Autor: Tööstusuudised.ee • 27. juuni 2019

Uued turud ja Ukraina kasvatasid Liviko eksporti

Joogitootja Liviko omatoodangu eksport kasvas 2018. aastal eelmisega võrreldes 17%. Kasvu taga olid nii uued turud kui Ukraina turu müükide taastumine.
Liviko eksport on tõusuteel
Foto: Andras Kralla

Kodumaise alkoholitootja ja maaletooja AS Liviko 2018. aasta auditeeritud konsolideeritud netokäive oli 124,8 miljonit eurot, kasvades aasta varasemaga võrreldes 5,58%, teatas ettevõte. Liviko grupi auditeeritud konsolideeritud maksude, intresside ja amortisatsioonikulu eelne tulu (EBITDA) oli 3,8 miljonit eurot.

Omatoodangu eksport kasvas 2018. aastal eelmisega võrreldes 17%. Kasvu taga olid nii uued turud, Ukraina turu müükide taastumine kui ka duty free sektori 32-protsendiline kasv.

„Liviko kasvatas eelmisel aastal jõudsalt eksporti, keskendudes nii partnerite leidmisele uutel turgudel kui ka duty free sektorile. Mullu jõudsime oma kaubamärkidega maailma ühe suurima duty free operaatori Gebr. Heinemanni sortimenti, tänu kellele on Crafter’s džinnid nüüd esindatud peale Euroopa ka Aafrika, Aasia ja Okeaania lennujaamades,“ ütles AS Liviko juhataja Janek Kalvi.

Ettevõte sõlmis 2018. aastal distributsioonilepingud Hispaania, Rootsi, Norra, Taani, Prantsusmaa, Andorra, Makedoonia, Luksemburgi, Liibanoni, Iisraeli, Araabia Ühendemiraatide, India ja Uus-Meremaa turgude esindajatega. Liviko ekspordib oma tooteid enam kui 40 riiki.

„Tänu Läti ja Leedu tütarettevõtete arengule oleme Baltimaades konkurentsivõimeliselt esindatud. Liviko grupi jaoks oli eelmisel aastal oluline töövõit leping prantsuse konjaki- ja bränditootja Rémy Cointreau’ga, kes valis Liviko oma maaletoojaks Eestis, Lätis ja Leedus,“ lisas Janek Kalvi.

„Siseturul on pikka aega tooni andnud piirikaubandus, mille tõttu on viimased neli aastat olnud Eesti alkoholiturg languses. Võrreldes 2014. aastaga oli kange alkoholi turg 2018. aastaks langenud 49%. Senine maksupoliitika on tekitanud olukorra, kus Liviko grupp teenib üle poole EBITDA-st väljaspool Eestit,“ ütles Janek Kalvi.

Liviko tasus 2018. aastal Eesti riigile 40,9 miljonit eurot alkoholiaktsiisi, aasta varem 35,2 miljonit eurot. SIA Liviko tasus Läti riigile 2018. aastal 11,7 miljonit eurot alkoholiaktsiisi, aasta varem 11,5 miljonit eurot. UAB Liviko tasus Leedu riigile mullu 3,7 miljonit eurot alkoholiaktsiisi, 2017. aastal aga 3,9 miljonit eurot.

AS Liviko lõpetas 2018. aasta 1,9 miljoni suuruse EBITDA-ga, mis on 32% vähem kui aasta varem eelkõige investeeringutega seotud ühekordsete kulude ja 2019. a alguses ärajäänud aktsiisitõusu tõttu.

Tütarettevõte SIA Liviko Lätis lõpetas 2018. aasta 1,8 miljoni suuruse EBITDA-ga, mis on 25% enam kui aasta varem. Müügikasv tuli tänu piirikaubandusele ja Rémy Cointreau tooteportfelli lisandumisele.

Tütarettevõte UAB Liviko Leedus lõpetas 2018. aasta EBITDA-ga summas 122,3 tuhat eurot, mis on 68% vähem kui eelmisel aastal. UAB Liviko 2017. aasta erakorraline kasum oli seotud Leedu aktsiisitõusust tingitud varude realiseerimisega 2017. aastal.

Liviko grupi 2018. aasta majandustulemustesse on konsolideeritud Eesti emaettevõtte AS Liviko, Läti tütarettevõtte SIA Liviko ja Leedu tütarettevõtte Liviko UAB tulemused.

AS Liviko on 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi tootja, eksportija ja maaletooja. AS Liviko tootmine ja peakontor asuvad Tallinnas, harukontorid Riias ja Vilniuses. AS Liviko kuulub Baltimaade kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide ekspordile ja impordile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077