas panustas hinnalangusse lähematel kuudel "Kange alkoholi, õlle ja siidri aktsiisimäärade langetamine jõudis juulis osaliselt hindadesse. Kuna kaupmehed realiseerivad veel kõrgema aktsiisimääraga varutud koguseid, jõuab madalam maksumäär hindadesse järk-järgult lähikuude jooksul," ütles Pungas.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077